Recept Krabičky z listového těsta plněné krevetkama

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krabičky z listového těsta plněné krevetkama

Postup

Trochu vymastit velký plech a postříkat ho vodou. Na trochu pomoučeném vále vyválet těsto na 5-6mm. Pomocí ostrého nože nakrájet 6 kosodelníků (TIP vystříhnout si tvar z tvrdšího papíru a použít jej jako šablonky) asi 12.5 cm dlouhý, přenést kosodelníky na plech a pomocí špičky ostrého nože nakrojit tvat menšího kosodelníku (stejný TIP jako nahoře), asi 1.2cm od kraje, ale nedokrojit. Střed vnitřního kosodelníku ozdobit lehce nakrájenou mřížkou (opět nedokrojit). Potřít našlehaným vajíčkem Nechat těsto ztuhnout po 30min. a upéct ho v předem předehřáté troubě na 220°C po 20min., až jsou kosočtverce nafouklé a zlatavé. Přendat je na mřížky a dokud jsou horké opatrně vyjmout střed/poklop každého kosodelníku (znovu trochu nakrojit ostrým nožem). Vydloubat jakékoliv nedopečené těsto a zahodit ho. Nechat krabičky úplně vychladnout. V kastrolku přivéct šalotky a víno do varu. Přidat mušličky/slávky, přikrýt je poklicí a vařit po 4-6min., až se otevřou. Zahodit ty, co se neotevřely. Uschovat 6 celých mušlí, zvytek vyjmout a vložit je do mísy. Přelít vývar přes velice jemné sítko a uschovat ho. Na pánvi na středním ohni rozpustit máslo, přidat na kousky nakrájenou rybu a krevetky, těsně přikrýt poklicí a dusit po 3-4min. Sem tam zatřepat pánví. Vše musí být pevné na dotek, ale nesmí se převařit. Připravit omáčku: Rozpustit 30g másla na pánvi, přidat šalotky a smažit je po 2min. Přilít vývar a na prudkém ohni vařit po 15min. Zredukovat na 3/4, přidat víno, vývar z mušlí/slávek, vařit dalších 5-7min, až se tekutina zredukuje na 1/2. Snížit teplotu a zpostupně dovnitř zašlehat zbytek másla tak, aby vznikla hustá, hladká omáčka (nadzdvihnout pánev nad oheň, když omáčka začne vařit). Zašlehat dovnitř smetanu pepř, sůl a citronovou šťávu. Udržovat omáčku teplou a sem tam ji zamíchat. Ohřát krabičky v teplé toubě. Mušle/slávky, rybu, krabí maso a krevety vložit do kastrolku s 1/4 omáčky a jemně vše prohřát. Rozložit krabičky na jednotlivé talíře, rozdělit do nich směs mořských potvorek a nahoru přiklopit poklop z těsta. Ozdobit uschovanou slávkou a kouskem kopru a pomocí lžíce nalít zbylou omáčku dokola krabiček. P.S. Název receptu je ¨Feuilletés aux Fruits de Mer¨. TIP: Takto upečené krabičky někdy plním drůbežími drůbky, telecím mozečkem s vejci, dušenými játry, nejakým ragú atd. Krabičky lze upéct 3 dny dopředu. Věřím, že by se náplň také dala připravit ze zmrzlé směsi darů moře.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 13.08.03 vloženo
  • 8722x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 350g listového těsta
  • 1 vejce našlehané s 1 lžící vody
  • 4 lžíce bílého suchého vína
  • 2 hnědé šalotky na jemno nakrájené, nebo 1/2 sladké cibule
  • 400g mušliček/slávek, omytých kartáčkem a případné ¨vousy¨odstraněné
  • 1 lžíce másla
  • 400g bílého rybího filé, bez kůže a kostí
  • 400g krevetek, syrových a krunýřky oloupané
  • 170g krabího masa (může být zmaržené), nebo krabích tyčinek
  • Omáčka:
  • 220g másla
  • 2 hnědé šalotky, nebo 1/2 sladké cibule na jemno nakrájené
  • 250ml rybéího, nebo kuřecího vývaru
  • 6 lžic bílého vína
  • 1-2 lžice plnotučné sladké smetany
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř, nejlépe bílý
  • snítky kopru na ozdobu, nebo jiné bylinky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krabičky z listového těsta plněné krevetkama

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krabičky z listového těsta plněné krevetkama - Babi

Velmi děkuji za odpovědi a rady, plody moře já můžu a navíc se mi tento recept velice líbí po estetické stránce (udělám ho doma na Vánoce a všichni budou čučet), ihned recept řadím mezi oblíbené. Babi vřele děkuji!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krabičky z listového těsta plněné krevetkama.

Milý Vencále, zde jsou nějaké ty odpovědi na Tvé otázky.
Ano, těsto se nafoukne do výšky, takže po odstranění ¨poklopu¨ a vydloubání těsta zevnitř, vznikne prostor na plnění nádivkou.
Těsto se po celých stranách kosodelníků nesmí dokrojit až k plechu. Po upečení je někdy nutné podél nakrojeného kosočtverce ješte jednou ostrým nožíkem nakrojit, aby se poklop dal vyjmout (je to delikátní práce, ale ne tak složitá :o).
Víno není nutné, může se použít kuřecí vývar, nebo i voda s trochou citronové šťávy, ale v receptě se musí dodržovat stejný poměr tekutiny.

Žádným barbarem pochopitelně nejsi a to jenom kvůli tomu že nepiješ víno :o)))).

Vencále, jestli bys měl zájem, tak se podívej na recept s názvem ¨Krásné plněné krabičky s omáčkou¨ (někdy se divím, kam na ty … názvy chodím!). Je tam popsaný jiný způsob na ¨kapsy¨ z listového těsta.

Přeji Ti příjemný týden,

vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krabičky z listového těsta plněné krevetkama.

Tak tohle vypadá úžasně! Chtěl bych to vyzkoušet, mám však několik otázek. Pochopil jsem to správně, že ona kapsa na naplnění vznikne pouhým nafouknutím jednoho, cca 6mm tlustého kosodélníku? Nedokrojení znamená, že nechám malý kousek třeba v rožku úplně nenakrojený, nebo, že nesmím těsto úplně prožíznout až na plech? Dá se vynechat víno, moc ho nepiju, taky ho většinou nemám a když mám zůstane mi v lednici, dokud ho většinou nevyliju (já vím, jsem barbar :-((()?

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krabičky z listového těsta plněné krevetkama-_ALCO_

Pro Babi je udělat listové těsto jistě hračkou, ale jestli patříš do mé kuchařské kategorie, tak si ho kup zmrazené.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krabičky z listového těsta plněné krevetkama.

_ALCO_, na Labužníku je několik receptů na listové těsto, ale jeden zvláště je pěkně popsaný i s vyobrazením. Jmenuje se ¨Listové těsto (základní předpis)¨. Zadej si do vyhledávání slovo ¨listové¨a recept tam najdeš.

V tomto receptě se používá těsta koupeného.

Měj se pěkně a budeš-li zkošet těsto domácí, tak Ti přeji zdar!

Labužník alca03
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Krabičky z listového těsta plněné krevetkama.

MUZU SE ZEPTAT JAK SE DELA LISTOVE TESTO???

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jano 2...

Jsem si jista, že kdybychom seděly dohromady a povídaly si, že různá malá nedorozumění by nevznikla. Už vím o čem mluvíš ;o))) Neměj strach, to se stane snad každému, že se sem tam něco nevyvede jak by mělo, nebo alespoň bych měla říct, že se to sem tam stane mně. Ale chybama se člověk učí, a kdo nic nového nezkouší, žádné chyby nenadělá (Practice Makes Perfekt!). Dej prosím Tě vědět, jestlis uspěla s koupí toho listového těsta.
S pozdravem, Babi.

jana2_02
49 příspěvků 25.01.09 03:43
Dekuji

Dekuji. Budu dale hledat.
Nejsem si jista, ze moje poznamka o „vyhazovani v kuchyni“ vyznela, tak jak jsem chtela. Opravdu jsem nemela na mysli marnotratne mrhani surovinami, ale spis konecnou a vcasnou likvidaci nevydareneho pokusu. Myt odvahu priznat si, ze bude lepsi to vyhodit, nez se snazit to vylepsit pridavanim novych kvalitnich surovin, ktere v nejlepsim pripade mirne zmirni fakt, ze se to moc nepovedlo. Ahoj

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jano...

název v angličtině je ¨Puff Pastry¨, ale někdy se mu také říká ¨Flaky Pastry¨. Mám neustále několik balíčků v mražáku. Kupuji značku Tenderflake, ale je to made in Canada, nebo někdy těsto kupuji ve francouzké pekárně. Kdysi jsem připravovala svoje vlastní těsto, které však vezme poměrně dost námahy a času.

Věř mi, že doma nic nevyhazuju, ale tady v tomto receptu to nedopečené těsto musí udělat místo pro nádivku, no a u neotevřených slávek, jak zajisté víš, to je naprostá nutná obrana před otravou.

Zítra zde bude obrázek pro snadnější pochopení. S pozdravem,

jana2_02
49 příspěvků 13.08.03 20:54
Listove testo

Na labuzniku je mnoho receptu z listoveho testa. Jsou lakave. Zkusila jsem udelat listove testo doma, ale nepovedlo se mi, a v obchodech ho nedokazu najit. Mozna, ze by mi pomohl anglicky nazev. Fillo (phyllo) dough v mrazacich maji, ale listove testo nemuzu najit, a pritom se zda nemozne, ze by ho neprodavali.
A jeste neco se mi na tomto receptu moc libi. Slovo - zahodit ci vyhodit - bylo v domacnosti moji maminky ci babicky skoro zakazane, avsak, podle me zkusenosti , v jiste chvili to muze byt to nejrozumnejsi co lze delat. Zvlaste pri mnozstvi mych experimentu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Chléb s celerem Chléb s celerem
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz