Recept Jemné medové řezy z domácí pekárny Pro Děti Veg Pra

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept som si vypožičal z knihy Slovenská kuchárka. Keďže som lenivý človek a vlastník domácej pekárničky, zjednodušil som si život tak, ako popisujem nasledovne.
Prísady sú presne podľa kuchárky. Podobné cesto sa používa aj na prípravu slávnej marlenky.

Postup

Podľa ortodoxnej kuchárky, by sme mali ušľahať nad parou med, vajce, cukor a tuk…
Nerobte si ťažkú hlavu a všetko dajte do pekárničky. Nastavte prípravu cesta a vrhnite sa na prípravu plnky.
Klasická plnka.
Kávový vývar dajte variť. Múku rozhabarkujte v mlieku a keď vývar vrie, vlejte ho doň a miešajte na hladkú, hustú, pudingu podobnú kašičku. Nechajte vychladnúť a pomiešavajte, aby sa netvorila šupa.
Cukor rozmiešajte s maslom a za stáleho miešania pridávajte puding. Ak ste pracovali dobre, vznikne vám plnka ako sa patrí.
Plnka de luxe.
Salko v konzerve úplne ponorte do vody a varte 3 hodiny. Nešvindlujte a čas dodržte! Inak to nebude dostatočne husté. Vychladnuté vyklopte do vhodnej nádoby a s maslom rozmixujte na vhodnú konzistenciu.
Medzitým piecka zamiešala čo mala. Cesto vyklopte, rozvaľkajte na hrúbku stebla a prispôsobte veľkosti plechu. Pozor, bude to viac plechov!
Plech pomastíme a vysypeme múkou. Cesto naň preložíme tak, že si ho navinieme na válok.
Kniha nehovorí nič o teplote a čase pečenia. Ja pečiem pri 150 - 180°C.
Upečené cesto necháme vychladnúť a môžeme plniť. Ak robíme oslavu, na vrch môžeme dať čokoládovú alebo želatínovú polevu.
Dobrú chuť.

Recept je z kategorií: Sváteční řezy


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.05.11 vloženo
  • 7799x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1,5 hod

Ingredience

  • 1 vajce
  • 100 g práškového cukru. Ja dávam obyčajný, pieskový, keďže klasický krištáľový pôvodne vyrábaný v Trenčianskej Teplej už na Slovensku nezoženiete.
  • 1 kávová lyžička medu. Kľudne dajte medu viac, podľa oka.
  • 40 g margarínu alebo iného tuku na pečenie.
  • 10 g sódy bikarbóny - rozumej, jedlej.
  • 250 g hladkej múky. Ja dávam 200 g a dovažujem ju špaldovou múkou a prípadne sójovou múkou.
  • Plnka klasická.
  • 2 dcl vývaru zo zrnkovej kávy ale nemusí byť.
  • 2 dcl mlieka
  • 60 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 80 g práškového cukru. Tentoraz je dobre, keď je práškový.
  • Hladkú múku môžeme nahradiť škrobovou múčkou, napr. Zlatý klas.
  • Plnka iná, moderná.
  • Salko alebo iné sladené kondenzované mlieko.
  • Maslo podľa oka.
  • Mleté orišky a trochu koňaku.

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Labužník MartinaN02 21.05.11 11:14

výborné, celkom recept pre mňa:)) Plnila som kyslou smotanou 18% s karamelovým salkom. Chtivo som to načala už po hodine chladenia, tak sa mi tá smotana trošku roztiekla, ale dnes to vyzerá, že cesto je mäkučké a smotana trošku stuhla. Mňam

Diskuse k receptu Jemné medové řezy z domácí pekárny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
pepapocasicko
4 příspěvky 03.09.13 15:43
prosba o radu

Dostala jsem domácí pekárnu se kterou nemám žádné zkušenosti proto prosím o radu jakým programem připravujete těsto. Děkuji. 8o

 
Labužník MartinaN02
30 příspěvků 21.05.11 11:14

výborné, celkom recept pre mňa:)) Plnila som kyslou smotanou 18% s karamelovým salkom. Chtivo som to načala už po hodine chladenia, tak sa mi tá smotana trošku roztiekla, ale dnes to vyzerá, že cesto je mäkučké a smotana trošku stuhla. Mňam

 
di
2451 příspěvků 09.05.11 20:09

Wydro: povídej a přeháněj. ;-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.05.11 19:31

.........a o te detonaci bych mohla napsat fejeton. To se mi opravdu, ale opravdu povedlo :-) Dodnes si to v ustavu organicke chemie pamatuji, ti co tam jeste pracuji. Ale prezili vsichni . To mliko ne ! :mrgreen:

 
di
2451 příspěvků 09.05.11 16:32

Pro zjednodušení přípravy doporučuju nové karamelové Salko: http://www.mojemleko.cz/…lko-karamel/ - stojí stejně jako normální Salko a odpadá strach z náhodné detonace.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz