Recept Jehněčí kuličky s rajčatovou omáčkou - Dawood Basha

Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jehněčí kuličky s rajčatovou omáčkou - Dawood Basha

Úvod

Ještě jeden recept, připomenutý skvělým webem Syrian Foodie in London, tentokrát velmi tradiční syrský nebo libanonský pokrm.

Postup

Chléb nebo rohlík nakrájíme na kousky, namočíme v mléce. V míse smícháme maso, vymačkaný chléb, lžíci ras el hanout, osolíme. Ze směsi vytvoříme kuličky o průměru asi 5 cm.

Cibuli (a fenykl) nakrájíme na plátky. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a opečeme kuličky, jen aby dostaly barvu. Vyjmeme, na místo kuliček dáme cibuli (a fenykl), chvilku opékáme, přidáme kmín a chilli, rajčata i s nálevem, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a chvíli dusíme.

Po chvilce do omáčky vložíme masové kuličky, okapanou cizrnu a dusíme ještě asi dvacet minut, až je omáčka pěkně hustá.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.03.11 vloženo
  • 3593x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g jehněčího masa, libového, jemně namletého
  • 2 plátky bílého toastového chleba, nebo 1 rohlík
  • trochu mléka
  • 400 g sekaných rajčat v plechovce (Syřan by použil zralá oloupaná a semínek zbavená rajčata)
  • 2 větší cibule (přidala jsem ještě půlku fenyklu)
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 lžíce ras el hanout
  • 2 šálky kuřecího vývaru nebo vody
  • římský kmín
  • špetka chilli
  • olivový olej
  • pepř, sůl

Doporučená příloha

  • rýže, bulgur

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jehněčí kuličky s rajčatovou omáčkou - Dawood Basha

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zébulon  20.03.11 19:56

jolano, děkuju, mně spíš připadalo zvláštní to použití jen nového koření, do masa třeba, tak jsem potřebovala povzbudit :- ).

wydro, kde vidíš kytky? To sladce růžové v pozadí jsou zbytky toho řepného mtabalu, trochu rozrýpaného mlsouny! Ras el hanout mám koupený, ale ne v Česku. Labužnický recept na něj jsem přečetla a připadá mi, že je tam, co tam má být - nádherně to voní, i takhle digitálně :- ), ale pokud by člověk vzal ode všeho lžíci, udělá toho trochu moc. Možná by ho mohli mít ve Farahu, ale nevzpomínám si. Ale já jsem stejně ten recept upravila, původně se do toho masa měla dát lžíce mletého nového koření, čehož jsem se bála, tak jsem sáhla po osvědčené chuti. Tak to třeba zkus ty :- ).

 
jolana
5064 příspěvků 20.03.11 19:40

Zebulon, nove korenie je naozaj zaklad korenia v tejto oblasti…takze sa necuduj..velke mnozstvo? ano , dava sa dost v niektorych oblastiach a v niektorych krajinach …alebo aj niekto dava vela a niekto pomenej…:)
Pekny vecer :)

 
wydra  20.03.11 19:34

Zebulon, to koreni ras el hanout si vyrabis podle http://www.labuznik.com/…D9%84%D8%AD/ nebo ho nekde kupujes?
Ja si vyrobim, ty kytky tam jsou take potreba? Listky ruze mam totiz jen z cervne a levanduli celou :-)

 
zébulon  20.03.11 17:56

Děkuji, gmp :- ).

jolano, kdybyses náhodou podívala - není mi jasné používání nového koření tím londýnským Syřanem - dává ho skoro všude a ve velkém množství. Já znám spíš libanonskou a severoafrickou kuchyni (a ještě z francouzsko-arabských zdrojů), kde to není úplně obvyklé. Než se pustím do experimentu, chtěla jsem se zeptat, jestli je to OK?

 
gmp
1603 příspěvků 19.03.11 19:18

Vařit to určitě nikdá nebudu, ale hezky napsaný recepis. :lol:

 
jolana
5064 příspěvků 14.03.11 22:38

Zebulon,prosim ta nic si z toho nerob, ved to nie je na skodu. Ver mi, je vela variacii na tento recept. Link som pridala len a len ze vidim ze sa zaujimas.. tak ak mas chut okusit original chut, tak pripravit podla receptu z link..:)
Pekny vecer :)

 
zébulon  14.03.11 22:15

Tedy jolano, ja hledala jako blazen, abych nepridavala neco, co uz tu davno je, ale nenasla. Ten tvuj recept je take moc pekny!

 
jolana
5064 příspěvků 14.03.11 21:33

Zebulon,dik za recept :)..ak mas chut, skus aj tento…:)

http://www.labuznik.com/…daoud-basha/

Příspěvek upraven 14.03.11 v 21:39

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz