Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Joris Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Tento dezert je typickým zákuskem v Belgii.
Krém jsem si upravil podle sebe.
Piškot:
Mandle a moučkový cukr smícháme s vejci. Rozehřejeme si máslo.
Z bílků a krystalového cukru ušleháme sníh.
Do směsi mandlí přidáme maizenu, rozehřáté máslo, sníh z bílků a vše promícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme po celé ploše. Pomocí sítka poprášíme povrch moučkovým cukrem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C.
Po upečení necháme piškot vystydnout a poté ho rozkrájíme na pět stejných dílů. Jeden kus piškotu namažeme náplní, na to dáme další kus piškotu a opět namažeme. Takto postupujeme se všemi díly piškotu. Chceme-li, můžeme potřít náplní i vršek a boky. Dáme ztuhnout do lednice. Po zatuhnutí náplně dáme řezy na mřížku a potřeme čokoládovou polevou. Dáme opět ztuhnout. Řezy necháme odležet do druhého dne.
Krém:
300 ml mléka a cukr dáme vařit, občas promíchneme, aby se cukr rozpustil.
Ve zbytku promícháme maizenu a kávu. Když mléko začne vařit, přilijeme směs mléka, maizeny a
kávy. Mícháme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladit. Změklé máslo vyšleháme a za stálého míchání
přidáváme po štipcích vystydlou kaši. Máslo a kaše musí mít stejnou teplotu, aby se nám
krém nesrazil.
Čokoládová poleva:
Smetanu dáme vařit. Máslo a čokoládu si nakrájíme na kousky. Když
začne smetana vařit, tak ji sundáme z ohně a přidáme do ní máslo a čokoládu. Mícháme, dokud se vše
nerozpustí a nespojí. Polevu necháme deset minut odstát a pak polijeme řezy
a upravíme.
Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
12.08.12 22:04
Tak mohu chválit, návštěvě chutnala natolik, že si odnesla recept a
řezy budou upečeny u příležitosti narození fotbalisty Pepíčka
Joris, opravdu dobré a jednoduché, nedala jsem rozpustnou kávu, ale
zrnkovou a jenom jedno máslo, krému bylo dost.
Plát jsem pokropila rumem a namazala višňovou marmeládou, která přidala
ovocnou svěží chuť máslovému krému.
Vzpomněla jsem na babičku, která s tímto krémem dělala Pišingr
(Pischinger), promazané neslazené karlovarské oplatky, po proležení
krájela jako dort
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
129 příspěvků 12.02.14 12:39
Dandi a kde se všichni nachazite, je to u drobka? Boze nevim kde hledat. Krasny den preje mamula
Joris
, ale hezčí není, nechala jsem
plát dlouho v troubě, takže nebyl tak nadýchaný, ale na chuti to nikdo
nepoznal 
Danda: Jsem rád že chutnalo. Hezká fotka, skoro lepší než ta moje
I já se kajícně přiznávám, píšu o cukru do sněhu a přitom myslím na křehké těsto
, když já ale peču hrozně málo a ani ne moc
ráda, budiž mi to připsáno na omluvu 
Joris, jasně že štafetky
, jen konce namáčené v čokoládě.
Původně jsem si myslela, že nepoleju čokoládou, ale celé potřu krémem a obalím v posekaných ořeších či mandlích, trošku opražených.
Na sobotu jsou hosté, tak uvidím, co mi z toho nakonec vznikne, když nepřidám fotku, tak se stydím
Jolano, krásně jsi popsala moučkový cukr, i já mám ten samý pocit, ale někdy se bez něj neobejdu, a prozradím, že cukr kupuju vůbec málo a většinou jsme třeba týden bez a pak sladíme kafe moučkou, to je ten správný gastrohoror
5065 příspěvků 08.08.12 12:26
Casino, krupicovy to je ono
..sneh co je na zdobenie a zapekanie navrch
mucnikov ma byt slahany s mouckovym cukrem, pretoze vraj ten vyslahany
s krupicovym vlhne…to plati u nas oddavnych vekov.. by som naozaj rada
vedela co na to pravi Pulpanova z roku 1993..
Chuťově bych to přirovnal k zákusku, který je známý pod názvem štafetka
Ja se musim priznat, ze nazvoslovi flakam - rikam krystal, ale myslim asi krupici. Zkratka na pytliku je napsano „krupice“ a ja vytrvale rikam „krystal“.
Casino s Půlpánovou bude nejblíž pravdě, asi
Bílky do kremrolí šlehám s cukrovým rozvarem, kvůli pevnosti
Troška teorie, která snad všechny nezabije…

„Nejvhodnější pro šlehání bílků je cukr krupicový. Hrubé krystaly cukru se během šlehání nestačí rozpustit a šlehané korpusy mají na povrchu skvrny. Moučkový cukr se naopak rozpouští příliš rychle. Tím dochází k rychlé dehydrataci bílkovin, která nemůže uzavřít dostatečné množství vzduchu, a proto je objem vzniklé pěny malý.“
Tak praví A. Půlpánová v CUKRÁŘSKÉ TECHNOLOGII 1993
5065 příspěvků 08.08.12 00:33
Dando, rozpusti…tiez davam krystal a tak ze bielka osolim a nasypem krystal a nemiesam, dam do chladnicky na minutku az dve a az potom slaham…ten nasypany cukor sa pomaly ponori do bielkov a potom sa to slaha jedna radost..
mouckovy cukr nepouzivam vobec do nicoho a na
nic ..uz len ked ho vidim ma ominaju zuby a chytaju ma mdloby…a ked uz ozaj
ozaj musim tak zomeliem a preosejem…
Zeb, díky
Joris, teď si nejsem vůbec jistá, jestli je to fakt kvůli tuhosti
Já dávám moučku a sníh je jak beton 

Myslím si, že krystal se v bílkách nerozpustí, ale zkusím i s ním, možná bude mít piškot zajímavější strukturu nebo chuť
Před 40 lety jsme v cukrárně kupovali podobné řezy, ale byly navíc prokládané tenkými plátky marcipánu, bylo to strašně sladké, lepilo se to na zuby, ale tenkrát mi to strašně chutnalo
Taky se mi moc libi. dando, do snehu davam taky jedine krystalovy cukr, asi proto, ze me to nuti proste slehat snih dele, az se cukr rozpusti, tim padem je snih lepsi, pevnejsi. Ale ja jsem proste hracicka :- ).
Příspěvek upraven 07.08.12 v 23:07
Děkuji za pochvalu

Ten piškot je starý rodinný recept od belgické větve mojí rodiny, dává se kvůli tomu, aby byl sníh pevný
Jo jo, to si zaslouží potlesk, osobně tleskám všem Jorisovým receptům, vlastně sem nakukuju už jen kvůli nim
(skoro teda
)
Zkusím, jen co bude trochu chladněji, piškot asi máznu marmeládou, trošku, a pokapu destilátem…
Joris, proč do sněhu krystalový cukr?
5065 příspěvků 07.08.12 17:40