Recept Javanais - Mandlové řezy s kávovým krémem

(Hodnoceno 1x) Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Javanais - Mandlové řezy s kávovým krémem

Úvod

Tento dezert je typickým zákuskem v Belgii.
Krém jsem si upravil podle sebe.

Postup

Piškot:
Mandle a moučkový cukr smícháme s vejci. Rozehřejeme si máslo.
Z bílků a krystalového cukru ušleháme sníh.

Do směsi mandlí přidáme maizenu, rozehřáté máslo, sníh z bílků a vše promícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme po celé ploše. Pomocí sítka poprášíme povrch moučkovým cukrem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C.

Po upečení necháme piškot vystydnout a poté ho rozkrájíme na pět stejných dílů. Jeden kus piškotu namažeme náplní, na to dáme další kus piškotu a opět namažeme. Takto postupujeme se všemi díly piškotu. Chceme-li, můžeme potřít náplní i vršek a boky. Dáme ztuhnout do lednice. Po zatuhnutí náplně dáme řezy na mřížku a potřeme čokoládovou polevou. Dáme opět ztuhnout. Řezy necháme odležet do druhého dne.

Krém:
300 ml mléka a cukr dáme vařit, občas promíchneme, aby se cukr rozpustil. Ve zbytku promícháme maizenu a kávu. Když mléko začne vařit, přilijeme směs mléka, maizeny a kávy. Mícháme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladit. Změklé máslo vyšleháme a za stálého míchání přidáváme po štipcích vystydlou kaši. Máslo a kaše musí mít stejnou teplotu, aby se nám krém nesrazil.

Čokoládová poleva:
Smetanu dáme vařit. Máslo a čokoládu si nakrájíme na kousky. Když začne smetana vařit, tak ji sundáme z ohně a přidáme do ní máslo a čokoládu. Mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Polevu necháme deset minut odstát a pak polijeme řezy a upravíme.

Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky

Nahlásit recept

  • 07.08.12 vloženo
  • 9108x zobrazeno

Ingredience

Piškot:

  • 100 g jemně mletých loupaných a nepražených mandlí
  • 100 g moučkového cukru
  • 25 g krystalového cukru
  • 25 g másla
  • 25 g maizeny (kukuřičný škrob)
  • 2 vejce
  • 4 bílky

mimoto:

  • moučkový cukr na posypání

Náplň:

  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce maizeny
  • 2 másla
  • 200 g krystalového cukru
  • 7,2 g rozpustné kávy (použil jsem 4 sáčky Nescafé Espresso každý o hmotnosti 1,8 g)

Čokoládová poleva glaçage:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 150 ml smetany
  • 75 g másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 12.08.12 22:04

Tak mohu chválit, návštěvě chutnala natolik, že si odnesla recept a řezy budou upečeny u příležitosti narození fotbalisty Pepíčka :-)

Joris, opravdu dobré a jednoduché, nedala jsem rozpustnou kávu, ale zrnkovou a jenom jedno máslo, krému bylo dost.
Plát jsem pokropila rumem a namazala višňovou marmeládou, která přidala ovocnou svěží chuť máslovému krému.

Vzpomněla jsem na babičku, která s tímto krémem dělala Pišingr (Pischinger), promazané neslazené karlovarské oplatky, po proležení krájela jako dort :-)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Joris 07.08.12 17:28

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Javanais - Mandlové řezy s kávovým krémem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
mamula
129 příspěvků 12.02.14 12:39

Dandi a kde se všichni nachazite, je to u drobka? Boze nevim kde hledat. Krasny den preje mamula :,(

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.12 19:58

Joris :oops:, ale hezčí není, nechala jsem plát dlouho v troubě, takže nebyl tak nadýchaný, ale na chuti to nikdo nepoznal :-)

 
Joris 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.12 08:27

Danda: Jsem rád že chutnalo. Hezká fotka, skoro lepší než ta moje ;)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.08.12 21:41

I já se kajícně přiznávám, píšu o cukru do sněhu a přitom myslím na křehké těsto :zed:, když já ale peču hrozně málo a ani ne moc ráda, budiž mi to připsáno na omluvu :-)

Joris, jasně že štafetky :-), jen konce namáčené v čokoládě.
Původně jsem si myslela, že nepoleju čokoládou, ale celé potřu krémem a obalím v posekaných ořeších či mandlích, trošku opražených.
Na sobotu jsou hosté, tak uvidím, co mi z toho nakonec vznikne, když nepřidám fotku, tak se stydím :-)

Jolano, krásně jsi popsala moučkový cukr, i já mám ten samý pocit, ale někdy se bez něj neobejdu, a prozradím, že cukr kupuju vůbec málo a většinou jsme třeba týden bez a pak sladíme kafe moučkou, to je ten správný gastrohoror :-)

 
jolana
5065 příspěvků 08.08.12 12:26

Casino, krupicovy to je ono :palec: ..sneh co je na zdobenie a zapekanie navrch mucnikov ma byt slahany s mouckovym cukrem, pretoze vraj ten vyslahany s krupicovym vlhne…to plati u nas oddavnych vekov.. by som naozaj rada vedela co na to pravi Pulpanova z roku 1993..

 
Joris 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.08.12 09:30

Chuťově bych to přirovnal k zákusku, který je známý pod názvem štafetka ;)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.08.12 08:45

Ja se musim priznat, ze nazvoslovi flakam - rikam krystal, ale myslim asi krupici. Zkratka na pytliku je napsano „krupice“ a ja vytrvale rikam „krystal“.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.08.12 08:37

Casino s Půlpánovou bude nejblíž pravdě, asi :-)

Bílky do kremrolí šlehám s cukrovým rozvarem, kvůli pevnosti :-)

 
casino
4479 příspěvků 08.08.12 08:13
ZRNITOST POUŽITÉHO CUKRU - granulace cukru

Troška teorie, která snad všechny nezabije… :mrgreen:
„Nejvhodnější pro šlehání bílků je cukr krupicový. Hrubé krystaly cukru se během šlehání nestačí rozpustit a šlehané korpusy mají na povrchu skvrny. Moučkový cukr se naopak rozpouští příliš rychle. Tím dochází k rychlé dehydrataci bílkovin, která nemůže uzavřít dostatečné množství vzduchu, a proto je objem vzniklé pěny malý.“
Tak praví A. Půlpánová v CUKRÁŘSKÉ TECHNOLOGII 1993 :)

 
jolana
5065 příspěvků 08.08.12 00:33

Dando, rozpusti…tiez davam krystal a tak ze bielka osolim a nasypem krystal a nemiesam, dam do chladnicky na minutku az dve a az potom slaham…ten nasypany cukor sa pomaly ponori do bielkov a potom sa to slaha jedna radost.. :D mouckovy cukr nepouzivam vobec do nicoho a na nic ..uz len ked ho vidim ma ominaju zuby a chytaju ma mdloby…a ked uz ozaj ozaj musim tak zomeliem a preosejem…

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.08.12 23:08

Zeb, díky :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.08.12 23:07

Joris, teď si nejsem vůbec jistá, jestli je to fakt kvůli tuhosti :-) Já dávám moučku a sníh je jak beton :P
Myslím si, že krystal se v bílkách nerozpustí, ale zkusím i s ním, možná bude mít piškot zajímavější strukturu nebo chuť :-)

Před 40 lety jsme v cukrárně kupovali podobné řezy, ale byly navíc prokládané tenkými plátky marcipánu, bylo to strašně sladké, lepilo se to na zuby, ale tenkrát mi to strašně chutnalo :-)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.08.12 23:06

Taky se mi moc libi. dando, do snehu davam taky jedine krystalovy cukr, asi proto, ze me to nuti proste slehat snih dele, az se cukr rozpusti, tim padem je snih lepsi, pevnejsi. Ale ja jsem proste hracicka :- ).

Příspěvek upraven 07.08.12 v 23:07

 
Joris 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.08.12 21:42

Děkuji za pochvalu :)
Ten piškot je starý rodinný recept od belgické větve mojí rodiny, dává se kvůli tomu, aby byl sníh pevný ;)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.08.12 19:51

Jo jo, to si zaslouží potlesk, osobně tleskám všem Jorisovým receptům, vlastně sem nakukuju už jen kvůli nim :-) (skoro teda :P )

Zkusím, jen co bude trochu chladněji, piškot asi máznu marmeládou, trošku, a pokapu destilátem… :-)

Joris, proč do sněhu krystalový cukr?

 
jolana
5065 příspěvků 07.08.12 17:40
:potlesk:
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz