Recept Jarní zelený dort z kuchařských zápisků Claude Moneta

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Jarní zelený dort z kuchařských zápisků Claude Moneta

Postup

Špenátové barvivo: Přivéct 1/2 hrnku vody do varu a vhodit do ní na 1 min. špenát. Slít tekutinu a přepasírovat špenát. Uschovat. Předehřát troubu na 150°C. vymastit 20cm dortovou formu a dát stanou. Položit kastrolek na velice pomalý oheň a rozbít do něj vejce. Rychle je našlehat s cukrem, až se směs zdvojnásobí. Zašlehat dovnitř mouku, přídat pistácie, třešňovici, máslo a kůru. Dobře promíchat dřevěnou vařečkou. Nalít těsto do připravené formy a péct ho po 30min. Vyzkoušet pomocí špejle, která, když je po vyjmutí čistá ukáže, že dort je upečený. Nechat na chvíli zchladnout a potom vyklopit dort na mřížku. Nechat úplně vychladnout. Opatrně rozkrojit dort na 3 stejné pláty horizontálně. Namazat dva pláty krémem a složit je zase na sebe. Přikryté je dát do chladničky. Před podáváním válečkem vyválet polevovou hmotu a položit ji na dort tak, aby byl celý dort pokrytý i s bočními stěnami. Pistáciový krém: Smíchat třešňovici, 2 lžíce másla a pistácie v hladký krém. Obarvit jej španátovým barvivem. V kastrolku smíchat celá vejce se žloutky a cukrem. Za stálého šlehání přilít dovnitř mléko a přidat mouku. Postavit na pomalý oheň a zašlehat dovnitř pistaciový krém. Odstavit kastrolek a zašlehat dovnitř zbytek másla. Polevová hmota: Rozpustit cukr se 2 hrnky vody. Zahřát bez míchání, až se cukr rozpustí a začne vařit. Když je cukr uvařený na třetí stupeň, přidat med a špenátové barvivo. Odstavit. Lehce pomastit hladkou plochu (třeba velký, obrácený plech, položený na vlhké utěrce, aby neklouzal). Nalít na ni polevovou hmotu a roztírat ji tak dlouho pomocí dřevěné škrabky, až je hmota matná. Pokapat ji citronovou šťávou a pokračovat v roztírání, až je hmota hladká a světle zelená. Upravit z hmoty kouli a zabalit ji do navlhčené utěrky. Uschovat v chladničce do upotřebení. P.S.: Prvního jarního dne, dort ¨Vert-Vert¨ nesměl chybět na stole v domácnosti Claude Moneta. Recept je z jeho zápisků.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 21.03.03 vloženo
  • 7941x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Dort:
  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek přesité, polohrubé mouky
  • 2 lžíce pomletých neslaných (syrových) pistácií, nebo oloupaných lískových oříšků
  • 4 lžíce třešňovice (kirsch)
  • 2 lžíce změklého másla
  • kůra z jednoho vosku zbaveného citronu
  • Špenátové barvivo:
  • 3 hrnky špenátu
  • Pistáciový krém:
  • 4 lžíce pomletých syrových pistácií , nebo oloupaných líslových oříšků
  • 2 lžíce třešňovice
  • 2 1/4 hrnku změklého másla
  • 2 lžíce špenátového barviva
  • 1/3 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky mouky
  • 1 hrnek mléka
  • Polevová hmota: (P.S.: Lze také použít obarveného macipánu.)
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce tekutého medu, nebo bílého kukuřičného sirupu
  • 1 lžička španátového barviva
  • šťáva z jednoho citronu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jarní zelený dort z kuchařských zápisků Claude Moneta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jarní zelený dort z kuchařských zápisků Claude Moneta

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jarní zelený dort - přidán obrázek

díky Babi :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Plněné vepřové závitky

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz