Recept Husa ze Švédska na Sv. Martina - Mårten Gås

babi Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Rozmraženou, nebo čerstvou husu zbavíme drůbků, špiček křídel a krku, které uschováme na polévku. Vyjmeme přebytečný tuk a ten uschováme pro jiný účel. Ten největší hrnec (zavařovací?), velký natolik, aby se do něj husa vešla, naplnit do 2/3 vodou a přivéct ji do pomalého varu. Pomocí vidličky propíchat kůži husy, nejvíce na prsou a horních stehnech. Pozor však, aby se nepropíchlo maso. Když voda úplně vaří, tak si obléct gumové rukavice a krkem dolů ponořit husu do hrnce s vodou. Pomocí kuchyňských kleští husu podržet ve vařící vodě jednu minutu. Když husu vytáhnete, tak bude mít ¨husí kůži¨(snad od toho je tento výraz?). Potom husu znovu ponořit, ale tentokrát biskupem napřed a podržet ji pod vodou další minutu. Husu nechat dobře okapat a položit ji do pekáče. Nechat ji vychladnout a uschovat ji v chladničkce na 24 - 48 hodin. Když jste připraveni husu péct, tak předehřát troubu na 165°C. Husu potřít citronem, osolit a opepřit jak zvenku tak uvnitř. Použijete-li nádivku, tak husu naplňit a otvor uzavřít/zašít. Husu položit prsy nahoru na mřížku v pekáči a ten vložit do trouby. Nechat péct nerušeně po 1 1/2 hodiny. Potom husu vyjmout a slít tuk (uschovat jej pro jiné účely). Teploměr zapíchnutý do masa tak, aby se nedotýkal kostí, by měl udávat alespoň 85°C (nebo péct 25 minut pro každého půl kila). Jestli teploměr udává teplotu pod 85°C, tak zvýšit teplotu trouby na 200°C a husu péct dalších 15 minut. Nakonec odsát zbývající tuk, husu polít šťávou a nechat na ni udělat kurčičku. Upečenou husu položit na servírovací mísu a nepřikrytou ji nechat 30 minut stát před podáváním. Mísu pěkně ozdobit ovocem a bylinkami. Mezi tím do pekáče nalít sherry (víno, nebo obojí) a uvolnit jakýkoliv přípek. Může se přidat trocha sladké smetany a medu, ale to už je podle individuální chutě. Vzniklou šťávu podávat v omáčníku. Husa se podává s vařenými brambory, červeným zelím (vařeným s jablky, cibulí, cukrem a octem). P.S. V jižní části Švédska nazývané Skåne se v předvečer Sv. Martina podává husí hostina, která začíná černou polévkou zvanou ¨Svartsoppa¨, následuje husa a jako zákusek se podává ¨Spettkaka¨.

Recept je z kategorií: Husa

Nahlásit recept

  • 11.11.06 vloženo
  • 8447x zobrazeno

Ingredience

  • 3.5 kg husa může být i zmražená (rozmrazit v chladničce)
  • citron
  • sůl a pepř
  • sherry, nebo víno podle chuti
  • sladká smetana a trocha medu chcete-li, nemusí však být
  • Nádivka (nemusí však být):
  • Směs šušených vypeckovaných švestek a jablek bez stopek a jadřinců na naplnění vnitřku husy, nemusí však být

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Husa ze Švédska na Sv. Martina - Mårten Gås

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz