Recept Husa ze Švédska na Sv. Martina - Mårten Gås

babi Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Rozmraženou, nebo čerstvou husu zbavíme drůbků, špiček křídel a krku, které uschováme na polévku. Vyjmeme přebytečný tuk a ten uschováme pro jiný účel. Ten největší hrnec (zavařovací?), velký natolik, aby se do něj husa vešla, naplnit do 2/3 vodou a přivéct ji do pomalého varu. Pomocí vidličky propíchat kůži husy, nejvíce na prsou a horních stehnech. Pozor však, aby se nepropíchlo maso. Když voda úplně vaří, tak si obléct gumové rukavice a krkem dolů ponořit husu do hrnce s vodou. Pomocí kuchyňských kleští husu podržet ve vařící vodě jednu minutu. Když husu vytáhnete, tak bude mít ¨husí kůži¨(snad od toho je tento výraz?). Potom husu znovu ponořit, ale tentokrát biskupem napřed a podržet ji pod vodou další minutu. Husu nechat dobře okapat a položit ji do pekáče. Nechat ji vychladnout a uschovat ji v chladničkce na 24 - 48 hodin. Když jste připraveni husu péct, tak předehřát troubu na 165°C. Husu potřít citronem, osolit a opepřit jak zvenku tak uvnitř. Použijete-li nádivku, tak husu naplňit a otvor uzavřít/zašít. Husu položit prsy nahoru na mřížku v pekáči a ten vložit do trouby. Nechat péct nerušeně po 1 1/2 hodiny. Potom husu vyjmout a slít tuk (uschovat jej pro jiné účely). Teploměr zapíchnutý do masa tak, aby se nedotýkal kostí, by měl udávat alespoň 85°C (nebo péct 25 minut pro každého půl kila). Jestli teploměr udává teplotu pod 85°C, tak zvýšit teplotu trouby na 200°C a husu péct dalších 15 minut. Nakonec odsát zbývající tuk, husu polít šťávou a nechat na ni udělat kurčičku. Upečenou husu položit na servírovací mísu a nepřikrytou ji nechat 30 minut stát před podáváním. Mísu pěkně ozdobit ovocem a bylinkami. Mezi tím do pekáče nalít sherry (víno, nebo obojí) a uvolnit jakýkoliv přípek. Může se přidat trocha sladké smetany a medu, ale to už je podle individuální chutě. Vzniklou šťávu podávat v omáčníku. Husa se podává s vařenými brambory, červeným zelím (vařeným s jablky, cibulí, cukrem a octem). P.S. V jižní části Švédska nazývané Skåne se v předvečer Sv. Martina podává husí hostina, která začíná černou polévkou zvanou ¨Svartsoppa¨, následuje husa a jako zákusek se podává ¨Spettkaka¨.

Recept je z kategorií: Husa

Nahlásit recept

  • 11.11.06 vloženo
  • 8697x zobrazeno

Ingredience

  • 3.5 kg husa může být i zmražená (rozmrazit v chladničce)
  • citron
  • sůl a pepř
  • sherry, nebo víno podle chuti
  • sladká smetana a trocha medu chcete-li, nemusí však být
  • Nádivka (nemusí však být):
  • Směs šušených vypeckovaných švestek a jablek bez stopek a jadřinců na naplnění vnitřku husy, nemusí však být

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Husa ze Švédska na Sv. Martina - Mårten Gås

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Chilli se sojovým masem

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Ořechový koláč Ořechový koláč
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz