Recept Hriatô

kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V kastróli za stáleho miešania upražíme svetlo až stredne hnedý karamel. Prilejeme pol litra vody, miešame, privedieme do varu a rozpustíme karamel. Prilejeme pol litra konzumného liehu, zohrejeme, už nevaríme. Slaninu nakrájame na drobné kocky, v osobitnej panvičke vyškvaríme. Do vhodných pohárov nalejeme naberačkou horúci nápoj a lyžičkou pridáme ešte horúce škvarky - vytopenú masť nenalievame, len tú, čo sa uchytí na škvarkách. Správnu teplotu má vtedy, keď po pridaní zaškvrčí. Pijeme za tepla, v množstve podľa osobnej odvahy. Po návale sily odchádzame rúbať drevo. Tip: Ak používame nižšieoktánové suroviny, ako napríklad vodka, primerane uberieme vody, prípadne ju úplne vynecháme. Výsledný nápoj nesmie mať pod 30% alkoholu. Toto je jediný a správny recept na pravé hriatô. Iné nápoje na názov hriatô nemajú nárok. Pozor, vyššieuvedená dávka odrovnala partiu 4 pivom zocelených juhočechov :o)

Recept je z kategorií: Teplé alkoholické

Nahlásit recept

  • 14.03.05 vloženo
  • 36650x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minÄ‚Ĺźt

Ingredience

  • 0,5 litra konzumný lieh 80% (vodka, vínovica, brendy, záhrada =ovocná zmes)
  • 150 - 200 g cukru
  • 100 g údenej slaniny (špeku) - tá najjednoduchšia, len slanina, bez prúžkov mäsa
  • voda
  • kubík neporúbaného dreva
  • sekera

Doporučená příloha

  • acylpyrín (na ráno)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hriatô

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hriatô

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Hriatô

áno, teraz je tá správna doba na hriatô, počasie nevľúdne, bacily aktívne… až na to, že po párty v nedeľu sa mi už zásoby 80% minuli… ;o)

martinsog
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hriatô

Super recept ktorý poznám ešte od svojej mamy. Kedysi sme s priateľkou „vytrúbili " za noc takúto dávku. Asi pomohla priebežná "gymnastika“ medzi pitím, nekoľko ráno acylpirín nebolo treba… Ale pivo áno…

karci
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hriatô

tak si kuknite na moj recept na hriatô, vari ho moja svokra z kalvadosu - na zabijacku plnu 1,5 litrovu termosku. Raz sme stym na lyzovecke odrovnali celu spolocnost. Vseci si mysleli, ze to je len taky caj. popili a potom zaspali. A ten acylpirin s ceeeckom…noo skusim ale mne netabera nic:-(…recept prave idem pisat. Moj recept je trocha iny

Labužník Ráďa02
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Hriatô

Vynikající doporučuji vyzkoušet, není se čeho bát. Ráno po probuzení si nic nepama- tujete(alespoň já)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Hriatô, FŠICHNI:

nO, JAK TO TAK KOŠTUJU, TAK NA RÁNO 2 TABLETY ŠUMIVÉHO ACYLPYRÍNU PLUS DVĚ TABLETY ŠUMIVÉHO CÉČKA… naprosto 100 % vyzkoušená C-vitamíno-acetylsalicylokyselinová bomba, která napraví po ránu každého ;-)

mamula
130 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hriatô

Tak dobře kltko, vyzkouším vodku a jak říkáš : v menším množství , snad to kozáka rozveselí, jak píše Esmeralda. Po ochutnávce podám zprávu.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Hriatô

mamula - nemusíš robiť hneď z pollitra 80%, potom sa riziko výrazne znižuje, skutočne odporúčam vyskúšať

hanaja - preto radšej používam konzumný lieh, voda sa mi nechytí, aj keby rozpustenie karamelu trvalo dlhšie a po priliatí liehu stačí už len zohriať . Z rumu je to už skôr grog/punč. Hriatô som skúšal robiť zo všeličoho, dá sa dokonca aj z žitnej (prostějovská starorežná), brendy, či domácej jablkovice, vínovice, či ovocnej zmesnej. Rum sa mi zdá však už priveľmi aromatický, rovnako ako borovička. Slivovica je už tiež niekde na hranici použitia, rovnako ako žitná (silná aróma) a hriatô by malo mať vlastnú vôňu karamelu a slaninky. :o)

hanaja
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Hriatô

hriatô sme robili vždy na štedrovečernú večeru,bol to prípitok.pripravovala to starká a keď nám zomrela,snažila som zachovať dobré zvyky a urobiť to tiež.moje prvé hriatô nemalo 30 % alkoholu , ja som to neohriala ale uvarila,takže vodka sa chytila a horela modrastým dymom.nepravé ale dobré hriate je aj z rumu

mamula
130 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hriatô

Tato kombinace je určitě smrtonosná, moje kolegyně Elenka se mi svěřila s tím jak tento recept usmrcuje spolehlivě všechny bacily. Já jsem ještě nikdy neměla odvahu jej vyzkoušet. Zatím. Ale dám si ho do oblíbených. Pro strýčka příhodu.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Hriatô - Esmeralda

Kombinácia síce vyzerá smrtonosne, ale tí, čo už ochutnali, vedia, že je to dokonca veľmi chutné. A prekvapujúco aj kombinácia karamel-teplý alkohol-škvarky je vynikajúca.
Len na beznásledkové požívanie treba uvedené množstvo rozdeliť aspoň na 8 osôb. :o)

P.S.: kone by som na toto neukecal :o) ešte tak na vedro piva, aj to som si nie istý :o)))

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hriatô

Teda Kltko, tohle by porazilo koně. Kozáka to však rozveselí…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Karbanátky Karbanátky
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz