Recept Hrachová kaše na způsob jihočeské Kočičí svarby Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hrachová kaše na způsob jihočeské Kočičí svarby

Postup

Hrách uvaříme doměkka (bez soli). V druhé nádobě uvaříme doměkka propláchnuté kroupy v mírně osolené vodě s přídavkem 1/3 množství sádla - pak se kroupy tak snadno nepřipalují. Z uvařeného ještě horkého hrachu slijeme vodu, přidáme rozetřený česnek (množství je třeba vyzkoušet podle chuti) a majoránku. Rozmixujeme např: tyčovým mixérem přímo v nádobě. Měkké kroupy scedíme, promastíme další třetinou sádla a přimícháme k hrachové kaši. Dochutíme solí a pepřem. Kaši podáváme s cibulkou osmaženou na zbývající třetině sádla, s grilovanou klobásou a jako doplněk syrové kysané zelí či jednoduchý zeleninový salát.

Recept je z kategorií: Historické recepty Hlavní jídlo Přílohy

Nahlásit recept

  • 17.01.13 vloženo
  • 6955x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 dny vč. namáčení hrachu

Ingredience

  • 1/2 kg den předem namočeného hrachu
  • 1/4 kg ječných krup (č. 10 - velké)
  • 200 g cibule
  • 100 g sádla
  • sůl
  • mletý pepř
  • rozetřený česnek
  • majoránka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 17.1.13 15:03

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Hrachová kaše na způsob jihočeské Kočičí svarby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hrachová kaše na způsob jihočeské Kočičí svarby

birkana
1687 příspěvků 19.1.13 08:12

@gmp právě ty velké kroupy dají pokrmu „strukturu“. Hrachová složka je mixovaná z toho důvodu, že původně výchozí surovinou byla již předem vařená hrachová kaše.
A „Hrách a kroupy“ byl lidový popěvek (babička si jej občas prozpěvovala - bylo to delší, tady nebudu rozvádět téma :! ).

@bocianka dobrá jsou třeba i vejce na různý způsob nebo jakékoli maso, býval i uzený bůček :) :) :).Babička říkala hrachu s kroupama Kočičí svarba, proto tento pokrm nazývám „… na způsob Kočičí svarby“. Ale složení tohoto a šouletu je velice podobné. Listovala jsem v Kuchařkách, někde se liší více, někde méně. :mavam:

gmp
1603 příspěvků 18.1.13 22:16
+

Ujednoťme se na huse s klobásou :D

bocianka
528 příspěvků 18.1.13 12:38

To je typický šoulet, jenom tam není husí stehno, ale grilovaná klobása. Myslím, že je to stejně dobré jako s husou. :srdce:

gmp
1603 příspěvků 18.1.13 11:53
+

Můj tatínek (1907) dycky řikával: „Hrách a kroupy to je hloupý“. U nás se hrách nikdá nepasíroval, natož potom mixoval. Asi by mi to přišlo hodně nevábné, ale to je moje mínění, každej máme nějaký mínění.

birkana
1687 příspěvků 18.1.13 07:28
reakce na casino a di:

Tohle jídlo vařila moje babička (nar. 1906), když zbyl hrách nebo hrachová kaše. Byla zvyklá šetřit, zbytky potravin zužitkovat, aby nepřišly nazmar. A tak ten hrách nastavila kroupama, krupkama atd. A navrch třeba jen rozpečené škvarky.

Babička pocházela z Českokrumlovska, nevím, kdo či co ji inspirovalo*, ale kuchařka to byla každopádně výborná :D

edit* možná klasická nastavovaná kaše z brambor

Příspěvek upraven 18.01.13 v 08:40

di
2451 příspěvků 17.1.13 18:44

Casino: při troše představivosti asi ano, kdyby byl ten hrách v celku, ale v tom případku by tam nemělo být to sádlo, to je trejfe. Nicméně, v Jižních Čechách byla kdysi řada slavných židovských obcí, takže inspirace je možná.

casino
4492 příspěvků 17.1.13 18:19
šoulet???

ŠOULET!!! :) :D :lol:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kuře na medu Kuře na medu
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz