Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Hrách uvaříme doměkka (bez soli). V druhé nádobě uvaříme doměkka propláchnuté kroupy v mírně osolené vodě s přídavkem 1/3 množství sádla - pak se kroupy tak snadno nepřipalují. Z uvařeného ještě horkého hrachu slijeme vodu, přidáme rozetřený česnek (množství je třeba vyzkoušet podle chuti) a majoránku. Rozmixujeme např: tyčovým mixérem přímo v nádobě. Měkké kroupy scedíme, promastíme další třetinou sádla a přimícháme k hrachové kaši. Dochutíme solí a pepřem. Kaši podáváme s cibulkou osmaženou na zbývající třetině sádla, s grilovanou klobásou a jako doplněk syrové kysané zelí či jednoduchý zeleninový salát.
Recept je z kategorií: Historické recepty Hlavní jídlo Přílohy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hrachová kaše na způsob jihočeské Kočičí svarby
@gmp právě ty velké kroupy dají pokrmu „strukturu“. Hrachová složka je mixovaná z toho důvodu, že původně výchozí surovinou byla již předem vařená hrachová kaše.
).
A „Hrách a kroupy“ byl lidový popěvek (babička si jej občas prozpěvovala - bylo to delší, tady nebudu rozvádět téma
@bocianka dobrá jsou třeba i vejce na různý způsob nebo jakékoli maso, býval i uzený bůček
.Babička říkala hrachu s kroupama Kočičí
svarba, proto tento pokrm nazývám „… na způsob Kočičí svarby“. Ale
složení tohoto a šouletu je velice podobné. Listovala jsem v Kuchařkách,
někde se liší více, někde méně. 
Ujednoťme se na huse s klobásou
528 příspěvků 18.1.13 12:38
To je typický šoulet, jenom tam není husí stehno, ale grilovaná klobása. Myslím, že je to stejně dobré jako s husou.
Můj tatínek (1907) dycky řikával: „Hrách a kroupy to je hloupý“. U nás se hrách nikdá nepasíroval, natož potom mixoval. Asi by mi to přišlo hodně nevábné, ale to je moje mínění, každej máme nějaký mínění.
Tohle jídlo vařila moje babička (nar. 1906), když zbyl hrách nebo hrachová kaše. Byla zvyklá šetřit, zbytky potravin zužitkovat, aby nepřišly nazmar. A tak ten hrách nastavila kroupama, krupkama atd. A navrch třeba jen rozpečené škvarky.
Babička pocházela z Českokrumlovska, nevím, kdo či co ji inspirovalo*, ale kuchařka to byla každopádně výborná
edit* možná klasická nastavovaná kaše z brambor
Příspěvek upraven 18.01.13 v 08:40
2452 příspěvků 17.1.13 18:44
Casino: při troše představivosti asi ano, kdyby byl ten hrách v celku, ale v tom případku by tam nemělo být to sádlo, to je trejfe. Nicméně, v Jižních Čechách byla kdysi řada slavných židovských obcí, takže inspirace je možná.
ŠOULET!!!
