Recept Hrachová kaše na způsob jihočeské Kočičí svarby Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hrachová kaše na způsob jihočeské Kočičí svarby

Postup

Hrách uvaříme doměkka (bez soli). V druhé nádobě uvaříme doměkka propláchnuté kroupy v mírně osolené vodě s přídavkem 1/3 množství sádla - pak se kroupy tak snadno nepřipalují.

Z uvařeného ještě horkého hrachu slijeme vodu, přidáme rozetřený česnek (množství je třeba vyzkoušet podle chuti) a majoránku. Rozmixujeme např: tyčovým mixérem přímo v nádobě.

Měkké kroupy scedíme, promastíme další třetinou sádla a přimícháme k hrachové kaši. Dochutíme solí a pepřem.

Kaši podáváme s cibulkou osmaženou na zbývající třetině sádla, s grilovanou klobásou a jako doplněk syrové kysané zelí či jednoduchý zeleninový salát.

Recept je z kategorií: Historické recepty Hlavní jídlo Přílohy


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.01.13 vloženo
  • 6258x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 dny vč. namáčení hrachu

Ingredience

  • 1/2 kg den předem namočeného hrachu
  • 1/4 kg ječných krup (č. 10 - velké)
  • 200 g cibule
  • 100 g sádla
  • sůl
  • mletý pepř
  • rozetřený česnek
  • majoránka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 17.01.13 15:03

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Hrachová kaše na způsob jihočeské Kočičí svarby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1667 příspěvků 19.01.13 08:12

@gmp právě ty velké kroupy dají pokrmu „strukturu“. Hrachová složka je mixovaná z toho důvodu, že původně výchozí surovinou byla již předem vařená hrachová kaše.
A „Hrách a kroupy“ byl lidový popěvek (babička si jej občas prozpěvovala - bylo to delší, tady nebudu rozvádět téma :! ).

@bocianka dobrá jsou třeba i vejce na různý způsob nebo jakékoli maso, býval i uzený bůček :) :) :).Babička říkala hrachu s kroupama Kočičí svarba, proto tento pokrm nazývám „… na způsob Kočičí svarby“. Ale složení tohoto a šouletu je velice podobné. Listovala jsem v Kuchařkách, někde se liší více, někde méně. :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 18.01.13 22:16
+

Ujednoťme se na huse s klobásou :D

 
bocianka
528 příspěvků 18.01.13 12:38

To je typický šoulet, jenom tam není husí stehno, ale grilovaná klobása. Myslím, že je to stejně dobré jako s husou. :srdce:

 
gmp
1603 příspěvků 18.01.13 11:53
+

Můj tatínek (1907) dycky řikával: „Hrách a kroupy to je hloupý“. U nás se hrách nikdá nepasíroval, natož potom mixoval. Asi by mi to přišlo hodně nevábné, ale to je moje mínění, každej máme nějaký mínění.

 
birkana
1667 příspěvků 18.01.13 07:28
reakce na casino a di:

Tohle jídlo vařila moje babička (nar. 1906), když zbyl hrách nebo hrachová kaše. Byla zvyklá šetřit, zbytky potravin zužitkovat, aby nepřišly nazmar. A tak ten hrách nastavila kroupama, krupkama atd. A navrch třeba jen rozpečené škvarky.

Babička pocházela z Českokrumlovska, nevím, kdo či co ji inspirovalo*, ale kuchařka to byla každopádně výborná :D

edit* možná klasická nastavovaná kaše z brambor

Příspěvek upraven 18.01.13 v 08:40

 
di
2451 příspěvků 17.01.13 18:44

Casino: při troše představivosti asi ano, kdyby byl ten hrách v celku, ale v tom případku by tam nemělo být to sádlo, to je trejfe. Nicméně, v Jižních Čechách byla kdysi řada slavných židovských obcí, takže inspirace je možná.

 
casino
4469 příspěvků 17.01.13 18:19
šoulet???

ŠOULET!!! :) :D :lol:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz