Recept Helbe

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Sirup/Gatar: Vodu s cukrom varime asi dva tri minuty, pridame citronovu stavu a nechame vriet asi este dva az tri minuty-jednoducho mal by zhustnut trochu. Semienka piskavice preplachneme, zalejeme salkou vody a nechame na miernom ohni pomaly vriet az zmaknu. Nechame ich v tej istej vode. Mozeme semienka aj namocit aspon na dve hodiny, zlejeme, preplachneme a tak uvarime. Krupicu zmiesame s mukou a roztopenym tekutym maslom. Hmotu premielame medzi dlanami tak, aby maslo vsiaklo rovnomerne a vsade. Pridame drozdie nakysnute v troske teplej vody s cukrom a miesime, pridame semienka piskavice a prilievame vodu teplu/vlaznu v ktorej sme varili semienka a miesime. Vysledna konzistencia cesta ako na buchty. Do vymasteneho pekacika ( mozeme vymastit s tahina ) ulozime rovnomerne cesto, uhladime a nozom pokrajame na vacsie kosostvorce. Na kazdy do stredu mozeme pritisnut jedno piniove semienko..a nemusime. Nechame v teple prikryte podkysnut. Pecieme do zlatava az cervena-mala by byt taka cervena korka hore aj dole. Po vybrati hned rezeme znova nozom na vyznacene kosostvorce a roznomerne zalievame pripravenym sirupom. Podavame vychladene pri izbovej teplote. Dobru chut! Pozn.: Mozeme zamiesit aj cistou teplou vodou alebo mliekom. Piskavica ma svoju vlastnu aromu...je velmi velmi zdrava......po poziti spravidla clovek vydava ten isty pach/aromu telesnymi tekutinami..o))...preto niekto pouziva pri mieseni mucnika len semienka..:-) Velmi oblubeny zimny mucnik od Egyptu az po Libanon...

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 10.12.07 vloženo
  • 4133x zobrazeno

Ingredience

  • 500 gr detskej krupice
  • 125 gr muky hladkej alebo polohrubej
  • 200 gr masla/tuku/ghee butter
  • 1PL drozdie
  • 4-6 PL fenugreek-piskavice semeno/zrnka
  • Gatar/Sirup:
  • 3 salky cukru
  • 1,5 salky vody
  • 1 KL citron.stavy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Helbe

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
2905
753 příspěvků 30.01.12 03:09

Jol, našla, uložím. Až bude „zdravé seno“, vyzkouším. :kytka:

jolana
5066 příspěvků 19.01.10 19:20
Re: Helbe-Shira

;-)) ja dakedy ani na vlastne meno si netrufnem precitat, nietoz recept ;)) nie je prelozeny z pisanehio, je napisany tak ako ho robim :)

Shira313
117 příspěvků 19.01.10 18:41
Re: Helbe

Šoukran žazílan
Fotky mi dosť pomohli predstaviť si výslednú podobu :o)
Voľakedy som sa učila arabčinu, ale na recept písaný po arabsky by som si asi netrúfla ;-)

jolana
5066 příspěvků 14.12.07 02:34
Re: Helbe-Marianne

…ak pouzijes len semienka, tiez ich uvaris len nepouzijes tu vodu z nich ale das vodu cistu alebo mlieko. Chut bude ta ista len o daco menej aromaticka.
Ked sa miesi davame pozor aby sa nam krupica nerozmiesila, ale ostala cela aj ked bude cesto tuhsie a po upeceni tvrdsie- to nevadi, potom sa zaleje sirupom. Po upeceni a zaliati sirupom krupicu rozoznavame pohladom, tak aj v puse citime tie nasiaknute maslove zrnka krupicky - prave to robi tieto druhy zakuskov take lahodne ;-) .. mam helbe-piskavicu velmi rada a jedavam aj len tak namocenu- zopar semienok pochrustam v pohode…okrem ineho zvysuje imunitu organizmu …prijemny vecer :)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Helbe - Jolanko,

recept mě zaujal, Tvůj jiný recept s použitím krupice - Libanonské noci - doma milujeme, psala jsem k němu oslavný komentář:-)

…ale trošku mám obavy z pískavice, nebojím se experimentovat, orientální kuchyň je moje oblíbená; … takže když dám jen semínka bez vyvařené vody, chuť bude spíše oříšková??

PS: trik s vymazáváním plechu sezamovou pastou tahini/tachini už delší dobu úspěšně používám. Zdravím M. :-)

jolana
5066 příspěvků 13.12.07 03:05
Re: Helbe-Shira

…sice sa to vola namoura ale je to to iste, akurat ze helbe sa kraja do kosostvorcov a je nizsie asi tak 1,5 cm a piskavica je v nom ako oriesky na pohlad aj na chut ..;).. arabsky helbe = fenugreek…pekny vecer..;)

http://www.qassimy.com/lesson/show.php?…

http://www.flickr.com/…n/118949730/

Shira313
117 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Helbe

Nedali by sa pridať fotky?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz