Recept Helbe

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Sirup/Gatar:
Vodu s cukrom varime asi dva tri minuty, pridame citronovu stavu a nechame vriet asi este dva az tri minuty-jednoducho mal by zhustnut trochu.

Semienka piskavice preplachneme, zalejeme salkou vody a nechame na miernom ohni pomaly vriet az zmaknu. Nechame ich v tej istej vode.
Mozeme semienka aj namocit aspon na dve hodiny, zlejeme, preplachneme a tak uvarime.

Krupicu zmiesame s mukou a roztopenym tekutym maslom. Hmotu premielame medzi dlanami tak, aby maslo vsiaklo rovnomerne a vsade. Pridame drozdie nakysnute v troske teplej vody s cukrom a miesime, pridame semienka piskavice a prilievame vodu teplu/vlaznu v ktorej sme varili semienka a miesime. Vysledna konzistencia cesta ako na buchty.

Do vymasteneho pekacika ( mozeme vymastit s tahina ) ulozime rovnomerne cesto, uhladime a nozom pokrajame na vacsie kosostvorce. Na kazdy do stredu mozeme pritisnut jedno piniove semienko..a nemusime.
Nechame v teple prikryte podkysnut.
Pecieme do zlatava az cervena-mala by byt taka cervena korka hore aj dole.
Po vybrati hned rezeme znova nozom na vyznacene kosostvorce a roznomerne zalievame pripravenym sirupom.
Podavame vychladene pri izbovej teplote.
Dobru chut!

Pozn.: Mozeme zamiesit aj cistou teplou vodou alebo mliekom. Piskavica ma svoju vlastnu aromu…je velmi velmi zdrava......po poziti spravidla clovek vydava ten isty pach/aromu telesnymi tekutinami..o))…pre­to niekto pouziva pri mieseni mucnika len semienka..:-)

Velmi oblubeny zimny mucnik od Egyptu az po Libanon…

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 10.12.07 vloženo
  • 3998x zobrazeno

Ingredience

  • 500 gr detskej krupice
  • 125 gr muky hladkej alebo polohrubej
  • 200 gr masla/tuku/ghee butter
  • 1PL drozdie
  • 4-6 PL fenugreek-piskavice semeno/zrnka
  • Gatar/Sirup:
  • 3 salky cukru
  • 1,5 salky vody
  • 1 KL citron.stavy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Helbe

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
2905
753 příspěvků 30.01.12 03:09

Jol, našla, uložím. Až bude „zdravé seno“, vyzkouším. :kytka:

 
jolana
5065 příspěvků 19.01.10 19:20
Re: Helbe-Shira

;-)) ja dakedy ani na vlastne meno si netrufnem precitat, nietoz recept ;)) nie je prelozeny z pisanehio, je napisany tak ako ho robim :)

 
Shira313
117 příspěvků 19.01.10 18:41
Re: Helbe

Šoukran žazílan
Fotky mi dosť pomohli predstaviť si výslednú podobu :o)
Voľakedy som sa učila arabčinu, ale na recept písaný po arabsky by som si asi netrúfla ;-)

 
jolana
5065 příspěvků 14.12.07 02:34
Re: Helbe-Marianne

…ak pouzijes len semienka, tiez ich uvaris len nepouzijes tu vodu z nich ale das vodu cistu alebo mlieko. Chut bude ta ista len o daco menej aromaticka.
Ked sa miesi davame pozor aby sa nam krupica nerozmiesila, ale ostala cela aj ked bude cesto tuhsie a po upeceni tvrdsie- to nevadi, potom sa zaleje sirupom. Po upeceni a zaliati sirupom krupicu rozoznavame pohladom, tak aj v puse citime tie nasiaknute maslove zrnka krupicky - prave to robi tieto druhy zakuskov take lahodne ;-) .. mam helbe-piskavicu velmi rada a jedavam aj len tak namocenu- zopar semienok pochrustam v pohode…okrem ineho zvysuje imunitu organizmu …prijemny vecer :)

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Helbe - Jolanko,

recept mě zaujal, Tvůj jiný recept s použitím krupice - Libanonské noci - doma milujeme, psala jsem k němu oslavný komentář:-)

…ale trošku mám obavy z pískavice, nebojím se experimentovat, orientální kuchyň je moje oblíbená; … takže když dám jen semínka bez vyvařené vody, chuť bude spíše oříšková??

PS: trik s vymazáváním plechu sezamovou pastou tahini/tachini už delší dobu úspěšně používám. Zdravím M. :-)

 
jolana
5065 příspěvků 13.12.07 03:05
Re: Helbe-Shira

…sice sa to vola namoura ale je to to iste, akurat ze helbe sa kraja do kosostvorcov a je nizsie asi tak 1,5 cm a piskavica je v nom ako oriesky na pohlad aj na chut ..;).. arabsky helbe = fenugreek…pekny vecer..;)

http://www.qassimy.com/lesson/show.php?…

http://www.flickr.com/…n/118949730/

 
Shira313
117 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Helbe

Nedali by sa pridať fotky?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz