Recept Habanova brokolice tak, jak si jí oblíbí i zapřisáhlý nepřítel... Dia Veg Bezlep

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tato úprava brocoli je tak úchvatná, že jsem plně přesvědčen, že v ní najdou zalíbení i ti, kterým brokolice dodnes nesměla přes práh.
I já jsem mezi ně poměrně nedávno patřil.
Dnes kupujeme brocoli pravidelně obden.
Je to úžasná snídaně pro dva!

Pamatujte: brocoli musí přijít na talíř horká!

Postup

Brocoli (balení 500g) osvobodíme od přebytečného košťálu, rozebereme na menší díly a osprchujeme studenou vodou.
Do hrnce patřičné velikosti dáme na dno cca 6,3mm vody, špetku soli a přivedeme k varu.
Do hrnce vložíme na menší růžice rozebranou brocoli, přiklopíme poklicí a necháme dusit v páře 6-7 minut.
Rozhodně ne déle!!!
Mezitím na talíře dáme na plátky pokrájené máslo a dáme na cca 1 minutu před dohotovením brocoli do mikrovlnky tak, aby se máslo rozehřálo. Účelem rozehřátí je rovněž to, aby se zahřál i talíř, jelikož brocoli díky velkému povrchu velice rychle chladne. To je potom na úkor prudkého labužničení.
Po dohotovení brocoli, z hrnce přes poklici odlijeme vodu. Hrnec vrátíme bez poklice na sporák a necháme z brocoli vyjít páru.
Mezitím se však ale brocoli intenzivně ochlazuje, takže je potřeba najít nějaký kompromis, záleží to vše na kvalitě dna hrnce, zda drží dobře teplo, nebo nikoliv. Když ne, je nejvhodnější brocoli nasucho a bez poklopu, nejlépe na talíři ještě vrazit na minutku do mikrovlnky, kde se opět zahřeje a zbylá voda z ní vyjde pryč. Ideálně by brocoli měla být po tepelné úpravě jen nepatrně vlhká.
Takto upravenou (nerozvařenou !!!) brocoli vrhneme na vyhřátý talíř s máslem a jednotlivé růžice v másle pořádně vykoupeme.
Nedivte se - brocoli chlastá máslo úžasným tempem, kdyžtak si pro jistotu připravte napoprvé rozehřáté máslo do zálohy. Na takto upravenou brocoli s máslem nastrouháme na hrubém struhadle sýr Balkán.
Pozor! Sýrem rovněž pokrm solíme a zároveň mu dáváme tu neodolatelnou chuť. takže balkán nastrouhejte s mírou a nechte si rezervu na přídavek.
Požadovaná chuť se dostaví při správném poměru brocoli x máslo x Balkánský sýr. Proto blíže neuvádím množství Balkánu a másla - každý to bude mít „nastavený jinak“.
Můžu vám říci, že než jsem objevil tuto úžasnou kombinaci, tak jsem při představě, že bych měl jíst brocoli, pokaždé pěkně blinkal.
Teď je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.
Ovšem pouze a výhadně v této kombinaci, kterou zde uvádím.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.02.12 vloženo
  • 7412x zobrazeno

Čas přípravy

  • 7 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • Brocoli 500g
  • voda pitná
  • sůl kamenná
  • máslo
  • sýr "Balkán"

Doporučená příloha

  • bez přílohy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 18.03.12 13:40

Mytí struhadla je zbytečné, si myslím, balkán od Madety jsem nadrobila a ve fázi másla na talíři přidala kousek utřeného česneku. Skvělý lehký oběd.

Diskuse k receptu Habanova brokolice tak, jak si jí oblíbí i zapřisáhlý nepřítel...

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
habana  22.03.13 00:55

Mám takovou blbou zkušenost - koupil jsem sýr a v závěru to byl velkej propadák. Sýr byl nějaká náhražka, slaná chuť a nic víc. takže bacha, chce to dobrý sýr, ne nějakej šunt, na kterej sem pravděpodobně narazil já. Nebylo to vcelku vůbec k jídlu - jen samá sůl a bez chuti… :pocitac:

 
karaim
12 příspěvků 22.09.12 11:45

:potlesk: z broklice rád jen polévku a taky ve vajčině. Včera jsem zkusil tento recept )přidal jen česnek) a…výborné. Dík za recept (dnes jsem nakoupil další brokoli) :)

 
jelimán
3 příspěvky 15.03.12 22:55

No jo brokolice, málem jsem na ni zapoměla moje mamka ji krátce povařila a na tom másle osmahla, trošinku soli,no a já… …já jsem ji to celé málem snědla jak toto bylo výborné. Zitra jdu koupit brokolici!

 
jaroslava.li
25 příspěvků 02.03.12 19:00

Neskutečné! Právě jsme dovečeřeli tuto úžasnou brokolici. Uvařeno přesně podle pokynů. A to nejsme vegetariáni. Skutečně úžasné. Velké díky za recept!

 
californie
27 příspěvků 25.02.12 11:37

tak tohle stoji za zkousku, brokolice ma v me kuchyni stale misto a na tento kulinarsky zazitek uz se tesim :lol:

 
kamilio
550 příspěvků 18.02.12 22:52
Košťál nevyhazovat!!!

Je z něj dobrý brokolicový nákyp - viz recept č. 28283 nebo krémová brokolicová polívečka. Jinak recept je pozoruhodný a jeví se nutnost jej odzkoušet. :potlesk:

 
Drobek  18.02.12 18:39
Já ty košťály nevyhazuju,

když se oloupou škrabkou na brambory zbyde nádherná křupavá zelenina. Odkoukáno od Jacquese Pépina, kdysi to kuchaře De Gaula.

 
wydra  18.02.12 13:42

Hmm, mne zase jede nejvic brokolice politá „oříškovým“ máslem. Víc na ní wydře netřeba !
Někdy zkusím s fetou a maslem jen rozpustenym. prece jenom je to znacny rozdil v chuti.

 
zébulon  18.02.12 13:34

Dělám brokolici podobně, ale na pařáku. A do másla bych pro sebe přidala rozmačkaný česnek. Krásný recept.

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.02.12 00:39

O lahodnosti brokolice mě nemusí nikdo přesvědčovat. Mohu ji i syrovou.

Habánku, vítej nazpět, ztracený synu. Jsem ráda že tě vidím, i když jen virtuálně. :hug:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz