Recept Gurmánovo kuře nadívané kuskusem s omáčkou z hroznů

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kuskus připravíme podle pokynů na obalu - zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Mandle opražíme dozlatova a spolu s máslem a strouhanou nivou je vmícháme do horkého kuskusu. Dobře promícháme a dle chuti dochutíme.
Kuřata dobře osušíme a naplníme kuskusovou nádivkou. (Nádivka při pečení nabyde, proto ji příliš nepěchujeme.) Nohy a křídla svážeme provázkem.
Ve velkém kastrolu, který můžeme použít i na pečení v troubě, rozpustíme máslo a olej a kuřata postupně ze všech stran opečeme dozlatova. V případě potřeby dolijeme olej. Poté maso osolíme, opepříme a celé vložíme do trouby, vyhřáté na 180°C. Pečeme nejméně hodinu, doměkka a dozlatova. Propečení otestujeme grilovací jehlou, která by po vytažení z masa i nádivky měla být horká. Maso uchováváme v teple (např. v alobalu). Vypečenou šťávu budeme potřebovat k přípravě omáčky.
Na mírné teplotě zahříváme v pánvi portské víno do té doby, až se jeho objem sníží o polovinu. Přidáme kuličky vína, krátce (asi 1 minutu) je podusíme a vyjmeme. Z vypečené šťávy z masa slijeme přebytečný tuk, uvedeme ji k varu, zasypeme lžící hladké mouky, provaříme a za stálého šlehání zalijeme vychladlým kuřecím vývarem. Provaříme, přidáme svařené portské víno, kuličky hroznového vína, smetanu a znovu přivedeme téměř k bodu varu.

Z kuřat odstraníme provázek, naporcujeme je na polovinu, přelijeme omáčkou a obložíme nádivkou, nakrájenou na plátky.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 19.09.07 vloženo
  • 3283x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 menší kuřata
  • 1 lžíce oleje
  • 30 g másla
  • pepř
  • sůl
  • na nádivku:
  • 180 g kuskusu
  • 250 ml vařící vody
  • 60 g rokfóru nebo nivy
  • 60 g loupaných mandlí
  • 30 g másla
  • na omáčku:
  • 120 ml portského vína
  • 250 g červeného hroznového vína (bez zrnek)
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce smetany ke šlehání

Doporučená příloha

  • listový salát (dobré jsou i fazolové lusky nebo brokolice) a červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Gurmánovo kuře nadívané kuskusem s omáčkou z hroznů

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz