Recept Gurmánovo kuře nadívané kuskusem s omáčkou z hroznů

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kuskus připravíme podle pokynů na obalu - zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Mandle opražíme dozlatova a spolu s máslem a strouhanou nivou je vmícháme do horkého kuskusu. Dobře promícháme a dle chuti dochutíme.
Kuřata dobře osušíme a naplníme kuskusovou nádivkou. (Nádivka při pečení nabyde, proto ji příliš nepěchujeme.) Nohy a křídla svážeme provázkem.
Ve velkém kastrolu, který můžeme použít i na pečení v troubě, rozpustíme máslo a olej a kuřata postupně ze všech stran opečeme dozlatova. V případě potřeby dolijeme olej. Poté maso osolíme, opepříme a celé vložíme do trouby, vyhřáté na 180°C. Pečeme nejméně hodinu, doměkka a dozlatova. Propečení otestujeme grilovací jehlou, která by po vytažení z masa i nádivky měla být horká. Maso uchováváme v teple (např. v alobalu). Vypečenou šťávu budeme potřebovat k přípravě omáčky.
Na mírné teplotě zahříváme v pánvi portské víno do té doby, až se jeho objem sníží o polovinu. Přidáme kuličky vína, krátce (asi 1 minutu) je podusíme a vyjmeme. Z vypečené šťávy z masa slijeme přebytečný tuk, uvedeme ji k varu, zasypeme lžící hladké mouky, provaříme a za stálého šlehání zalijeme vychladlým kuřecím vývarem. Provaříme, přidáme svařené portské víno, kuličky hroznového vína, smetanu a znovu přivedeme téměř k bodu varu.

Z kuřat odstraníme provázek, naporcujeme je na polovinu, přelijeme omáčkou a obložíme nádivkou, nakrájenou na plátky.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.09.07 vloženo
  • 3218x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 menší kuřata
  • 1 lžíce oleje
  • 30 g másla
  • pepř
  • sůl
  • na nádivku:
  • 180 g kuskusu
  • 250 ml vařící vody
  • 60 g rokfóru nebo nivy
  • 60 g loupaných mandlí
  • 30 g másla
  • na omáčku:
  • 120 ml portského vína
  • 250 g červeného hroznového vína (bez zrnek)
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce smetany ke šlehání

Doporučená příloha

  • listový salát (dobré jsou i fazolové lusky nebo brokolice) a červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Gurmánovo kuře nadívané kuskusem s omáčkou z hroznů

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Hruškový koláč Hruškový koláč
Houbová smaženice Houbová smaženice
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz