Recept Drážďanská mandlová originální vánoční štóla - vyzkoušená

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Drážďanská mandlová originální vánoční štóla - vyzkoušená

Postup

Ve velké míse přesít dohromady mouku, cukr, sůl, muškýtový květ a oříšek. Přidat kvásek a vejce. Dobře vše promíchat. Vyklopit na lehce pomoučený vál a vypracovat vše v poměrně hladké těsto. V misce smíchat rybíz a hrozinky i s jejich tekutinou. Přidat meruňky, pomerančovou a citronovou kůru, citronádu a mandle. Dobře promíchat a vpracovat do těsta. Pokračovat v hnětení těsta asi po 10min. Je-li těsto příliš lepkavé, přidat trochu více mouky, ale dávat pozor, aby se těsto nepřepracovalo. Vložit těsto do máslem vymazané mísy, přikrýt jej utěrkou a nechat vzejít na dvojitý objem, asi 1-2 hodiny. Pěstí zbouchnout těsto dolů a rozdělit ho na dva stejné díly. Postupně je vyválet na obdélník asi 30cmx20cm. Potřít ho máslem a přeložit jednu dlouhou stranu do středu a druhou přes něj tak, aby přesahovala o 2cm. Zahrotit konce. Obrátit těsto vzhůru nohama a položit ho na pečícím papírem vyložený plech. Stejně pokračovat s daší půlkou těsta. Přikrýt těsto plastickým filmem a nechat znovu nakynout asi po 1-1 1/2 hodiny do dvojitého objemu. Předehřát troubu na 180°C a upéct štolu asi po 35min. nebo až je zlatohnědá. Přendat ji na mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním pocukrovat. TIP: Štola se může nakrájet na dílky a potom pocukrovat, nebo místo pocukrování polít rumovou, nebo citronovou polevou, jak ukazuje obrázek.

Recept je z kategorií: Vánočky

Nahlásit recept

  • 18.11.03 vloženo
  • 23289x zobrazeno

Ingredience

  • 11 hrnků polohrubé přesité mouky
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 hrnky sehřátého mléka
  • 280g rozpuštěného másla + 60g na potření + více na mísu
  • 60g čerstvých kvasnic rozpuštěných v 1/2 hrnku teplé vody
  • 6 velkých vajec lehce našlehaných
  • 560ml sušeného rybízu namočeného v 1/2 hrnku koňaku, nebo brandy
  • 600ml zlatých hrozinek namočených v 1/2 hrnku pomerančové šťávy
  • posekaná kůra ze 1/4 pomeranče (bez bílé části)
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 225g citronády na jemno posekané (kandovaná citronová kůra)
  • 225g sušených meruňek, na jemno posekaných
  • 560ml oloupaných mandlí na sucho opražených posekaných
  • pudrový cukr na pocukrování
  • Rumová nebo citronová cukrová poleva, chcete-li

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Drážďanská mandlová originální vánoční štóla - vyzkoušená

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Drážďanská mandlová originální vánoční štóla - vyzkoušená

babi
6360 příspěvků 3.12.11 23:03

ivo a jolanko, kouknete se jeste na recepty http://www.labuznik.com/…opila-stola/ a take http://www.labuznik.com/recipe.php?… oba dva opravdu stoji zato :-)

Příspěvek upraven 03.12.11 v 23:04

jolana
5068 příspěvků 3.12.11 11:07

.. tu marcipanovu sa chystam tiez..len musim vyrobit este marcipan.. boss to vsade rozkrikol , tak idem robit stol pozehnane a internacionalne do vsetkych kutov sveta ..ta Drazdanska stala skoro 20 euro , tak sa niet co cudovat ..uz som vcera urobila kandovanu koru pomarancovu a citronovu, zajtra sa dam do toho…nech si pochutia :)…kazdy rok som vyrabala napoje, ta stola sa mi hodila, nemam dost flasi na napoje.. tak tento rok bude zmena.. :lol: ..a pridam link, mozno sa dakomu hodi, darecek to je skvely tiez…

http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?…

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.12.11 10:02

Jolanko, od napsání příspěvku s mnohé změnilo… :cry: Firma, pro kterou jsem obchodovala s tím pánem, už 2 roky neexistuje. Nezbývá mi než štoly péct sama.
Před měsícem jsem v Německu v Aldi kromě mandlí, čokolády a marcipánu koupila i štolu, která je taky moc dobrá. A jinak u nás je oblíbená http://www.labuznik.com/recipe.php?… .
Tuto letos zkusím, aby byla změna. :-)

jolana
5068 příspěvků 2.12.11 12:48

Ivo, ty sa mas, toho pana si chran ako oko v hlave .....moj pracovny partner..teda boss, zrovna dnes na nakupe pri pohlade na Drazdansku stolu vyslovil „..ooou, stola..mlask..ty nam upecies lepsiu ..“ :-?

otaznik
43 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Drážďanská vánočka - Stollen.

chystám se na ni už několik let, ale dnes opravdu začnu, díky za rady

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Drážďanská vánočka - Stollen.

Každoročně dostávám začátkem prosince od svého rakouského obchodního partnera Vánoční štolu. Přechovávám ji ve studené spíži až do 26.12 a je moc dobrá. Jsou v ní ještě kousky marcipánu a je ve zmiňované krustě. Moje rodina se na ni těší snad ze všeho nejvíce.

DolceVita
44 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Drážďanská vánočka - Stollen.

Vánoční štóla je moje oblíbené pečivo. Taky jsem recept na tu mou vyzkoušenou zanechala na těchto stránkách, tak můžeme navzájem porovnat. Tento můj recept je dosti starý, pochází z dílny rakouských cukrářů vídeňského hotelu Sacher. Toto pečivo má původ v Německu, ale tu štólu pečou moc dobře, ostatně jako všechny moučníky podávené k dobré a voňavé kávě. Pravda je, že štóla se musí opravdu dobře rozležet a 3 týdny jsou ideální. Též je důležité potřít horkou štólu rozpuštěným dobrým máslem a potom zasypat moučkovým cukrem / já přidávám trochu pravé vanilky /. Tím se nám udělá ochranná krusta, která poskytne dobré podmínky k proležení pečiva. K tomu je důležité dobré zabalení, já ji dávám do alobalu a ještě přebalím do potravinové fólie. Je vidět, že každá štóla je jedinečná, tak ať nám všem o těch Vánocích chutná. Zpravidla ji stačím upéct jen 14 dní před Štědrým večerem, ale tato doba na rozležení docela stačí.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Jenoféfo...

mockrát Ti děkuji za napsání Tvých vlastních zkušeností se štólou. Recept se takto daleko více upřesní ;o)

Přeji Ti pěkný víkend !

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Drážďanská vánočka - Stollen.

Mnohokrát jsem od svých přátel z Drážďan dostala jako milý předvánoční dárek Drážďanskou štolu, která je typická pro tuto oblast. Následně jsem ji také sama pekla a mám tyto zkušenosti: různé druhy sušeného ovoce, citronátu apod. namočím den předem do rumu, těsto je poměrně těžké kynuté a musí se několikrát propracovat a nechat znovu vykynout. Po upečení je dobré ještě horkou štolu potřít máslem (případně smíchaným s rumem) a hustě pocukrovat práškovým cukrem, který spolu s máslem vytvoří krustu. Po vychladnutí zabalit do alobalu a nechat v chladnu - nejlépe minimálně 14 dní (pokud to stihnete včas a vydržíte). Zkrátka čím rozleženější, tím lepší. Právě cukrová vrstva přispěje k lepšímu proležení. Jakmile se k tomu dostanu, najdu svůj vyzkoušený recept - stejně už bude čas začít péci.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Drážďanská vánočka - Stollen.

Máte pravdu, štóla je každopádně dobrá proleželá, ale zabalená do pergamenového papíru a potom alobalu, aby neoschla.

Jméno jsem raceptu dala ¨Drážďanská¨, protože tam původně vznikla. Pepíček napsal dva recepty, tak se na ně také mrkněte.

Obě dvě Vás pěkně zdravím :-)

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Drážďanská vánočka - Stollen.

Moje babička vánoční štolu kdysi dávno pekla a taky si pamatuji, že se pekla tak dva týdny před vánoci. Já jsem ji pekla před několika lety jen asi týden před vánoci, a před Silvestrem byla lepší. Pokusím se najít recept, už si ho moc nepamatuji, ale možná záleží na složení těsta, ten babiččin recept byl na hodně těžké a hutné těsto. Tohle bych tipla na originál rakouský recept, to možná bude trochu jiné. Ale úplně cítím, jak to krásně voní.

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Drážďanská vánočka - Stollen.

V televizi jsem videla, ze se ma stola delat mesic dopredu. Zabalit do folie a nechat nalezet.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Mrkvový salát Mrkvový salát
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz