Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Ve velké míse přesít dohromady mouku, cukr, sůl, muškýtový květ a oříšek. Přidat kvásek a vejce. Dobře vše promíchat. Vyklopit na lehce pomoučený vál a vypracovat vše v poměrně hladké těsto. V misce smíchat rybíz a hrozinky i s jejich tekutinou. Přidat meruňky, pomerančovou a citronovou kůru, citronádu a mandle. Dobře promíchat a vpracovat do těsta. Pokračovat v hnětení těsta asi po 10min. Je-li těsto příliš lepkavé, přidat trochu více mouky, ale dávat pozor, aby se těsto nepřepracovalo. Vložit těsto do máslem vymazané mísy, přikrýt jej utěrkou a nechat vzejít na dvojitý objem, asi 1-2 hodiny. Pěstí zbouchnout těsto dolů a rozdělit ho na dva stejné díly. Postupně je vyválet na obdélník asi 30cmx20cm. Potřít ho máslem a přeložit jednu dlouhou stranu do středu a druhou přes něj tak, aby přesahovala o 2cm. Zahrotit konce. Obrátit těsto vzhůru nohama a položit ho na pečícím papírem vyložený plech. Stejně pokračovat s daší půlkou těsta. Přikrýt těsto plastickým filmem a nechat znovu nakynout asi po 1-1 1/2 hodiny do dvojitého objemu. Předehřát troubu na 180°C a upéct štolu asi po 35min. nebo až je zlatohnědá. Přendat ji na mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním pocukrovat. TIP: Štola se může nakrájet na dílky a potom pocukrovat, nebo místo pocukrování polít rumovou, nebo citronovou polevou, jak ukazuje obrázek.
Recept je z kategorií: Vánočky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Drážďanská mandlová originální vánoční štóla - vyzkoušená
ivo a jolanko, kouknete se jeste na recepty http://www.labuznik.com/…opila-stola/ a take http://www.labuznik.com/recipe.php?… oba dva opravdu stoji zato
Příspěvek upraven 03.12.11 v 23:04
5068 příspěvků 3.12.11 11:07
.. tu marcipanovu sa chystam tiez..len musim vyrobit este marcipan.. boss to vsade rozkrikol , tak idem robit stol pozehnane a internacionalne do vsetkych kutov sveta ..ta Drazdanska stala skoro 20 euro , tak sa niet co cudovat ..uz som vcera urobila kandovanu koru pomarancovu a citronovu, zajtra sa dam do toho…nech si pochutia
…kazdy rok som vyrabala napoje, ta stola sa mi
hodila, nemam dost flasi na napoje.. tak tento rok bude zmena..
..a pridam link, mozno sa dakomu hodi, darecek
to je skvely tiez…
http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?…
Jolanko, od napsání příspěvku s mnohé změnilo…
Firma, pro kterou jsem obchodovala s tím
pánem, už 2 roky neexistuje. Nezbývá mi než štoly péct sama.
Před měsícem jsem v Německu v Aldi kromě mandlí, čokolády a marcipánu koupila i štolu, která je taky moc dobrá. A jinak u nás je oblíbená http://www.labuznik.com/recipe.php?… .
Tuto letos zkusím, aby byla změna.
5068 příspěvků 2.12.11 12:48
Ivo, ty sa mas, toho pana si chran ako oko v hlave .....moj pracovny partner..teda boss, zrovna dnes na nakupe pri pohlade na Drazdansku stolu vyslovil „..ooou, stola..mlask..ty nam upecies lepsiu ..“
43 příspěvků 25.1.09 03:43
chystám se na ni už několik let, ale dnes opravdu začnu, díky za rady
Každoročně dostávám začátkem prosince od svého rakouského obchodního partnera Vánoční štolu. Přechovávám ji ve studené spíži až do 26.12 a je moc dobrá. Jsou v ní ještě kousky marcipánu a je ve zmiňované krustě. Moje rodina se na ni těší snad ze všeho nejvíce.
44 příspěvků 25.1.09 03:43
Vánoční štóla je moje oblíbené pečivo. Taky jsem recept na tu mou vyzkoušenou zanechala na těchto stránkách, tak můžeme navzájem porovnat. Tento můj recept je dosti starý, pochází z dílny rakouských cukrářů vídeňského hotelu Sacher. Toto pečivo má původ v Německu, ale tu štólu pečou moc dobře, ostatně jako všechny moučníky podávené k dobré a voňavé kávě. Pravda je, že štóla se musí opravdu dobře rozležet a 3 týdny jsou ideální. Též je důležité potřít horkou štólu rozpuštěným dobrým máslem a potom zasypat moučkovým cukrem / já přidávám trochu pravé vanilky /. Tím se nám udělá ochranná krusta, která poskytne dobré podmínky k proležení pečiva. K tomu je důležité dobré zabalení, já ji dávám do alobalu a ještě přebalím do potravinové fólie. Je vidět, že každá štóla je jedinečná, tak ať nám všem o těch Vánocích chutná. Zpravidla ji stačím upéct jen 14 dní před Štědrým večerem, ale tato doba na rozležení docela stačí.
mockrát Ti děkuji za napsání Tvých vlastních zkušeností se štólou. Recept se takto daleko více upřesní ;o)
Přeji Ti pěkný víkend !
Mnohokrát jsem od svých přátel z Drážďan dostala jako milý předvánoční dárek Drážďanskou štolu, která je typická pro tuto oblast. Následně jsem ji také sama pekla a mám tyto zkušenosti: různé druhy sušeného ovoce, citronátu apod. namočím den předem do rumu, těsto je poměrně těžké kynuté a musí se několikrát propracovat a nechat znovu vykynout. Po upečení je dobré ještě horkou štolu potřít máslem (případně smíchaným s rumem) a hustě pocukrovat práškovým cukrem, který spolu s máslem vytvoří krustu. Po vychladnutí zabalit do alobalu a nechat v chladnu - nejlépe minimálně 14 dní (pokud to stihnete včas a vydržíte). Zkrátka čím rozleženější, tím lepší. Právě cukrová vrstva přispěje k lepšímu proležení. Jakmile se k tomu dostanu, najdu svůj vyzkoušený recept - stejně už bude čas začít péci.
Máte pravdu, štóla je každopádně dobrá proleželá, ale zabalená do pergamenového papíru a potom alobalu, aby neoschla.
Jméno jsem raceptu dala ¨Drážďanská¨, protože tam původně vznikla. Pepíček napsal dva recepty, tak se na ně také mrkněte.
Obě dvě Vás pěkně zdravím
Moje babička vánoční štolu kdysi dávno pekla a taky si pamatuji, že se pekla tak dva týdny před vánoci. Já jsem ji pekla před několika lety jen asi týden před vánoci, a před Silvestrem byla lepší. Pokusím se najít recept, už si ho moc nepamatuji, ale možná záleží na složení těsta, ten babiččin recept byl na hodně těžké a hutné těsto. Tohle bych tipla na originál rakouský recept, to možná bude trochu jiné. Ale úplně cítím, jak to krásně voní.
433 příspěvků 25.1.09 03:43
V televizi jsem videla, ze se ma stola delat mesic dopredu. Zabalit do folie a nechat nalezet.