Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vaječný koňak si můžeme koupit v obchodě, ale ten domácí, jak ho dělávaly už naše babičky, je stejně nejlepší.
Neslazené i slazené mléko, žloutky a vanilkový cukr dobře rozšleháme ve šlehači a nakonec pomalu přiléváme rum. Směs přelijeme do skleněných lahví a necháme uležet. Aby byl vánoční vaječný koňak co nejlepší, připravíme si jej minimálně 2 - 3 týdny před svátky. Ze zbylých bílků si můžeme vyrobit sněhové pusinky.
Recept je z kategorií: Míchané nápoje Vánoční nápoje
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
2.12.19 18:01
Tento vaječný koňak dělám podobným způsobem již 40.let recept mám od
své mamky. Dávám 4 plechovky salka, 4 plechovky neslazeného mléka,
1 vanilku (zrníčka), 12 žloutků a 1/2 litru rumu aby mohli
i vnoučata.
Nikdy se nezkazil a to ho dávám do spižírny. Dělám ho na 1 advent na
štědrý den otevřu je dostatečně hustý. Kazit se nemůže z důvodu
alkoholu. Smetany ani mléko nedávám.
Balda
10.11.16 13:02
Vaječný liker jsem udělala, zkoušela jsem ho sice po 2 dnech v lednici,
zdal se mi moc rumový, ale uvidíme jaký bude až se dostatečně
odleží
18.12.12 14:30
Dnes byla ochutnávka…
Do Vánoc bude akorát, už teď (po týdnu) je super!
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Domácí vaječný koňak
1150 příspěvků 17.12.15 13:19
@Tervi_cz tu chuť a vůni z pukavců si umím představit, bude obvzlášť silný, pro otrlé

@daduuja Taky mě to už napadlo, po dokoupení pukavců to zmáknu.
@Eja Mně se to slovní spojení taky hrozně líbí

@Zuzka1973 čeština je krásná
„řidší hustota“ 
Já ho nechávám rozležet skoro měsíc

Ale pokud je dobrej, tak bych mu tu řidší hustotu odpustila…
Hlavně ať ten rumíček je čerstvě koupený a ne nalezený někde ve špajzu…z předloňska třeba…
1150 příspěvků 16.12.15 16:18
@Tervi_cz řídkej je taky dobrej
, ale možná bych udělala ještě
jeden základ bez rumu, smíchala s řídkým hotovým a na potřebnou hustotu
rumem doplnila, vaječňáku není nikdy dost 
Díky za uklidnění. Dám tomu ještě týden… Uvidíme.
Nalily jsme tam se ségrou asi 300ml…
Poživatelné to je, tak co. 
@casino Vážně půl litru… On když se rozleží, tak to není takové, jako když poprvé ochutnám těsně po přelití do lahve.


A to normálně rum vůbec nemusím (jen do teplých nápojů či do polev a moučníků).
Ale znám i tu slabší verzi s poloviční dávkou rumu - tu jsme dělávali, když byly děti malé
Receptů na vaječňák mám vícero, ale tento je jediný, který chutnal i tatínkovi, všechny ostatní nazýval „tlamolepem“
Na slabší verzi přejdeme asi teprve tehdy, až se konečně objeví nějaké to vnouče
@Zuzka1973
Ve výsledku je toho plná litrovka.

A fakt dáváte 1/2 litru tuzemáčku?
Rcp mám (skoro) stejný: 6 žloutků + 200g cukru ušlehat do pěny a pak smíchat jak stojí psáno, ale pouze (1/4 litru rumu) i když o tento není u nás nouze
No, ale je fakt, že u nás je to lííízanda pro vnůčence aj pro MAKRONKY…
Příspěvek upraven 16.12.15 v 10:16
@Tervi_cz Jak zahustit dodatečně, to netuším, ale dělám podle tohoto receptu už poněkolikáté, ale „strašně řídké“ jsem to neměla nikdy.

Na začátku to v tom šlehači šlehám tak dlouho, až mám v podstatě jakousi docela pevnou pěnu, kterou pak naředím rumem a ono to pak uležením ještě trochu zhoustne.
není to sice tak husté, aby člověk musel požít k vyčištění skleničky lžičku, ale zase ne tak řídké, aby odpadlo to, k vaječňáku typické, „vycucávání“
Hezké Vánoce
@Tervi_cz vydrž, ještě zhoustne si myslím…
Ale pobavil mne Pepíček - " 1 porce"…z půl litru rumu
Nevim nevim, labužníci jistě poradí. Připraveno přesně dle receptu, ale je to strašně řídké. Čím by to šlo ještě zahustit?
1 příspěvek 23.11.13 16:40
@casino http://www. labuznik. cz/recept/domaci-vajecny-konak/#
Já mám recept od babičky:
1 L mléka
1 ks slazené kondenzované mléko
1/2 kg cukr krystal
1 ks vanilkový cukr (polévková lžíce)
8 žloutků
Z hora uvedené ingredience svaříme ve vodní lázni za stálého míchání až do zhoustnutí.
Poté přecedit a postavit do studené lázně za stálého míchání až vychladne. A teď můžeme nalít
1/2 litru rumu Božkov Tuzemák a řádne zamíchat. HOTOVO
Mě je skoro 59 roků a od mala jsem bydlela u babičky. Pamatuji si,že se u nás vaječný koňak dělal stejně jako tady z kondenzovaného mléka, akorát se dávalo 8 žloutků.Přililo se TROCHU rumu a odlilo se část koňaku pro děti a do zbytku se dalo daleko více rumu pro dospělé.Koňak se dělával ke všem slavnostním příležitostem.
uzasnej vajecnak
Mile Casino, ja psala palenka, nikoliv slivovice!!! 3× palene nejake hroznove vino. Byla to cca 60% cista palenka bez priboudlin. Pak do toho treba i nalozil pomer kuru, nebo delal orecovku babicce. Ja alkoholu zrovna moc neholduju, ale tole byl vybrany chlast!
No, pálenky (v našich zem. šířkách zpravidla slivovice) se používaly na kde co, především v humánní medicíně k dezinfekci vnější i perorální
ale byly pozorovány i nemnohé
případy, že dobytek (čtyřnohý) simuloval kašel, aby se od hospodáře
své dávky slivovice domohl…

Ale Eierkoňak se slivovicí??? Pouze v dobách nejvyšší nouze!
Prave na to myslim. Nehlede na to, ze to to z kondenzaku je o necem uplne jinem nez vareny vajecnak ze smetany, zloutku a s pravou vanilkou. Misto rumu tam prijde palenka… a do haje, to jsem se zasnila !
U nas to delal dedecek a cely rok se vsichni
tesili na Jeziska. I ja dostavala, jen na me nikdy nevysla palenka do
toho 
Příspěvek upraven 27.11.10 v 17:36
Evous: jenže NAŠE babičky budou nejspíš ve věku tvé praprababičky…

Tak třeba moje babička ano
nase babicky ho nikdy nedelaly z kondensovaneho mleka!
110 příspěvků 25.1.09 03:43
ahojky,
já tento recept znám takto:
Ingredience:
1/2l sladké smetany
1/2l mléka
2 lusky vanilky
5 žloutků
350g cukru
1/4l rumu
Příprava: Žloutky třeme s cukrem.
Mezitím si svaříme mléko, smetanu a vanilku.
Vychladlou směs smícháme s utřenou hmotou.
Na 1l krému se přimíchá 1/4l rumu.
Pak se likér nalije do lahví a nechá se uležet.