Recept Domácí francouzská paštika z vepřových jater

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nakrájet játra na kostky a namočit je do mléka na jednu hodinu. Slít je a propláchnout studenou vodou a dobře osušit. Pomlet na masovém strojku játra, špek a telecí na jemno. Přidat mouku a vařečkou míchat po 5min. Zašlehat dovnitř vejce jedno po druhém a přidat dalších 6 ingrediencí. Dobře zamíchat. Vyložit dno a strany kameninové/porcelánové nádoby na paštiky (nebo rovné chlebíčkové formy) velikosti asi 23cmx13cmx7cm a obsahu 1700ml, plátky slaniny. Naplnit míšeninou z jater, pokrýt slaninou a nahoru položit bobkové listy. Přikrýt poklopem a obalit jej dvojitým alobalem. Položit nádobu do kastrolu s vařící vodou, která musí sahat do poloviny nádoby. Během pečení přílévat vařící vodu, je-li zapotřeby. Vložit do předem vyhřáté trouby na 180°C a péct po 1 1/2 hodiny. Paštika je hotová, když se oddělí od stran nádoby. Vyjmout z trouby, vyjmout z vody a odkrýt. Sejmout slaninu a bobkové listy. Nahoru paštiky položit prkénko a na něj závaží, nebo konzervy. Nechat vychladnout a vložit paštiku do chladničky (zatíženou) na 12-24hodin. Buťto podávat přímo z nádoby, nebo slít sťávu vzniklou z paštiky, na paštiku nalít aspik a znovu vše zchladit. Potom vyklopit na servírovací mísu a nakrájet. Poskládat dokola černé olivy a ozdobit petrželkou. P.S.: Jiný rozpočet na stejný postup. 900g vepřových jater (mohou být také jehněčí, nebo hovězí) 340g libového syrového vepřového 340g tučného syrového vepřového 1 lžičky posekané petrželky 1/4 lžičky suchého pomletého tymiánu 1/4 lžičky pomleté majoránky 1/2 lžičky soli 2 na jemno posekané hnědé šalotky, nebo 2 lžíce posekané cibule 1 1/2 lžíce mouky 2 velká vejce tenké plátky slaniny

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 16.12.02 vloženo
  • 21654x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 650g vepřových jater
  • mléko
  • 250g libového telecího bez kosti
  • 250g špeku na malé kostky nakrájeného
  • 1 lžíce mouky
  • 2 střední vejce
  • 1 lžička posekané petrželky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky suchého tymiánu
  • 1/4 lžičky suché majoránky
  • 2 lžíce na velice jemno posekané cibule
  • 1 posekaná hnědá šalotka
  • tenké plátky tučnější slaniny
  • 2 bobkové listy
  • aspik ochucený portským vínem (nemusí být)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí francouzská paštika z vepřových jater

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Štika na smetaně Štika na smetaně
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz