Recept Dobračka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Všechnu zeleninu očistíme a nahrubo postrouháme. Zelené bylinky dáme stranou. Rozehřejeme máslo, zeleninu na něm osmažíme do voňava.
Zasypeme Podravkou nebo podobnou směsí, ještě necháme proběhnout znovu restovací obřad. Zalijeme vodou, uvedeme do varu.
Teď je ten správný čas abychom si z másla a hladké mouky vytvořili voňavou, zlatou, řidší jíšku a tu ještě skoro bublající pomaloučku vlejeme do polévky. Mícháme aby se nevytvořily hrudky, chvilku provaříme. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželkou.
Můžeme podávat s osmaženými krutónky, ale není nutné, je dobrá i tak.
Odpůrci jakýkoliv dochucovadel, dodají libeček a jiné bylinky dle gusta.

P.S. Do zeleninového základu můžeme dát vlastně cokoliv, jednou zapražit, podruhé domácí nudle atd.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.05.08 vloženo
  • 3597x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/2 tácku čerstvé polévkové zeleniny ( prodává Kaufland)
  • 1PL másla
  • 1 PL podravky
  • 2 l vody
  • máslová jíška.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dobračka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zlata
1200 příspěvků 11.09.09 04:08
Re: Dobračka ... casino:

omlouvám se měl jsi pravdu, znovu jsem si polévku uvařila a zjistila, že jsem měla chybu v množství vody. Udělala jsem jí podle toho co jsem zde měla vloženo, ale už když jsem dolévala vodu, tak jsem si říkala, že je jí nějak málo.
Recept jsem opravila, myslím, že to teď už bude akorát. Díky za shovívavost.

 
verule
53 příspěvků 21.04.09 21:14
Re: Dobračka

Milý casino s bešamelem je to stejné jako s jíškou. Jen do studeného hustého bešamelu já používám teplé mléko a rychlou metlu. :)

 
zlata
1200 příspěvků 21.04.09 19:36
Re: Dobračka - casino

Sám jste si odpověděl … :D

 
gabi
551 příspěvků 21.04.09 19:30
Re: Dobračka

casino, je dostat aj Podravku bez glutamanu

 
casino
4463 příspěvků 21.04.09 18:59
Re: Dobračka

Tak, navařííno:-) Těch cca 100°C rozdílu mezi rozpálenou zásmažkou a vroucí polévkou vytváří zajímavé efekty - zásmažka se rozběhne po hladině, skoro se to ani nemusí míchat. Dámy, nemáte podobný zlepšovák na bešamel ?:)
zlata- Podravku používám v množství 1 KL/2litry. Přišlo mi té Podravky 1PL/ litr moc. Výrobce doporučuje 1 lžičku (rafinovaně blíže nespecifikuje) v závorce 3g na jednu porci (1/4 litr); tedy 4 lžičky (12g) na litr. Když to zvážím, tak 4 KL = 30g
Vy píšete 1 PL (vrchovatá) zváženo = 35g! T.j. 3× víc než doporučeno! Vím, glutaman je „mňamka“, tak proč si nedopřát, že (o dětech nemluvě :-) Asi nemám dostatečně plechovou ústa, nebo mám Gargantuovské KL a PL, ale bylo slané jak sviňa :o) Píši bylo, protože jsem do hrnce hrubě hrkl hrst hrubých :o) ov. vloček a 1/2 l mléka. Prosím, nepište mi, že mě nikdo nenutí Podravku vůbec použít; zajisté máte pravdu. … možná by stačilo vygumovat „(vrchovatá)“…

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 21.04.09 18:46
Re: Dobračka

Horká do horkého - a chvíli vařit - žádné žmolky nejsou.

 
Sylvie
2302 příspěvků 21.04.09 18:19
Re: Dobračka

Pokud to Jolanko popleteš, nevadí. Jak píše Anička, rozšleháním se to urovná. :-)

 
jolana
5064 příspěvků 21.04.09 17:48
Re: Dobračka

..aha..uz viem..;)) nikdy som ju nerobila inac ako je opisana v postupe a ani nevidela inac robit si myslim,pokial mi pamat siaha ( som sa o to zvlast nezaujimala popravde doteraz).. tak preto som sa cudovala ze ako a co a tak ..;))…dik ;))

 
anickav
2904 příspěvků 21.04.09 17:28
Re: Dobračka, Jolanka,

alebo sa robí: do horúcej zásmažky studená voda, rozšľaháš a vleješ do vriacej polievky a pod., alebo do vychladnutej zásmažky horúca voda a vleješ…
Hore autorka hovorí iba o rýchlom vliatí osmaženej múky a masla (jíšky) bez vody do polievky. To je ten tretí spôsob, o ktorom sa tu diskutuje, ale funguje tiež.
Pekný deň!

 
Sylvie
2302 příspěvků 21.04.09 17:21
Re: Dobračka, Jolanko

Vychladlá do vychladlého :-)

 
jolana
5064 příspěvků 21.04.09 17:20
Re: Dobračka

Citam a rozmyslam.. ako inac sa pridava jiska ked nie vrela do vreleho… robi sa aj inak..?..

 
Alis
2617 příspěvků 21.04.09 15:56
Re: Dobračka, Casino...

ano, vřelá jíška do horké polévky! Tak mě to naučila má sestra, jinak to již nedělám, například do bramboračky - bez žmolků a skvělé :-))

 
zlata
1200 příspěvků 21.04.09 08:45
Re: Dobračka - verulko,

určitě tuhle polévku nevařím každý den a tak dochucovadlo dám, máš to jako s těmi kostkami. Já zeleninku smažím i s cibulkou a když má tu správnou barvu tak přidám i utřený česnek. Vše ten zeleninový tácek obsahuje a nejlepší je kapusta. Tu můžu ve všech podobách. Děkuji za přečtení receptu i komentář k němu. :-))

 
zlata
1200 příspěvků 21.04.09 08:31
Re: Dobračka - casino

proč … proč, no možná, že byl zrovna ten den :-))

 
casino
4463 příspěvků 21.04.09 07:46
Re: Dobračka

Ano, máslo je máslo! Ale proč vůbec 1PL Podravky /1 l ZELENINOVÉ polévky? A vřelá zásmažka do horké polévky? To vypadá na hvězdu Michelin :-), budu muset vyzkoušet…

 
verule
53 příspěvků 21.04.09 07:27
Re: Dobračka

Taky mám moc ráda zeleninové polévky. Hlavně ty jarní. Jen nepoužívám žádná dochucovadla. Teda kromě magi- klasik a bylinky. Ta nahrubo nastrouhaná zelenina je výborná osmahnutá na cibulce s orestovaným česnekem. A když mi zůstane sádlo z kachny či husy, nebo omastek po pečeném kuřeti, přidávám jej na cibulku a to pak zelenina dostane teprve ten správný šmak a polévka mi jde hned přímo do jater. Jak říká Kája Mařík. :)

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobračka la.fea

Díky za hezký komentář. Tak to jsem ráda, že chutná i jiným. Je to jednoduché, rychlé a dobré. Také zkusím po Tvém, místo jíšky dám brambor. :-))

 
la.fea
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobračka

Podobny recept na tuhle fantastickou polevku mam od kamaradky ze Slovenska.
Pokud tu vegetu zamenis za gulasovou, nebo paprikovou, je polevka pikantni a navic krasne barevna. Jisku nedelam, je husta samotnou zeleninou (ale pridavam i bramboru na platky) a nakonec zavarim nocky pres struhadlo. MNAM

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz