Recept Čušky
Manana Bulharská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Papriky opečeme na roštu, hořáku, tálu nebo u ohně, až černají a naskakují jim pupínky, průběžně je obracíme aby se celé úplně udělaly. Udělané hážeme do chladného hrnce a hned přikryjeme pokličkou. Hezky zapařené je nožíkem úplně svlékneme, vybereme semeník, stopku ponecháme a dáme na mísu, kam jsme připravili rozetřený česnek se solí, smíchaný s trochou octa a olejem. Papriky v marinádě dobře omočíme a podáváme teplé nebo studené. Recept od Ivanky z Pomorie. A nejkrásnější na tom všem je, že tohle jedli už před 2000 léty v dnešní střední Americe...
Recept je z kategorií: Zeleninové přílohy
- 09.10.05 vloženo
- 19231x zobrazeno
Ingredience
- papriky slovenské, pálivé
- česnek
- ocet
- olej slunečnicový
- sůl
- množství podle počtu žroutů
Doporučená příloha
rakija
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Čušky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Čušky
5068 příspěvků 27.9.12 09:36
..na cusky by sa nemalo zabudnut..:)
Manaaano

No, zažil jsem kdysi dávno kulturní šok, když jsem v jedné rodině viděl, jak papriky opalovali úúúplně dočerna na všech hořácích plynového sporáku a pak je pod tekoucí vodou dekarbonizovali.




Vonělo to po purpuře…
Salát z paprik byl OK
Sporák byl jak od borůvek
Poradil jsem napříště na sporák alobal
Samozřejmě lesklou stranou nahoru
Byli rádi
Edit:
Opravena hrupppka
Příspěvek upraven 06.12.11 v 19:19
551 příspěvků 17.6.10 21:54
takto upravene čušky-papriky su zakladom mnohych vynikajucich salatov a inych jedal na Balkane
54 příspěvků 27.4.10 08:19
Delam podobnym zpusobem se sladkymi cervenymi a zlutymi paprikami. Papriky po sloupnuti slupky nakrajim na silnejsi prouzky, zaliji olivovym olejem a zakapu balzamikovym octem, pridam cerstvou palivou papricku nakrajenou na velmi jemno, nebo ususenou podrcenou palivou papriku. Nekdy pridavam cesnek nakrajeny na tenounke platky. Uz to asi nejsou cusky
ale je to take moc dobre.
137 příspěvků 25.1.09 03:43
takhle jsme delaly papriky s italskou kamoskou. sice nepalive a s olivovym olejem, ale lahudka. ja to vyzkousim i s tou palivou.
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Jsou vynikající.Dělám je taky,ale upečené a oloupané papriky nakrájím na proužky,z česneku utřeného se solí přikapáváním oleje a za stálého míchání vy-
tvořím hustší majonézu,kterou rozředím octem (nejlepší je jablečný) a přidám nasekanou petrželku nebo kopr.Do sklenice ukládám proužky papriky po vrst-
vách,prolévám česnekovou majonézou a dám vychladit.je to paráda a chutná to i k pivu. Teď abych šel shánět ty správné papriky. Asi za dvanácti měsíčky.
205 příspěvků 25.1.09 03:43
to jsem ráda, že ti chutná! Právě přijela dcera neustále se potýkající s dietami a prohlásila, že chce salát. Jaký? No přece tlačenkový!!
Naštěstí to až tolik kalorií
není. Chystám se už několik dní vložit recept na pečené žampiony, za
chvíli jdu na ně, a tak dám vědět, jak to dopadlo. Ahoj, také hezký den
ti přeji
4 příspěvky 25.1.09 03:43
gaburiatko, a jak to u rite děláš? To je nový způsob?
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Takhle připravené papriky jsou opravdu „exclusive“, také je dělám velmi často.
A mimochodem Roomanko, ten Tvůj „tlačenkový salát“ byl naprosto super a kupodivu ho nikdo za tím květináčem předčasně neobjevil.Díky:-))))))Ahoj a hezký den.T.
205 příspěvků 25.1.09 03:43
Manano, je leden a my už plánujeme srpnovou dovolenou v Černomorci. Čušky si tam dávám pravidelně a doma je připravuji také, zvlášť, když se griluje. Airan, ty jsi mi zase připomněla můj oblíbený nápoj, který do sebe na dovolené házím po půllitrech. Jen tu mastiku jsem si nikdy netroufla do nápoje přidat. Nepodělíš se s námi o recept na pravý bulharský airan?
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Mnammmm, milujem papriku
Podla mna skvela zelenika, urite coskoro
pripravim.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak tohle vypadá skvěle, děkuju za recept. Víš, že já pálivé miluju
!! Bona
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem napsala sálodlouhý komentář a stránka jaksi přestala fungovat.
Tak už jenom stručně, děkuji a asi taky udělám raději ty kapie. Ty pálivé chci koupit kvůli vzpomínce na tatínka, který se při jejich konzumaci tvářil, že vůbec nepálí. To jsem vždycky zuřila. Ale strašně.
pálivé papriky jsou opravdu ty světlé špičaté slovenské, někdy mají nádech do růžova a i pálivě voní. Já ale tento recept dělám z kapií, protože pálivé nemůžu a i tak je to moc dobré.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Kde se dají sehnat pálivé papriky? Prosím.
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Zdravím,tenhle recept dělám již několik let.Je to úžasný papání.Musím toho dělat hodně, ale nikdy není dost.Nejlepší je ten sos co zbyde z čerstvím chlebem.
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Co můžu říct ? Papričky jsou přímo fantastické, alespoň pro mě určitě.
27 příspěvků 25.1.09 03:43
Tento recept mám od přítele Bulhara a mohu říci, že je to taková bašta,která chutná každému.Opravdu super. Vyzkoušejte a dáte mi za pravdu.Jsou výborné teplé, ale i za několik dní odležené z ledničky.
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Manana, zapomnela jsem napsat, ze se muze pridat do zalivky jemne pokrajena petrzelka, Ivanka v Pomorie to urcite taky davala:-)) Vsem vrele doporucuji vyzkouset, NEMA TO CHYBU!!! Manana, pro tebe 1*
652 příspěvků 25.1.09 03:43
To je ono:-))) Takhle upravene papriky nemaji chybu…na podzim se jejich vune line po celym Balkanu:-)) Uz pri cteni se mi sbihaji sliny jako bernardynovi:-)))