Recept Cornwallské paštičky

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V kulaté míse nebo v mixeru zpracujeme ze všech přísad těsto, které pak ještě důkladně prohněteme na podložce. Odložíme zpět do mísy a necháme kynout než připravíme náplň.

Na pánvi (používám olivový olej, i když je to proti tradici, ale můžete použít máslo, sádlo, lůj - ten je tradiční) osmahneme šalotky, pak přidáme mrkev, pastiňák i řapíkatý celer a smažíme dokud se zelenina nerozvoní. Osolíme, přidáme všechno koření včetně petrželové natě a odstavíme z ohně. Smícháme maso, brambory a mírně prochladlý obsah pánve, někdy je třeba trochu dosolit či připepřit.

Troubu dáme rozehřát na 160st. Celsia a na plech si přichystáme papír na pečení. Těsto rozválíme na 4 kola veliká alespoň jako mělký talíř. Z náplně rozdělené na 4 díly v rukách zformujeme něco jako valoun, položíme na těsto a to přehneme napůl přes náplň. Ozdobně a pevně spojíme okraje a paštičky položíme na plech.

Necháme ještě chvíli kynout, pak potřeme vejcem a několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára. Plech vložíme do trouby a pečeme celou hodinu, aby se propeklo i maso uvnitř. Jestliže se paštičky příliš rychle barví, přikryjeme je papírem, případně troubu ztlumíme.
Po hodině vyndáme z trouby a horké podáváme. Když se paštička na talíři překrojí, měla by náplň ještě bublat.

Klasické paštičky se dělaly tak, že se na těsto položily brambory, na ně zelenina a navrch kostky masa obalené v mouce. Dnes se většinou dělají tak, jak jsem to popsala já, protože se paštička lépe balí a vynechá-li se mouka, náplň není tak mazlavá.

Dají se také koupit moc dobré paštičky hotové, mražené, neupečené a doma jenom dopéct.

Recept je z kategorií: Roštěná


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.05.08 vloženo
  • 5279x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Těsto:
  • 500g mouky polohrubé
  • 100g másla (sádla, škvařeného loje)
  • 300ml vlažného hovězího vývaru
  • 1KL soli
  • 1KL cukru
  • 2KL instantního droždí
  • pepř
  • Náplň:
  • 300 - 400g nahrubo umletého nebo velmi jemně pokrájeného, kvalitního hovězí
  • 300g ne zcela do měkka uvařených, na menší kostky pokrájených brambor
  • 150g na kostičky pokrájené mrkve
  • 50g na kostičky pokrájeného pastiňáku
  • 2 štangličky řapíkového celeru, na tenké plátky
  • 3 jemně pokrájené šalotky
  • sůl
  • pepř
  • velká hrst zelené petrželky, jemně posekané
  • 4 lístky posekané šalvěje
  • 1/3KL mletého nového koření
  • 1/3KL mletého hřebíčku
  • tuk na opečení
  • 1 vejce na potření

Doporučená příloha

  • Klasicky: velké, tlusté hranolky smažených brambor a kaše ze zeleného hrášku; u nás: jenom zeleninový salát -

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cornwallské paštičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
van.Thomas
191 příspěvků 29.04.10 21:25
Re: ceot:

Přiznám se, že mě to až tak moc nenadchlo, ale je to zajímavý recept. Příště to kusím s krájeným masem.

 
HelcaK
960 příspěvků 28.01.09 04:31
Re: Cornwallské paštičky

Tak jsem se k nim dnes konečně dostala. Náplň jsem použila odsud, těsto jsem si půjčila z jiného receptu na totéž jídlo:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Mě to chutnalo, synek ovšem po prvotním nadšení, že maminka peče „stegosaury“, znatelně ochladl :-(… Teď ještě co na to choť až dorazí z roboty. Měla jsem strach, jak to půjde balit, jestli mi náplň nebude vytékat, těstgo se trhat, nebo po upečení neztvrdne na beton, jestli to bude vycházet na množství náplně a tak, ale šlo to skvěle.

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

v další knize pravil detektiv, že v místní hospodě mají úžasné paštičky, protože do nich krájí maso jako za starých časů a nemelou ho, jako jinde… Takže se na ně těším, ale trouba zatím stojí zabalená a čeká na instalaci do vyráběné linky… Ale já se jich (i linky) DOČKÁM!!!

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky, mrtvolko

Konečně hrdina, který je udělal. Ještě nedávno jsem na ně myslela, že se ppo nich zem slehla. Fakt jsou tak dobré?

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

Vytahuju na světlo světa neb se ochladilo a opět přijdou k chuti. dnes jsem dělala pro návštěvu a sklidily velký úspěch.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

A já si chtěla po minulém náročném týdnu odpočinout. Copak to tu jde?
No, tak se po večerech uklidním Agathou Christie.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky, Zlatko, Sylvi, Helčo,

paštičky mohu doporučit, ale udělejte je teď, když se ochladilo. Až bude zase vedro, je to úmorné je v horké kuchyni připravovat a ani na ně ve vedru není taková chuť. Je to přece jenom hutné jídlo.

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

Nedávno jsem četla nějakou knihu, kde se touhle dobrotou několikrát cpali. Už abych měla hotovou kuchyň a mohla to vyzkoušet, zatím klohním na koleně a všude je suť…:-(

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

No, Zlato, já mám na ně spadeno už jen podle názvu.
Tak teď kdo s koho? Šťastnou ruku při pečení!!!
 Sylvie

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

Jé to je hezké, jak mi to mohlo uniknout. Uloženo, vyzkouším a lakonicky - dám vědět, děkuju ..... :-))))

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

Zuzuano, opravdu syrové, proto se to peče hodinu.

 
Zuzuana
26 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

To maso opravdu syrové?

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

Díky za přečtení a všechnu chválu a Esmeraldě zvlášť za krásnou fotografii.
Recept je vyzkoušený a není zdaleka tak pracný, jak se na první pohled zdá. Je to asi stejné jako dělat pirohy nebo buchty. Hodně jsem dělávala dřív, dokud děti žily ještě doma, tak o prázdninách, když se u nás scházely davy. Přiznávám, že dnes spíš kupuju hotové a jen dopékám.

 
gaburiatko
739 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

No musim povedat, ze tieto pasties som jedla originalne v Cornwalle v mestecku Looe. Neskutocna dobrotka :) Kupovala som si ich kazdy den a to som tam bola tyzden :). Nevedela som sa ich dojest :). Urcite ich vyskusam, sice som si doniesla aj recept z Anglicka, ale verim, ze tieto ma gemma vyskusane :) Naozaj mozem iba doporucit :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky - Gemma

Cornish pasties jsou velice oblíbené i u nás v Oz.
Nikdy jsem je nedělala, neboť se mi zdají moc pracné.
Moc tě obdivuji za tvoji odvahu a šikovnost.

 
Bernarda
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

To zní báječně, dávám mezi oblíbené, i když vzhledem k poněkud větší pracnosti nevím, kdy přijde na řadu…zdravím!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz