Recept Cornwallské paštičky

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V kulaté míse nebo v mixeru zpracujeme ze všech přísad těsto, které pak ještě důkladně prohněteme na podložce. Odložíme zpět do mísy a necháme kynout než připravíme náplň.

Na pánvi (používám olivový olej, i když je to proti tradici, ale můžete použít máslo, sádlo, lůj - ten je tradiční) osmahneme šalotky, pak přidáme mrkev, pastiňák i řapíkatý celer a smažíme dokud se zelenina nerozvoní. Osolíme, přidáme všechno koření včetně petrželové natě a odstavíme z ohně. Smícháme maso, brambory a mírně prochladlý obsah pánve, někdy je třeba trochu dosolit či připepřit.

Troubu dáme rozehřát na 160st. Celsia a na plech si přichystáme papír na pečení. Těsto rozválíme na 4 kola veliká alespoň jako mělký talíř. Z náplně rozdělené na 4 díly v rukách zformujeme něco jako valoun, položíme na těsto a to přehneme napůl přes náplň. Ozdobně a pevně spojíme okraje a paštičky položíme na plech.

Necháme ještě chvíli kynout, pak potřeme vejcem a několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára. Plech vložíme do trouby a pečeme celou hodinu, aby se propeklo i maso uvnitř. Jestliže se paštičky příliš rychle barví, přikryjeme je papírem, případně troubu ztlumíme.
Po hodině vyndáme z trouby a horké podáváme. Když se paštička na talíři překrojí, měla by náplň ještě bublat.

Klasické paštičky se dělaly tak, že se na těsto položily brambory, na ně zelenina a navrch kostky masa obalené v mouce. Dnes se většinou dělají tak, jak jsem to popsala já, protože se paštička lépe balí a vynechá-li se mouka, náplň není tak mazlavá.

Dají se také koupit moc dobré paštičky hotové, mražené, neupečené a doma jenom dopéct.

Recept je z kategorií: Roštěná


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.05.08 vloženo
  • 5232x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Těsto:
  • 500g mouky polohrubé
  • 100g másla (sádla, škvařeného loje)
  • 300ml vlažného hovězího vývaru
  • 1KL soli
  • 1KL cukru
  • 2KL instantního droždí
  • pepř
  • Náplň:
  • 300 - 400g nahrubo umletého nebo velmi jemně pokrájeného, kvalitního hovězí
  • 300g ne zcela do měkka uvařených, na menší kostky pokrájených brambor
  • 150g na kostičky pokrájené mrkve
  • 50g na kostičky pokrájeného pastiňáku
  • 2 štangličky řapíkového celeru, na tenké plátky
  • 3 jemně pokrájené šalotky
  • sůl
  • pepř
  • velká hrst zelené petrželky, jemně posekané
  • 4 lístky posekané šalvěje
  • 1/3KL mletého nového koření
  • 1/3KL mletého hřebíčku
  • tuk na opečení
  • 1 vejce na potření

Doporučená příloha

  • Klasicky: velké, tlusté hranolky smažených brambor a kaše ze zeleného hrášku; u nás: jenom zeleninový salát -

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cornwallské paštičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
van.Thomas
190 příspěvků 29.04.10 21:25
Re: ceot:

Přiznám se, že mě to až tak moc nenadchlo, ale je to zajímavý recept. Příště to kusím s krájeným masem.

 
HelcaK
960 příspěvků 28.01.09 04:31
Re: Cornwallské paštičky

Tak jsem se k nim dnes konečně dostala. Náplň jsem použila odsud, těsto jsem si půjčila z jiného receptu na totéž jídlo:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Mě to chutnalo, synek ovšem po prvotním nadšení, že maminka peče „stegosaury“, znatelně ochladl :-(… Teď ještě co na to choť až dorazí z roboty. Měla jsem strach, jak to půjde balit, jestli mi náplň nebude vytékat, těstgo se trhat, nebo po upečení neztvrdne na beton, jestli to bude vycházet na množství náplně a tak, ale šlo to skvěle.

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

v další knize pravil detektiv, že v místní hospodě mají úžasné paštičky, protože do nich krájí maso jako za starých časů a nemelou ho, jako jinde… Takže se na ně těším, ale trouba zatím stojí zabalená a čeká na instalaci do vyráběné linky… Ale já se jich (i linky) DOČKÁM!!!

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky, mrtvolko

Konečně hrdina, který je udělal. Ještě nedávno jsem na ně myslela, že se ppo nich zem slehla. Fakt jsou tak dobré?

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

Vytahuju na světlo světa neb se ochladilo a opět přijdou k chuti. dnes jsem dělala pro návštěvu a sklidily velký úspěch.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

A já si chtěla po minulém náročném týdnu odpočinout. Copak to tu jde?
No, tak se po večerech uklidním Agathou Christie.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky, Zlatko, Sylvi, Helčo,

paštičky mohu doporučit, ale udělejte je teď, když se ochladilo. Až bude zase vedro, je to úmorné je v horké kuchyni připravovat a ani na ně ve vedru není taková chuť. Je to přece jenom hutné jídlo.

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

Nedávno jsem četla nějakou knihu, kde se touhle dobrotou několikrát cpali. Už abych měla hotovou kuchyň a mohla to vyzkoušet, zatím klohním na koleně a všude je suť…:-(

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

No, Zlato, já mám na ně spadeno už jen podle názvu.
Tak teď kdo s koho? Šťastnou ruku při pečení!!!
 Sylvie

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

Jé to je hezké, jak mi to mohlo uniknout. Uloženo, vyzkouším a lakonicky - dám vědět, děkuju ..... :-))))

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

Zuzuano, opravdu syrové, proto se to peče hodinu.

 
Zuzuana
26 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

To maso opravdu syrové?

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

Díky za přečtení a všechnu chválu a Esmeraldě zvlášť za krásnou fotografii.
Recept je vyzkoušený a není zdaleka tak pracný, jak se na první pohled zdá. Je to asi stejné jako dělat pirohy nebo buchty. Hodně jsem dělávala dřív, dokud děti žily ještě doma, tak o prázdninách, když se u nás scházely davy. Přiznávám, že dnes spíš kupuju hotové a jen dopékám.

 
gaburiatko
739 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

No musim povedat, ze tieto pasties som jedla originalne v Cornwalle v mestecku Looe. Neskutocna dobrotka :) Kupovala som si ich kazdy den a to som tam bola tyzden :). Nevedela som sa ich dojest :). Urcite ich vyskusam, sice som si doniesla aj recept z Anglicka, ale verim, ze tieto ma gemma vyskusane :) Naozaj mozem iba doporucit :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky - Gemma

Cornish pasties jsou velice oblíbené i u nás v Oz.
Nikdy jsem je nedělala, neboť se mi zdají moc pracné.
Moc tě obdivuji za tvoji odvahu a šikovnost.

 
Bernarda
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cornwallské paštičky

To zní báječně, dávám mezi oblíbené, i když vzhledem k poněkud větší pracnosti nevím, kdy přijde na řadu…zdravím!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz