Recept Čočkové risolky s pikantní omáčkou z Řecka Veg

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rozehřát polovinu oleje a na něm nechat změknout cibuli. Přidat 1 litr vody, přivéct ji k varu a přidat tam čočku. Vařit tak dlouho, až je čočka hodně měkká. Během vaření sbírat vzniklý šum. Dovnitř vmíchat zbytek oleje a dát vše stranou. Namočit kapary přes noc, aby ztratily jakoukoliv hořkost. Slít je propláchnout a nechat je dobře okapat. Rozehřát olej a nechat na něm změknout cibuli. Přilít víno, rajčata a kapary. Ochutit vše solí a pepřem a dusit do změknutí. Omáčka zhoustne. Dát ji stranou a nechat ji zchladnout. Připravit risolky. Rozehřát olej a na něm nechat změknout cibuli. Přidat změklou (skoro na kaši) čočku, sezamová semínka, petrželku, mátu a vše rychle podusit. Směs odstavit a nechat ji na chladném místě po několik hodin zchladnout. Rozehřát dostatečně oleje na smažení. Z čočkové směsi vytvořit malé risolky/keftédes a ty osmažit do zlatohněda a křupava. Přendat je na servírovací talíř a podávat je s omáčkou a kapary. Čerstvě pečený chléb je dobrou přílohou. ¨Favakeftédes me kápari yakhní¨ - specialita z Ciklades.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 11.12.06 vloženo
  • 5112x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 ml extra panenského olivového oleje (nejlépe řeckého)
  • 1 velká na jemno posekaná cibule
  • 500 g suché čočky
  • sůl a pepř
  • Omáčka:
  • 100 g sušených kaparů (nebo dobře odkapaných)
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 malá na jemno posekaná cibule
  • 100 ml červeného, nebo bílého suchého vína
  • 250 g rajčat, oloupaných a na drobno posekaných
  • sůl a pepř
  • Risolky:
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 cibule nakrájené na kolečka (používám červenou)
  • 200 g sezamových semínek
  • 1/2 kytičky plocholisté petrželky (nebo mladé kudrnky) na jemno posekané
  • 3 snítky máty na drobno posekané
  • olivový olej na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čočkové risolky s pikantní omáčkou z Řecka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz