Recept Celerová kaše 2

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pokrájet celer na velké kostky. Dát do hrnce s dostatečným množstvím vody a trochou soli. Vařit 10-15 min. do změknutí. Přecedit, ale nechat si trochu vody. Rozmixovat na hustou kaši (je-li nutné přidat vodu), zamíchat do ní máslo, oříšek a sůl s pepřem. Jestli vám něco zbyde, přidejte vývar, trochu mléka a máte dobrou polévku.

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 07.04.02 vloženo
  • 9237x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 velký celer (asi 750g) oloupaný
  • 1 lžíce másla
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a mletý pepř podle chuti

Doporučená příloha

  • K hovězímu…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Celerová kaše 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Celerová kaše 2

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celerová kaše - Dano,

máš pravdu, to hnědé máslo je oříškové ;o) připéct ho však nesmíš, ztratilo by lahodnou chuť a zhořklo by. Navíc, člověk musí opravdu dávat pozor, protože to ke konci jde rychle. Jak wü550 říká, připravit si ho můžeš dopředu, vydrží v chladničce. Nevím jak to dělá on, ale já bych do kaše zamíchala i ztuhlé máslo, ono se horkou kaší rozpustí. Na druhou stranu, rozpuštěné právě připravené máslo je stejně dobré a kaše se s ním může jenom na povrchu polít ;o)

Dobrou chuť a příjemný den!

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celerová kaše - oříškové máslo (babi, w0550)

Takže hnědé máslo od w0550 je pravděpodobně to oříškové od babi. Zajímalo by mě, když ho přepustím a připeču, tak jestli ho můžu dát rovnou rozpuštěné do kaše a nebo ho děláte do zásoby a dáváte ho jen tuhé?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celerová kaše - wü550,

Ahoj, díky za přečtení receptu a komentář k němu. Zajisté také za radu s přípravou hnědého másla. Avšak másla jsou vlastně dvě. Je černé máslo (beurre noir), které se přepustí tak, že na dně kastrolku jsou kousky tmavé barvy, přikápne se několik kapek octa a přecedí se, jak říkáš. No a pak je oříškové máslo (beurre noisette), které se přepustí trochu kratší dobu, jenom na světle oříškovou barvu a tak vlastně vznikne také máslo GHÍ (indická kuchyně), které přidává lahodnou oříškovou chuť. Obojí se používá i k přípravě různých omáček. Máš naprostou pravdu, že máslo vylepší chuť kaše ;o)

Moře pozdravů,

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celerová kaše - w0550

Receptík mě zaujal. Určitě ho vyzkouším.
w0550 - to hnědé máslo je tedy něco jako přepuštěné máslo a nebo se to jakoby připálí?

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celerová kaše

díky, to mi opravdu nic neříkalo :-)

w0550
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Odpověď pro Helcak

Výroba hnědého másla:

Máslo při střední teplotě a občasného míchaní roztavíme až ztmavne a dostane oříškovou chuť. Nakonec přes jemný cedník a plátýnko přefiltrujeme. V ledničce vydrží několik týdnů

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celerová kaše w0550

a co to je, to hnědé máslo?

w0550
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celerová kaše

Výborný recept, který pro sváteční dny vylepším 100 g hnědého másla.

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Dík

existuje moře receptů z masa,jen jsem pořád nevěděla, s čím to jíst.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Ireno, nevím, jestli se to také hodí...

Někdy dám do pekáče v jedné vrstvě dejme tomu 4 petržele a dvě mrkve rozkrojené napůl, na kusy nakrájenou půlku celeru a celou, malou, neoloupanou paličku česneku. Pokapu trošínku olejem, osolím a posypu trochou rozmarýnu. Promíchám a upeču v troubě do měkka a hněda. Dám do mixéru a vymáčknu tam tolik česneku, na kolik mám chuť (v mém případě všechen, protože v tomto stavu už je jenom sladký s ořechovou příchutí). Přiliju trochu zeleninového vývaru, rozmixuju na kaši a potom popřípadě přichutím. Jím třebas s vařeným kuřetem nebo hovězím. Když přidám zeleninový vývar, tak mám polévku. Někdy používám jiných druhů zeleniny. Zdraví Tě Babi!

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak se mi zdá

že jsem objevila přílohu do bílkovinnového dne dle dělené stravy.:))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz