Recept Čapátí (čapáty)

(Hodnoceno 1x) Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čapátí (čapáty)

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme vláčné a pružné těsto. Tekutiny přidáváme pomalu a postupně, aby těsto nebylo příliš řídké. Těsto dobře prohněteme ručně nebo elektrickým hnětačem a můžeme nechat pod utěrkou odpočinout. Poté z těsta utvoříme koule velikosti bramboru. Koule roztlačíme na válu do stran, nakonec okraje rozválíme válečkem (šířka placek má být cca 15 cm). Pečeme na suché plotýnce nebo na lehce olejem vymazané pánvi nejprve krátce z jedné strany, pak trochu déle z druhé strany. Placku vždy přitlačujeme izolační kuchyňskou rukavicí (*nebo holou rukou...dobrého nepálí...:-)*) k plotýnce nebo pánvi. Placku poté obrátíme a dopečeme z prvé strany, až se těsto začne nadouvat. Vzniknou-li během pečení puchýře, zamáčkneme je zpět. Čapáty mají univerzální použití - jako příloha k jídlům, zákusek k pivu nebo vínu, s pomazánkou jako večeře apod. Pojídáme je suché nebo potřené přepuštěným máslem. Placky se taktéž používají místo lžíce k nabírání ostatních druhů pokrmů (i polévek). *Poznámka:* Výhodou čapát je jejich rychlá příprava. Každý má doma vždy trochu mouky, z které si na plotně může připravit tuto pochoutku. *Tip:* Ze stejného těsta připravíme i placky *púri*. Smažíme je v dostatečném množství oleje nebo v rozpáleném přepuštěném másle. Při smažení placky přidržujeme u dna. Když se nafouknou, obrátíme je pomocí vařečky (podběrky). Smažení musí být rychlé. Jakmile jsou slabě zahnědlé, vyjmeme je a dáme okapat na ubrousek nebo na síto. Podáváme horké. Rovněž placky *peratky- páráthá* se pekou ze stejného těsta nebo pouze z 2 šálků hrubé mouky, vody a 4 lžiček přepuštěného másla. Po rozválení na placku se ze středu do kraje rozříznou, potřou máslem, pevně stočí do kornoutku a utvoří se kulička, která se znovu po podmoučení rozválí (jiný zdroj uvádí následující postup: placičky potřeme olejem, poprášíme moukou a přeložíme napolovic. Opět potřeme olejem, poprášíme moukou a znovu přeložíme napolovic. Takto upravené placičky vyválíme do tvaru vějířku.) Při pečení ji zlehka potřeme máslem nebo placičky pečeme asi minutu nasucho, pak kolem okraje nalijeme přepuštěné máslo a smažíme po obou stranách, až jsou hnědé a křupavé. Při pečení se placka nafoukne jako polštář. Čerpáno z knihy Speciality světových kuchyní (1988).

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 25.06.04 vloženo
  • 25693x zobrazeno

Ingredience

  • I.
  • 1/2 hmotnosti pšeničné mouky hladké
  • 1/2 hmotnosti pšeničné mouky celozrnné
  • voda podle kvality mouky
  • (*pro 1 osobu asi 50 g mouky celkem*).
  • II.
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 PL oleje
  • trochu vody
  • 1 ČL soli
  • popřípadě trochu mletého pepře
  • máslo na potření.
  • III.
  • 4 PL hrubé mouky
  • 4 PL hladké mouky
  • voda
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 29.04.16 14:43

Použila jsem celozrnnou pšeničnou mouku, slunečnicový olej, mletý pepř, sůl a vodu. Pekla jsem nasucho na tálech sporáku na dřevo. Zpracování těsta obstarala pekárna. Povrch jsem omastila přepuštěným máslem.

http://data.labuznik.cz/…00/31348.jpg
---

Čapátí mají uvnitř dutinu jako arabský chléb, jsou však tenčí.

Placky čapátí byly jako příloha k Dhál makhaní

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Čapátí (čapáty)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
sambar
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Čapátí (čapáty)

Pokud pečete čapáty na plynovém sporáku, vyndejte placku těsně před dopečením z pánve, položte ji přímo nad plamen a nechte několik vteřin nejdříve z jedné a pak z druhé strany ožehnout. Placka se nafoukne, naskáčou na ní puchýře a získá typické opálené skvrny. Dejte ovšem pozor aby k podobným efektům nedošlo na vašich rukou.

Indický kuchtík, který by tento krok nad svým benzinovým či kerosinovým vařičem vynechal by jistojistě přišel o strávníky.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čapátí (čapáty) - meisje

A co kdybys placky NÁN dala na Labužníka, coby recept???
Já jsem je jedla v indické restauraci a neobyčejně mi chutnaly. Nejraději bych si tehdy objednala místo jídla 5 nánů a potřela máslem… a ten koriandr byl super!!!
I když se doma neupečou až tak dobře, můžem se o to pokusit, ne? ;-DDDJeště jsme dostali takové tenounké křehoučké placky a pár misek na „omáčení“.
Nemáš recept i na další placky?

Renee
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čapátí (čapáty)

Lady fingers, to je česky okra. Ale v ČR jsem ji nikde neviděla…:-(

meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čapátí (čapáty)

Protoze jsem v Indii prozila nekolik let dovolim si k temto receptum neco poznamenat. Spec. k „parathe“ - paratha se skoro niky neji tak jak se upecu - na sucho. Prave, protoze se nafoukne tak je Indove plni a to uvarenymi - rozmackanymi a okorenenymi (koriandrem, kurkumou apod.) bramborami nebo kvetakem a nebo „lady fingers“ (nejsem si jista jestli to jsou v cestine spravne plody jedleho ibisku).
Dale existuji dalsi placky „Nany“, ktere jsou snad nejchutnejsi pro nasince ze vsech, jsou ze silnejsiho testa, pri peceni se na nich utvori pukliny nebo bubliny, horke se mazou indickym „ghee - prepustenym maslem“ a lehce sypou seminky koriandru ci rozemletym rimskym kminem, skoda ze k upeceni nanu je potreba spec. indecke tandoori pece - proto doma nikdy tak uzasne vypeceneho nanu nedocilime.
Hezky den, meisje.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Tatranské kuře Tatranské kuře
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz