Recept BrKoláč

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

BrKoláč

Úvod

Zbyly mi dvě velkobrambory vařené v kůži, které oloupané vážily 45 dkg.
Původně jsem uvažovala o sladké variantě, ale prohrála to o jeden hlas.
Při sladké variantě: vynechat slaninu a pepř, zato cibuli dusit s vínem a lžicí hnědého cukru. Jablíčka posypat - místo sýrem - skořicí a posypat mandlemi, možná i perníkem.

Postup

Slaninu pokrájíme na nudličky a osmažíme na pánvi, pak přidáme červenou cibuli pokrájenou na silnější kolečka, přilijeme červené víno, hrubě mletý pepř a dusíme téměř do vymizení tekutiny. Necháme trochu vychladnout.
Studené, ve slupce vařené brambory oloupeme a nastrouháme do mísy s dětskou krupičkou, smíchanou se solí a práškem do pečiva. Přidáme lžičku sádla a vejce a rychle vypracujeme měkké, ale nelepivé těsto, které vtlačíme do sádlem vymazané koláčové formy.
Na těsto vložíme podušenou cibuli a naskládáme na měsíčky nakrájená jablíčka. Povrch pokapeme částí šlehačky a posypeme strouhanou nivou.
Koláč vložíme do trouby zahřáté na 180 - 200°C a pečeme asi půl hodiny.
Těsně před dopečením potřeme okraje těsta zbylou šlehačkou.
Podáváme teplé i studené.

Nahlásit recept

  • 15.10.13 vloženo
  • 1476x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina + doba k uvaření brambor

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 45 dkg oloupaných, ve slupce vařených brambor
  • 15 dkg dětské krupičky
  • 1 větší špetka soli
  • 1 čajová lžička sádla
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • trochu sádla na vymazání formy
  • Náplň:
  • 2 velká jablka
  • 2 velké červené cibule
  • 1 dl červeného vína
  • 10 dkg slaniny
  • 1 špetka hrubě mletého pepře
  • 10 - 15 dkg nivy
  • 1 dl šlehačky

Doporučená příloha

  • čaj, víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 15.10.13 16:35

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu BrKoláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
tlustá bába
1211 příspěvků 19.10.13 14:34

:lol: :lol: :lol:
Než jsem dočetla, lekla jsem se, že budeš chtít půjčit prsa a Ty chceš jen na oběd!
Klidně přijď. Mám na programu variaci na Spiserovu panenku v mléce - tentokrát v rozmarýnu a česneku.
Prsa Ti půjčím taky, neboj, mám na rozdávání! Jablka připravím, elegantně na lísce rozložím - vlastně, po kuchařsku správně by to mělo být: prsa v jablkovém lůžku, ne? No, něco s tím provedeme! :mavam:

 
Eja
3831 příspěvků 19.10.13 14:02
Tedy dámy

Jsem úplně mimo, připadáte mi jak z jiné planety… :mavam: zítra prsa mezi jablíčka…uf…budu asi střelena…Nemohla bych k některé přijít zítra na obídek?? :hug: Nepomáhá ani moje vrtule, květákový nákyp byl maximum, co jsem dnes byla schopna vytvořit.

 
tlustá bába
1211 příspěvků 19.10.13 12:31

:lol: :lol: :lol:
Ano! A všichni podle panovnice! V neděli lautrvšichni prsa mezi jablíčka!
Kdo to neudělá, bude střelen. Kdo to přežije, bude střelen ještě jednou!

Už se moc těším na výsledek Tvého počínání. A jsem zvědavá, co na to řekneš. Pozor, moc povytažená cibule má tendenci při pečení osychat!
(Sakra, abych pak nemusela dát hlavu na špalek, že?!)

 
hippolyta
394 příspěvků 17.10.13 20:54

Mě napadly spíš jatýrka - kachní, husí, kuřecí, spíš jako příloha, nebo až na hotový koláč - pěkně narychlo opéct, s pepřem, přihodit trochu červené cibule, chrstnout trochu portského, sůl, nechat úplně odpařit… A pak to navršit doprostřed koláče, co ty na to? Ale prsa mezi jablíčkama si dovedu představit taky. V neděli se do toho dám!

 
tlustá bába
1211 příspěvků 17.10.13 20:26

Překrásná, nezkusila bys dát kachní, případně husí sádlo? Tak mě napadlo… A kousky pečených kachních prsou mezi jablíčka… nebo rillettes z kachny? Spíš ta prsa…

 
tlustá bába
1211 příspěvků 16.10.13 13:37

Nejen o klobouku, má královská, nejen o klobouku!!! :potlesk: :potlesk: :potlesk:
A navíc, pravá dáma má na veřejnosti klobouk vždy!

Pardon, ještě dopisuji: jestli předpékat, dusit předem apod., myslím bude hodně záležet na jablíčkách. Ty moje se bez mého přičinění chovaly vzorně.

Příspěvek upraven 16.10.13 v 13:41

 
hippolyta
394 příspěvků 15.10.13 20:04

Ježiš, ty moje příspěvky jsou skoro všechny o klobouku?

 
hippolyta
394 příspěvků 15.10.13 20:03

Krása. Jako malá jsem si mazala na bramborové placky marmeládu. Mám ráda bramborový taštičky s povidly a máslem. Tohle zkusím. Brzy! Asi ty jabka předem opeču. Tvoje recepty jsou tu jako zjevení, klobouk dolů před tvou invencí.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz