Recept BrKoláč

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

BrKoláč

Úvod

Zbyly mi dvě velkobrambory vařené v kůži, které oloupané vážily 45 dkg.
Původně jsem uvažovala o sladké variantě, ale prohrála to o jeden hlas.
Při sladké variantě: vynechat slaninu a pepř, zato cibuli dusit s vínem a lžicí hnědého cukru. Jablíčka posypat - místo sýrem - skořicí a posypat mandlemi, možná i perníkem.

Postup

Slaninu pokrájíme na nudličky a osmažíme na pánvi, pak přidáme červenou cibuli pokrájenou na silnější kolečka, přilijeme červené víno, hrubě mletý pepř a dusíme téměř do vymizení tekutiny. Necháme trochu vychladnout.
Studené, ve slupce vařené brambory oloupeme a nastrouháme do mísy s dětskou krupičkou, smíchanou se solí a práškem do pečiva. Přidáme lžičku sádla a vejce a rychle vypracujeme měkké, ale nelepivé těsto, které vtlačíme do sádlem vymazané koláčové formy.
Na těsto vložíme podušenou cibuli a naskládáme na měsíčky nakrájená jablíčka. Povrch pokapeme částí šlehačky a posypeme strouhanou nivou.
Koláč vložíme do trouby zahřáté na 180 - 200°C a pečeme asi půl hodiny.
Těsně před dopečením potřeme okraje těsta zbylou šlehačkou.
Podáváme teplé i studené.


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.10.13 vloženo
  • 1399x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina + doba k uvaření brambor

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 45 dkg oloupaných, ve slupce vařených brambor
  • 15 dkg dětské krupičky
  • 1 větší špetka soli
  • 1 čajová lžička sádla
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • trochu sádla na vymazání formy
  • Náplň:
  • 2 velká jablka
  • 2 velké červené cibule
  • 1 dl červeného vína
  • 10 dkg slaniny
  • 1 špetka hrubě mletého pepře
  • 10 - 15 dkg nivy
  • 1 dl šlehačky

Doporučená příloha

  • čaj, víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 15.10.13 16:35

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu BrKoláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 19.10.13 14:34

:lol: :lol: :lol:
Než jsem dočetla, lekla jsem se, že budeš chtít půjčit prsa a Ty chceš jen na oběd!
Klidně přijď. Mám na programu variaci na Spiserovu panenku v mléce - tentokrát v rozmarýnu a česneku.
Prsa Ti půjčím taky, neboj, mám na rozdávání! Jablka připravím, elegantně na lísce rozložím - vlastně, po kuchařsku správně by to mělo být: prsa v jablkovém lůžku, ne? No, něco s tím provedeme! :mavam:

 
Eja
3788 příspěvků 19.10.13 14:02
Tedy dámy

Jsem úplně mimo, připadáte mi jak z jiné planety… :mavam: zítra prsa mezi jablíčka…uf…budu asi střelena…Nemohla bych k některé přijít zítra na obídek?? :hug: Nepomáhá ani moje vrtule, květákový nákyp byl maximum, co jsem dnes byla schopna vytvořit.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 19.10.13 12:31

:lol: :lol: :lol:
Ano! A všichni podle panovnice! V neděli lautrvšichni prsa mezi jablíčka!
Kdo to neudělá, bude střelen. Kdo to přežije, bude střelen ještě jednou!

Už se moc těším na výsledek Tvého počínání. A jsem zvědavá, co na to řekneš. Pozor, moc povytažená cibule má tendenci při pečení osychat!
(Sakra, abych pak nemusela dát hlavu na špalek, že?!)

 
hippolyta
391 příspěvků 17.10.13 20:54

Mě napadly spíš jatýrka - kachní, husí, kuřecí, spíš jako příloha, nebo až na hotový koláč - pěkně narychlo opéct, s pepřem, přihodit trochu červené cibule, chrstnout trochu portského, sůl, nechat úplně odpařit… A pak to navršit doprostřed koláče, co ty na to? Ale prsa mezi jablíčkama si dovedu představit taky. V neděli se do toho dám!

 
tlustá bába
1202 příspěvků 17.10.13 20:26

Překrásná, nezkusila bys dát kachní, případně husí sádlo? Tak mě napadlo… A kousky pečených kachních prsou mezi jablíčka… nebo rillettes z kachny? Spíš ta prsa…

 
tlustá bába
1202 příspěvků 16.10.13 13:37

Nejen o klobouku, má královská, nejen o klobouku!!! :potlesk: :potlesk: :potlesk:
A navíc, pravá dáma má na veřejnosti klobouk vždy!

Pardon, ještě dopisuji: jestli předpékat, dusit předem apod., myslím bude hodně záležet na jablíčkách. Ty moje se bez mého přičinění chovaly vzorně.

Příspěvek upraven 16.10.13 v 13:41

 
hippolyta
391 příspěvků 15.10.13 20:04

Ježiš, ty moje příspěvky jsou skoro všechny o klobouku?

 
hippolyta
391 příspěvků 15.10.13 20:03

Krása. Jako malá jsem si mazala na bramborové placky marmeládu. Mám ráda bramborový taštičky s povidly a máslem. Tohle zkusím. Brzy! Asi ty jabka předem opeču. Tvoje recepty jsou tu jako zjevení, klobouk dolů před tvou invencí.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz