Recept Blesková kuřecí polévka z Thajska - Tom kha kai

(Hodnoceno 1x) Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Blesková kuřecí polévka z Thajska - Tom kha kai

Postup

Kuřecí maso nakrájet na 1 cm proužky,

V kastrolku smíchat kokosové mléko, kefírové lístky, galangal a citronelu. Přivést do varu a přidat maso. Nepřikryté nechat pomalinku probublávat tak dlouho až je maso měkké.

Dovnitř zamíchat cukr, omáčky, chili papričky a ještě nechat asi 3 min. povařit. Vyjmout galangal.

Polévku podávat posypanou lístky koriandru.

TIP. Citronela v polévce se nejí.

Recept je z kategorií: Speciální polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.02.06 vloženo
  • 19941x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsíček bez kůže a kostí
  • 1 litr kokosového mléka z konzervy (ga-ti)
  • 5 kafírových lístků čerstvých nebo sušených (ma-gruud), nebo nastrouhaná limetková kůra
  • 4 kousky suchého Galangal (kha), nebo i nastrouhaný zázvor
  • 1 stonek citronové (citronely/ta krai) trávy, natlučené/změkšené sekáčkem na maso a bílá část nakrájená na plátky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžička palmového cukru (nam taan peep), nebo hnědého
  • 2 lžíce rybí omáčky (nam pla)
  • 2 lžičky na jemno posekaných thajských chili papriček (prig kee nu)
  • 5 zelených šalotek (tom hom) na velmi jemno posekaných
  • čerstvé lístky koriandru (pek chee), nakrájené na proužky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 30.09.12 14:26

Thajska klasika, jednoducha ale narocna na suroviny v europe, galangal, kafirove limetkove listky , citronova trava.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Blesková kuřecí polévka z Thajska - Tom kha kai

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1115 příspěvků 07.06.14 17:59

Dnes to byla bleskovka i díky thajské polévkové konzervě, zavařila jsem ji do kuřecího vývaru a jen přidala trochu kokosové smetany a z kuřecí kostry obrala maso. Perfektní :-)

 
babi
6360 příspěvků 01.10.12 01:43

Bento, velke diky za komentar a ilustracni obrazek uvareni polevky. :kytka: Vis, ja si za tech deset let, co jsem na Labu uzila ruznych kolegu/kritiku. No to, ze jsem nekdy ani neudala puvodni nazev receptu bylo take diky jim. Vesmes jsem se vsak snazila uzivat puvodnich nazvu receptu a take puvodnich ingredienci, avsak pokud jsem znala nejakou alternativu, tak jsem ji take udala. Mas 100% pravdu, ze galangal i kdyz je ze stejne rostlinne rodiny jako zazvor, zazvor to neni a take chutna uplne jinak. Galangal vlastne udava chut Tom kha kai polevky a se zazvorem bude polevka chutnat jinak i kdyz bude dobra. Co se tyce koriandru, u nas se automaticky prodava i s korinky… A jak jsi sam napsal, nektere ingridience jsou naprostou vyzvou :!

 
Bento
794 příspěvků 30.09.12 14:23

Uz som chcel pridat Tom kha kai a babi tu ju mas pod tymto cudnym menom. :roll: Babi keby si zmenila meno na naozajstnu Tom kha kai tak by to bolo super. Len jedna poznamka vyhod zmienku o zazvore je to cisto galangalova polievka a galangal ma uplne inu chut ako zazvor aj ked vyzeraju podobne vid foto.
Ked mate moznost tak si kupte aj koriander s korenom a ten sa nakraja na drobno a prida sa do vyvaru podobne ako petrzlen.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Blesková kuřecí polévka z Thajska (pro kardu).

kardo, ten slíbený recept na polévku z vlaštovčích hnízd je konečně na Labu ;o) Tak už se nedivím, že máš takovou vášeň pro thajskou kuchyni. Nemůžeš vymámit nějaký ten neobvyklý recept z Tvých přátel? Zajisté by byl autentický!

Příjemný podvečer Ti přeje,

 
karda
72 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Blesková kuřecí polévka z Thajska (pro kardu).

Babi těším se na recept musím tu ostudu napravit - nevím, kde jsem k tomu receptu došel. Mám kamaráda, který má Thajku za manželku, takže máme obrovskou výhodu v těchhle končinách, takže vždy jak stluču na letenku zametám doma stopy a mizím Laos atd. a bereme to mimo turistické stezky a brzy po návratu pociťuji abstinenční příznaky - proto si tu atmosféru přibližuji přes tahle „voňavá jídla“. Hezký den!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Blesková kuřecí polévka z Thajska (pro kardu).

jó, kardo a navíc tam není sníh ;o) a jenom výborná a báječná jídla (alesponň pro mě). Já ti napíši, jak se vlastně ta hnízda připravují, je to snadné. Ale želatinové to zajisté je ;o))) Cestuješ si takhlenc po světě často?

Pěkný den!

 
karda
72 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Blesková kuřecí polévka z Thajska (pro kardu).

Přiznám se - tu polévku z hnízd jsem vařil tak, že jsem do papiňáku vrazil celé kuře s nějakým kořením, dal jsem tam řádně těch hnízd a 3 hodiny vařil. Po otevření jsem se zděšením zíral na tu sliznatost, co jsem vyrobil. Netušil jsem, že to má takové vlastnosti. Nikdo to nejedl, tak jsem tu vzácnost za trest snědl sám, řekl jsem si, že na klouby to prospěje! Takže ten zbytek mám teď dobře uschován a on se nějaký dobrý recept objeví, že „babi“? :)) Ta hnízda mám z mé cesty po Barmě - ach jo, jel bych zítra zas, tam nebyl problém s koriandrem…a vůbec s ničím…

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Blesková kuřecí polévka z Thajska (pro kardu).

Koriandr se da pomerne bezne sehnat v hypermarketech v oddeleni zeleniny v kvetinacku (ale cena je pomerne vysoka a takto pestovany koriandr neprezije tyden, musi se ihned spotrebovat:-(. Jinak se da take s uspechem vypestovat ze seminek, a to i v zime. Jeho chut je opravdu zvlastni, vyraznejsi nez u petrzelky.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Blesková kuřecí polévka z Thajska (pro kardu).

Ahoj kardo, nakupování v Makru je nejspíš úspěšnější, než někde jinde, že ano ;o) Mám ještě jiný recept na Thajskou polévku s kokosovým mlékem a tak ji co nevidět přidám. Koriandr sice přidá polévce tu autentickou chuť, ale znám lidi, kterým nechutná a klidně si přidají zelenou petrželku. Tu polévku z vlaštovčích hnízd jsi měl vařit na romantický den Sv. Valentýna, protože to jsou známé aphrodisiac ;o) Máš na ni čínský návod?

Jsem Ti opravdu velice vděčna za Tvoji kulinářskou přízeň. A mladým vzkazuji, že jim taktéž ;o)

Příjemný večer Vám všem přeje,

 
karda
72 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Blesková kuřecí polévka z Thajska (pro kardu).

Skoro všechny ingredience jsem našel, jen ten koriandr! Ale byla opravdu vynikající! Ve spíši jsem při pátrání po koření dokonce objevil poslední hrst vlaštovčích hníz a hned mám o čem přemýšlet, protože první pokus s nimi jsem nezvládl!
Mladí vyhráli v tombole zajíce a to bylo hned: „Co z toho "babi“ uvaří", takže v sobotu bude zadělávaný zajíc. Já se snad k tomu bramborovému kari nedostanu:))
Ještě jednou dík!

 
karda
72 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Blesková kuřecí polévka z Thajska (pro kardu).

Babi, dík! Ač nechtíc, stala jsi se členem naší rodiny. Právě jsem se vrátil z Makra, pod paží třímaje 2 kg filetů z thajského sumce Pangasius, pozval jsem celou rodinu a to jsem ještě nevěděl, že díky Tobě mohu nabídnou kompletní menu!
Zlatá! Moc díky!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz