Recept Bethmannchen
jolana Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Marcipan zmiesame s mletymi mandlami. Oddelime zltok a bielok vyslahame s cukrom. Vyslahany bielok zmiesame s marcipanovou zmesou a nakoniec a mukou. Robime male 2 cm gulicky ktore potirame rozslahanym zltkom s mliekom. Lupane mandle nalepujeme na boky guliciek. Na kazdu dulicky tri-styri. Pecieme 15-20 minut pri 160 st.do zlatava.....nevypekat, len slabo zlatavo. Dobru chut :)
Recept je z kategorií: Cukroví
- 04.12.13 vloženo
- 5209x zobrazeno
Ingredience
- 1 vajco
- 100 gr lupanych mandli
- 250 gr marcipan
- 80 gr pr.cukor
- 70 gr mletych mandli
- 40 gr muky
- 2 PL mlieka
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku18.12.13 20:36
jen jsem ještě nevoškrábal ten žloutkovej potěr. V celym baráku jsem nenašel peroutku. Jináč jsem postupoval podle Casinových poznatků. Tak mi z toho vyšly prasečí hlavičky. Do surovin bych ještě přidal lepicí pásku, širokou, na ústa . 20 deka mandlí na těch pár kouliček se mi jeví jako dost. Ty strouhaný jsem ještě zředil vlašskými vořechy, jináč by se mi mandlí opravdu, ale opravdu nedostalo.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmDiskuse k receptu Bethmannchen
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Bethmannchen
@lydia
Ale moh sem dopadnouti hůř (teď už vím, že
Beth není postel); pohrával jsem si s konstrukcí, jak ta děvčátka spojit
s první částí slova, ale přišlo mi to poněkud vulgární 

Děvčátka? Jestliže níže píšu, že čeština je pro mě cigánské tábořiště, pak němčina je španělská vesnice…
Bethmannchen? No, spletl jsem to s Mädchen
A co se těch bankéřskejch synků dotejká, mohl bych se tu prsit, jak jsem dobře informovanej, protože když se dobře podíváte, tak ta má „děvčátka“ mají na sobě tři mandličky! Jj, jsou věci mezi nebem a zemí… (ale jenom já vím, že kdybych dával po čtyřech mandlích, tak mi jich pochybělo)
@gmp


60 kousků? Dyť nižejc píšu, že jsem musel přidat 40g mouky. To je o 100% víc než se píše v receptu, tak co se divíjou
A že mám ty kouličky evidentně větší? Nerad bych jim zvedl mandle, ale ffšecko je relativní! Jestli oni neměli na to polepování větší mandličky, he?
Příspěvek upraven 20.12.13 v 00:41
Ještě že mám jen dva vnoučky. Marcipán jsem měl z Lídlu, 200 g po cca 35,– Kč, přesně nevím, ale pracovalo se s ním velmi dobře. Ten skleněný(?) vál mi velice posloužil. Jen mi vrtá hlavou jak obywatel Casino z toho mohl udělat 60 kousků, evidentně většejších než jsem měl já. Kouličky držely pohromadě, neroztékaly se a lepit na ně oslí uši - brnkačka.
1227 příspěvků 19.12.13 17:29
Casino, to nejsou děvčátka, to prý vytvořil někdy koncem 18. století nějaký franzouz, který pracoval jako šéfkuchař u frankfurtské bankéřské rodiny Bethmann. Aby prý rodině udělal radost, tak kuličky ozdobil 4 mandlemi, pro 4 syny bankéře. Když jeden syn zemřel, tak se Bethmännchen dělali se 3 mandlemi. Je to velmi známé a celkem drahé pečivo z Frankfurtu. To jenom něco k historii receptu
5068 příspěvků 18.12.13 23:27
PS: ja som dnes piekla, tiez daco co sa mi u inych pacilo a tiez to dopadlo tak ze!..takze nikdy nie si sam
5068 příspěvků 10.12.13 11:06
Casino

MAKRONKÁM se nedařilo…


a ať se vám daří ta vypečená
„děvčátka“ dobře upéci. Dají se jíst okamžitě…, druhý den jsou
vláčnější a jaká by byla dál, těžko říci… 

Netušil jsem, že je tak poznamenala Gočárova Černá Matka Boží z naší pražské anabáze… Když jim jakési kubisticé tvary udržely pouze obsah ale forma šla vniveč, tak přišly, že „… nevijó co s tym dělat“
Teplotu měly nastavenou OK, 160°C; akorát jsem vypnul horkovzduch
Další plech dopadl stejně, ta „děvčátka“ na plechu byla znovu „rozjetá“ jak staré baby
Nakonec jsme z koše vyhrabali obal od marcipánu. Stálo tam: MARCIPÁN 1:3 PRO MODELOVÁNÍ A ZDOBENÍ, 150,–/kg (no, nekupte to, že!!!)
Takže: Dejte si bacha na MARCIPÁN!!!
Já je upeču znovu až 23… a pro jistotu až po půlnoci!
@jolana

Nedávno jsem tu psal, že čeština (rozbory) je pro mě cigánské tábořiště…
V tom testu níže, bych dopadl stejně jako všichni ti ignoranti
Příspěvek upraven 10.12.13 v 10:59
5068 příspěvků 10.12.13 07:23
http://www.youtube.com/watch?…
Tahat s sebou do obchodu rozpálenou trobu mi připadá dost složité. Elektrickou určitě ne, problém s připojením. Šporhelt, zas člověk vod toho uhla celej zasviněnej. No snad jedině ten propan. Aťje to jak chce, ale přeprava takovéto trouby, by vyžadovala, opravdu velkého troubu, mít stále do disposici
5068 příspěvků 9.12.13 22:20
ČO ZNAMENÁ T- KÓDOVANIE?
Nebojte sa čísel - nejde o žiadne nezrozumiteľné kódy Typové označenie múky vyjadruje obsah minerálnych látok v 100 gramoch múčnej sušiny. Čím je číslo vyššie, tým je vyšší obsah minerálnych látok a tým aj množstvo plnohodnotných okrajových vrstiev jadier. Jednoducho povedané - číslo udáva, nakoľko bolo zrno pri mletí očistené. Vysoké hodnoty indikujú vysoký obsah lepku, ktorý je dôležitý aby bolo cesto vláčne a udržalo v sebe bublinky plynov, ktoré vznikajú pri kvasení droždia či chemickej reakcii kypriacich práškov. Kým slabšie typy s úspechom využívame pri pečení múčnikov, silnejšie sú základom pre pekárenskú výrobu chleba.
Čítajte viac: http://zena.sme.sk/…a-v-nej.html#…
Ak pecies chlieb, chyt muku medzi prsty ma drzat tvar ale nie drzat spolu..
Kvalitna muka na pecenie sa pozna tak, ze ak malinku hrstku hodis na plech do rury ma hnednut pomaly a nie rychlo horiet a cernat–taka muka nie je dobra na akekolvek pecenie..:mavam:
MAKRONKÁM jsem poradil:
Nastrouhat marcipán na velké slze, prohodit se sypkými komponentami a teprve následně přidat našlehaný bílek a uhníst (fuj to je slovo!) těsto.
@jolana: „zalezi nielen na tom aka je muka“
Pokud chcete říci, že záleží na vlhkosti mouky (jak se to často píše, když se těsto nedaří), tak tady budeme vepři
CHUTILO! Děkujeme

Příspěvek upraven 09.12.13 v 21:53
5068 příspěvků 9.12.13 21:07
Casino, za dobrotu na zebrotu
..hlavne ze chutili 
PS: k tej muke naviac..zalezi nielen na tom aka je muka, ale uz aj na tom ake maslo pouzivame, veru tak..a v dnesnych casoch to plati dvojnasob..
Asi sa to volá Bethmännchen,
Ať tak či tak, tak si to stejně nezapamatuju




Z uvedeného množství (no, do mucholapky jsem přidal 40g mouky - nevím, kde soudruh udělal chybu) jsem uhotovil 60 kousků… Neříkám, že je to práce pro vraha, ale možná by ty mandle měli nalepovat ti, co obyčejně lepí pytlíky…
I přes ty 3-4 chybičky co se vloudily do postupu, je to cukroví po kterém se jen zaprášilo a nebýt MAKRONEK, tak paní Casinová skončila se žlučníkem v OÚNZ a já mohl mít pré
Dnes MAKRONKY otravovaly, že ať jim upražím mandle, „…pré to zkusijó udělat vice kontrastni, že totok jim moc připominá cukroví na svarbu a že zatim se vdávat nechcó!“
Tož nevím, s čím se pochlapijóóó
No ještě toho trochu, aby po mně šlapal…
5068 příspěvků 9.12.13 10:10
..neda-neva..hlavne ze chodnik slavy ma vydlazdeny vsetkymi star
Nedá, Makronky byly rychlejší
5068 příspěvků 6.12.13 07:31
..voni/y jsou mooc hezkej casino..
..takto su upecene v original, do slabo zlatava
a nie cervena, snad len ako sa lepia po bokoch mandle su trosku
sisatejsie..dostat kupit v obchodoch s cokoladou a podobne a su drahe, nie ze
nie..taka krabicka malinka kde je ich tucet vyjde na pekny peniaz…a ako chutia
nam vediet nedas?
