Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
sivakova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z mléka cukru a droždí vymícháme kvásek, jímž po zkynutí zaděláme mouku. Přidáme strouhané syrové i vařené brambory, rozškvařenou pokrájenou slaninu a pokrájené uzené maso, vejce, česnek a sůl. Těsto necháme asi hodinu odpočinout a pak upečeme v sádlem vymaštěném pekáčku.
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
zeleninový salát
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Baván
Mimi, jsou tam ještě strouhané SYROVÉ brambory a ještě rozškvařená slanina, tři vejce. Takže to deci mléka bude stačit ( nebo podle mouky o maličko víc), je to tužší těsto - rozhodně ho do pekáčku nenaleješ, ale opravdu rozetřeš. Je to moc dobré.
84 příspěvků 25.1.09 03:43
I mne se recept libi, ale… opravdu 1dcl mleka na 500g mouky+ostatni ingredience??? Rada bych to vyzkousela, ale nezda se mi to. Prosim poradte. Mimi
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivo, kdybys přece jen ten recept našla, prosím, vlož ho do Labužníka, ať
to můžeme také zkusit. Dík.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
podobnou dobrotu peče moje plzeňská babička. Přidává trochu majoránky ap ovrch posype mákem. Výborné s kafem, držkovkou, gulášovkou, bramboračkou, kulajdou.
na mou duši, kdybych tu spolužačku neviděla na vlastní oči, tak tomu neuvěřím.
I když já jsem dělala před lety meruňkové čatní a s Hermelínem je to naprostá delikatesa. Akorát si už nepamatuji, kde jsem ten recept vzala a uložený ho nemám
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Já mám moc ráda sladké loupáčky (rohlíky) se salámem Junior.
Eště sem můžu?
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak teď jsem se zase pobavila já, Libuško. Ten Tvůj chleba se sádlem a marmeládou (tedy Tvé kamarádky) mě odrovnal. A Baldík ihned kontroval, že prý jedli s klukama na vojně chleba s marmeládou a časnekem, nevstávají
Ti vlasy hrůzou na hlavě, Libuško?
A párky s meruňkovou marmeládou, to je sci-fi…Ivo, na Tebe nikdo nemá.
Ale co myslíš, Ivo, Buchtíci hned, že to je skvělej nápad a že to příště zkusí.
My jsme rodina, co?
Každopádně děvčata, baván stojí za uoečení a vyzkoušení s čímkoliv, co je
Vašemu srdci milé.
Děvčata, moje babička sice pocházela od Žatce, ale od svatby žli s dědou na Hluboké. Tohle jídlo mi dělávala a pili jsme k tomu bílou kávu. Jó, někdy bych zas chtěla být malá a být u babičky na prázdninách…
Jedna moje spolužačka zase jedla párky s meruňkovou marmeládou místo hořčice.
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem tam ten recept šoupla pod názvem „rozpíčky, trochu jinak“. Doufám, že poslouží a všechny zdravím.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Libuško, tak včera jsme vyzkoušeli Tvůj baván a bylo to moc a moc dobré.
Měli jsme ho s hustou gulášovou polévkou z vepřového masa. Do receptu jsem
přidala pouze čerstvou pertželku, jinak jsem ho přesně dodržela a baván byl nádherně nadýchaný a upečený dozlatova a voněl, no nádhera.
Ale kluci ho vyzkoušeli (studený) i s pomazánkou z tvarohu a vajec a taky jim moc chutnal, s pečeným vepřovým masem s česnekem a na dovršení všeho, že
ho prý zkusí s džemem z lesních plodů a to prý bylo zdaleka nejlepší, to koukáš,
co? Já taky koukala. Tak Libuško, už je uložený v oblíbených a dokonce v rodinném stříbře…
Libuško, díky a vymýšlej a piš dál, těšíme se. Helena-Twixík
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji velmi, Sigrid.Určitě toto jídlo vyzkouším, mám totiž houby velmi ráda. Omáčka dle Tvého receptu vypadá velmi jedle, už se na ni těším. Děkuji za zpestření našeho jídelníčku. Zdraví Libuše.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Aničko, jsem ráda, že jste si pochutnali. S těmi škvarky to je výborný nápad. Díky za inspiraci. Zdraví Libuše.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Mohla bys tu prosim nekde napsat recept na tvoje rozpicky? Ja zatim delam ty od Vladky (a takove delala i moje babicka), ale zajimal by me i tvuj recept. Mimochodem hodne vzdalene si pamatuju, ze babicka obcas varila prave takovou houbovou omacku, o jake pises, a jedla se prave s rozpicky…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
včera som to teda oskúšala. Múku dávam skoro všade polohrubú, preto som ju dala aj teraz, vyškvarila som údenú masitú slaninu, plus dala do cesta hrsť oškvarkov - aby to náhodou nebolo suché, vajcia iba dve (kvôli cholesterolu…radšej sa vzdáme tých vajec ako slaniny…) a všetkého trocha viac. Na veľkom plechu - výška po upečení 3 cm. Jedli sme to s mojou zelňačkou s hubami, takou pôstnou a strašne sme si pochutnali!
Ja som takýto podobný recept na bác tu už študovala, ale som akosi nenabrala odvahu, čo ľutujem. Je to fakt skvelé a ak máte misu na kysnutie to vôbec netrvá dlho!
Príjemný deň!
A.
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Aha, tak tady jsou rozpíčky jako sladké buchty. Tomu, co mám na mysli, nejspíš odpovídají „plzeňské rozpeky“ od Vladky, ale dělám je trochu bohatší.
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Libuško, princip je v tom, že omáčka musí být velmi hustá, spíš kaše. Takže na troše zpěněné cibulky podusím houby nakrájené na větší kousky (většinou hřibovité, ale moc dobré je to taky jednodruhové, z masáků a nejlepší z lišek), klasicky osolím, trochu opepřím, zasypu mletým kmínem a vodu nechám skoro vydusit. Potom jen velmi zlehka zapráším moukou, trochu orestuju a zamíchám kysanou smetanu, která tomu dodá lehce pikantní chuť. Na talíř pak můžeš dát čtverec buchty, lžíci nebo dvě omáčky a ozdobit petrželkou, ale u nás na Šumavě se to jí tak trochu rustikálně - omáčku do talíře (petrželka už je v ní), bác do ruky a namáčíš si podle chuti. K téhle omáčce se jedí i rozpíčky, myslím, že je tu na ně recept.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Prosím Sigrid, přibliž nějak tu houbovou omáčku nebo napiš receptík. Děkuji. Zdraví Libuše.
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Tenhle baván, kterému se na Plzeňsku říká kromě bácu a báče také toč, je tuze moc dobrý k husté houbové omáčce, ovšem po vynechání masitých vložek a přidání česneku a majoránky. Co já vím, tak se to peče v celých západních Čechách.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Bramborová buchta od Vladky i Bác z kynutého těsta od Babi jsou bavánu dosti podobné. Liší se mimo jiné od sebe hustotou těsta, baván je vylepšený slaninou a uzeným masem. Právě ta slanina s uzeným tomu dává ten správný šmak. L.
Něco takového dělávala moje tchyně, která pocházela z jižních Čech, ale nikdy jsem se jí nezeptala, jak to dělá. Pekla těsto v remosce, hotový koláč byl vysoký asi 5 cm a byla v něm majoránka a česnek - bez masa. Děti na to stále vzpomínají, jak jim to chutnalo.
Holky, tenhle krajový název sice neznám, ale na podobnou notu tu jsou recepty na „litinu“, „bác“ nebo „bramborovou buchtu“. Bác mám i v deníčku - tedy nevím, jestli to vypadá identicky jako baván, ale kdo to nezná, tak se bude mít třeba čeho chytit:
http://muj.labuznik.com/…_denicku.php?…
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo, já si dělala psinu, sama jsem si nemohla vzpomenou, kolik je toho těsta.
Ahoooj
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie. Chystám sa, ako zvyčajne na väčšiu dávku, teda i velikánsky plech, preto musím mať predstavu, do čoho idem.
Vaša Andulka
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Aničko, nevím jistě, ale teto pokrm pochází asi někde z pošumaví. Název baván je také zřejmě krajový. Recept mám z Vlasty ročník 1989.
Výšku moučníku tu odhaduji tak na 2,5 cm, používám litinový pekáček po babičce, který má ovšem nestandartní velikost. Takže nevím Aničko, jestli jsem ti touto informací pomohla. Zdraví Libuše.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Ani, nech se překvapit
A nebuď zvědavá.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
aké to je vysoké pred pečením?
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
slovo baván je lidový názov pre toto jedlo? Večer spravím boršč na zajtra a zajtra potom k tomu teda baván. Obom ďakujem za rady!
A.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky Sylvinko,že jsi poradila Anickav.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Já podobné těsto dělám a dávám ho do pekáčku, kde peču obvykle maso. Stačí jenom rozetřít. Uvidíš kolik toho těsta je. Pak použiješ hlubší, větší plech. Asi to těsto dělám řidší, ale je to moc dobré. Rodince to dost chutná. Právě si lámu hlavu, co udělám dobrého a levného. Tož tu to je.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
môžeš mi popísať konzistenciu - cesto rozotriem na plechu - asi na akú výšku, alebo je to hutnejšie a po vykynutí to pečiem ako nejakú šišku? Je to pre mňa zas niečo nové a neznáme a volajúce po odskúšaní, milujeme slané koláče, tak nejak si to skúšam predstaviť. Budem rada za podrobnejšie informácie.
Príjemný deň!
A.