Recept Baván

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z mléka cukru a droždí vymícháme kvásek, jímž po zkynutí zaděláme mouku. Přidáme strouhané syrové i vařené brambory, rozškvařenou pokrájenou slaninu a pokrájené uzené maso, vejce, česnek a sůl. Těsto necháme asi hodinu odpočinout a pak upečeme v sádlem vymaštěném pekáčku.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.01.08 vloženo
  • 4993x zobrazeno

Ingredience

  • 500g hladké mouky
  • 1dl mléka
  • 20g droždí
  • 100g syrových brambor
  • 100g vařených brambor
  • 100g slaniny
  • 100g uzeného vařeného masa
  • 3 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

Doporučená příloha

  • zeleninový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Baván

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3805 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván - mimi.

Mimi, jsou tam ještě strouhané SYROVÉ brambory a ještě rozškvařená slanina, tři vejce. Takže to deci mléka bude stačit ( nebo podle mouky o maličko víc), je to tužší těsto - rozhodně ho do pekáčku nenaleješ, ale opravdu rozetřeš. Je to moc dobré.

 
mimikova
84 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.

I mne se recept libi, ale… opravdu 1dcl mleka na 500g mouky+ostatni ingredience??? Rada bych to vyzkousela, ale nezda se mi to. Prosim poradte. Mimi

 
twixik
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.

Ivo, kdybys přece jen ten recept našla, prosím, vlož ho do Labužníka, ať
to můžeme také zkusit. Dík.

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.

podobnou dobrotu peče moje plzeňská babička. Přidává trochu majoránky ap ovrch posype mákem. Výborné s kafem, držkovkou, gulášovkou, bramboračkou, kulajdou.

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Twixik

na mou duši, kdybych tu spolužačku neviděla na vlastní oči, tak tomu neuvěřím. :)
I když já jsem dělala před lety meruňkové čatní a s Hermelínem je to naprostá delikatesa. Akorát si už nepamatuji, kde jsem ten recept vzala a uložený ho nemám

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván. -

Já mám moc ráda sladké loupáčky (rohlíky) se salámem Junior.
Eště sem můžu?

 
twixik
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.

Tak teď jsem se zase pobavila já, Libuško. Ten Tvůj chleba se sádlem a marmeládou (tedy Tvé kamarádky) mě odrovnal. A Baldík ihned kontroval, že prý jedli s klukama na vojně chleba s marmeládou a časnekem, nevstávají
Ti vlasy hrůzou na hlavě, Libuško?
A párky s meruňkovou marmeládou, to je sci-fi…Ivo, na Tebe nikdo nemá.
Ale co myslíš, Ivo, Buchtíci hned, že to je skvělej nápad a že to příště zkusí.
My jsme rodina, co?
Každopádně děvčata, baván stojí za uoečení a vyzkoušení s čímkoliv, co je
Vašemu srdci milé.

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Baván.

Děvčata, moje babička sice pocházela od Žatce, ale od svatby žli s dědou na Hluboké. Tohle jídlo mi dělávala a pili jsme k tomu bílou kávu. Jó, někdy bych zas chtěla být malá a být u babičky na prázdninách…
Jedna moje spolužačka zase jedla párky s meruňkovou marmeládou místo hořčice.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván - buraci.

Tak jsem tam ten recept šoupla pod názvem „rozpíčky, trochu jinak“. Doufám, že poslouží a všechny zdravím.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.- Twixik.
  • Tak Ti nevím Helenko, ale po bavánu s marmeládou bych se asi neutloukla. No, proti gustu žádný dišputát, hlavně že Buchtíkům chutnalo. Ale můžu Ti říct, že jsem se docela zasmála. V dětství jsem měla kamarádku a ta si zase mazala marmeládu na chleba se sádlem . Helenko měj se hezky a pozdravuj Buchtíky. Zdraví Libuše.
 
twixik
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.

Libuško, tak včera jsme vyzkoušeli Tvůj baván a bylo to moc a moc dobré.
Měli jsme ho s hustou gulášovou polévkou z vepřového masa. Do receptu jsem
přidala pouze čerstvou pertželku, jinak jsem ho přesně dodržela a baván byl nádherně nadýchaný a upečený dozlatova a voněl, no nádhera.
Ale kluci ho vyzkoušeli (studený) i s pomazánkou z tvarohu a vajec a taky jim moc chutnal, s pečeným vepřovým masem s česnekem a na dovršení všeho, že
ho prý zkusí s džemem z lesních plodů a to prý bylo zdaleka nejlepší, to koukáš,
co? Já taky koukala. Tak Libuško, už je uložený v oblíbených a dokonce v rodinném stříbře…
Libuško, díky a vymýšlej a piš dál, těšíme se. Helena-Twixík

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván. - Sigrid.

Děkuji velmi, Sigrid.Určitě toto jídlo vyzkouším, mám totiž houby velmi ráda. Omáčka dle Tvého receptu vypadá velmi jedle, už se na ni těším. Děkuji za zpestření našeho jídelníčku. Zdraví Libuše.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.- anickav.

Aničko, jsem ráda, že jste si pochutnali. S těmi škvarky to je výborný nápad. Díky za inspiraci. Zdraví Libuše.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván. - Sigrid

Mohla bys tu prosim nekde napsat recept na tvoje rozpicky? Ja zatim delam ty od Vladky (a takove delala i moje babicka), ale zajimal by me i tvuj recept. Mimochodem hodne vzdalene si pamatuju, ze babicka obcas varila prave takovou houbovou omacku, o jake pises, a jedla se prave s rozpicky…

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.-Libuška,

včera som to teda oskúšala. Múku dávam skoro všade polohrubú, preto som ju dala aj teraz, vyškvarila som údenú masitú slaninu, plus dala do cesta hrsť oškvarkov - aby to náhodou nebolo suché, vajcia iba dve (kvôli cholesterolu…radšej sa vzdáme tých vajec ako slaniny…) a všetkého trocha viac. Na veľkom plechu - výška po upečení 3 cm. Jedli sme to s mojou zelňačkou s hubami, takou pôstnou a strašne sme si pochutnali!
Ja som takýto podobný recept na bác tu už študovala, ale som akosi nenabrala odvahu, čo ľutujem. Je to fakt skvelé a ak máte misu na kysnutie to vôbec netrvá dlho!
Príjemný deň!
 A.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.

Aha, tak tady jsou rozpíčky jako sladké buchty. Tomu, co mám na mysli, nejspíš odpovídají „plzeňské rozpeky“ od Vladky, ale dělám je trochu bohatší.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.

Libuško, princip je v tom, že omáčka musí být velmi hustá, spíš kaše. Takže na troše zpěněné cibulky podusím houby nakrájené na větší kousky (většinou hřibovité, ale moc dobré je to taky jednodruhové, z masáků a nejlepší z lišek), klasicky osolím, trochu opepřím, zasypu mletým kmínem a vodu nechám skoro vydusit. Potom jen velmi zlehka zapráším moukou, trochu orestuju a zamíchám kysanou smetanu, která tomu dodá lehce pikantní chuť. Na talíř pak můžeš dát čtverec buchty, lžíci nebo dvě omáčky a ozdobit petrželkou, ale u nás na Šumavě se to jí tak trochu rustikálně - omáčku do talíře (petrželka už je v ní), bác do ruky a namáčíš si podle chuti. K téhle omáčce se jedí i rozpíčky, myslím, že je tu na ně recept.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.- Sigrid

Prosím Sigrid, přibliž nějak tu houbovou omáčku nebo napiš receptík. Děkuji. Zdraví Libuše.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.

Tenhle baván, kterému se na Plzeňsku říká kromě bácu a báče také toč, je tuze moc dobrý k husté houbové omáčce, ovšem po vynechání masitých vložek a přidání česneku a majoránky. Co já vím, tak se to peče v celých západních Čechách.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.- HelcaK

Bramborová buchta od Vladky i Bác z kynutého těsta od Babi jsou bavánu dosti podobné. Liší se mimo jiné od sebe hustotou těsta, baván je vylepšený slaninou a uzeným masem. Právě ta slanina s uzeným tomu dává ten správný šmak. L.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.

Něco takového dělávala moje tchyně, která pocházela z jižních Čech, ale nikdy jsem se jí nezeptala, jak to dělá. Pekla těsto v remosce, hotový koláč byl vysoký asi 5 cm a byla v něm majoránka a česnek - bez masa. Děti na to stále vzpomínají, jak jim to chutnalo.

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.

Holky, tenhle krajový název sice neznám, ale na podobnou notu tu jsou recepty na „litinu“, „bác“ nebo „bramborovou buchtu“. Bác mám i v deníčku - tedy nevím, jestli to vypadá identicky jako baván, ale kdo to nezná, tak se bude mít třeba čeho chytit:
 http://muj.labuznik.com/…_denicku.php?…

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván. Aničko

Jo, já si dělala psinu, sama jsem si nemohla vzpomenou, kolik je toho těsta.
 Ahoooj

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván - Libuš a Sylvi,

kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie. Chystám sa, ako zvyčajne na väčšiu dávku, teda i velikánsky plech, preto musím mať predstavu, do čoho idem.
Vaša Andulka

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.- Anickav.

Aničko, nevím jistě, ale teto pokrm pochází asi někde z pošumaví. Název baván je také zřejmě krajový. Recept mám z Vlasty ročník 1989.
Výšku moučníku tu odhaduji tak na 2,5 cm, používám litinový pekáček po babičce, který má ovšem nestandartní velikost. Takže nevím Aničko, jestli jsem ti touto informací pomohla. Zdraví Libuše.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván. Andulko

Ani, nech se překvapit :-)))))) A nebuď zvědavá.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván, ešte otázka,

aké to je vysoké pred pečením?

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván, holky,

slovo baván je lidový názov pre toto jedlo? Večer spravím boršč na zajtra a zajtra potom k tomu teda baván. Obom ďakujem za rady!
 A.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván.- Sylvie

Díky Sylvinko,že jsi poradila Anickav.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván. - Aničko

Já podobné těsto dělám a dávám ho do pekáčku, kde peču obvykle maso. Stačí jenom rozetřít. Uvidíš kolik toho těsta je. Pak použiješ hlubší, větší plech. Asi to těsto dělám řidší, ale je to moc dobré. Rodince to dost chutná. Právě si lámu hlavu, co udělám dobrého a levného. Tož tu to je.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baván, prosím,

môžeš mi popísať konzistenciu - cesto rozotriem na plechu - asi na akú výšku, alebo je to hutnejšie a po vykynutí to pečiem ako nejakú šišku? Je to pre mňa zas niečo nové a neznáme a volajúce po odskúšaní, milujeme slané koláče, tak nejak si to skúšam predstaviť. Budem rada za podrobnejšie informácie.
Príjemný deň!
 A.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Vegan raw cheesecake


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz