Recept Banánová halva
Ela Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Olúpané banány nakrájame na kolieska a chvíľu ich smažíme na masle. Mierne podlejeme vodou a dusíme ich ďalej. Potom ich rozmačkáme na kašu. Z cukru a vody uvaríme sirup, a keď je na nitku, vlejeme ho k banánom a pridáme mandle, orechy a vanilkovú esenciu. Za stáleho miešania necháme bublať. Keď zmes pekne zhustne, rozvaľkáme ju na vymazaný plech. Navrch poprášime kardamomom a muškátovým orieškom a nakrájame na štvorčeky alebo ako my chceme. Indovia tvrdia, že banány posilňujú telo vôbec a krvný obeh zvlášť a sú blahodárne pri zápaloch a pri dušnosti. Tak dobrú chuť!
Recept je z kategorií: Rychlé moučníky
- 20.05.04 vloženo
- 13041x zobrazeno
Ingredience
- 6 zrelých banánov
- 2 lyžice masla
- 200 g nasekaných vlašských alebo lieskových orechov
- 2 lyžice nasekaných mandlí
- lyžička vanilkovej esencie
- 1/2 lyžičky tlčeného kardamomu
- 1/2 lyžičky strúhaného muškátového oriešku
- maslo na vymastenie plechu
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Banánová halva
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Banánová halva
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky mnohokrát pokusím se ,ale tenkrát jsem byla malá a bohužel to jediné jsem si pamatoval.Není jisté zda to patřilo k té polévce
opravdu dej tenhle dotaz do sekce diskuzního fora - Hledám recept. A zkus vymyslet, jestli se jí doma neříkalo jinak, Čír je obvykle polévka z bryndzy, hub a nudlí, někde také pod názvem Domikát.
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Pokusím se zeptat Vás zda neznáte polévku jménem čír ,alespoň myslím že mi ji takto stará mama nabízela.Byla to čirá polévka se zeleninou , noky ,fazolové lusky a já nevím snad i brambory.Polévka měla nádech červené barvy asi pravděpodobně po paprice .Bohužel jsem zkoušela podle těchto ingrediencích
polévku uvařit ale nebylo to to, co bych opravdu chtěla mít za tu polévku od mojí starký která bohužel mi už tento recept nikdy nezdělí.Mám příbuzné u Lučence A myslím si že když jste od Zvolena ,mohla by jste vy nebo z rodiny tuto polévku znát.Děkuji předem
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Elo, na růžovou vodu jsem našla recept: Vezmi velký hrnec a do něho dej čistou cihlu nebo kámen. Kolem cihly nasyp růžové lístky květů a zalij to vodou. Na cihlu postav malou skleněnou misku. Na vrch toho hrnce dej velkou kovovou mísu naplněnou ledem. Pomalu vař tři hodiny (záleží kolik toho máš) a led vyměňuj podle potřeby. Vypařená voda se bude kondenzovat na spodku mísy a skape do skleněné misky. Na vrchu zůstane růžový olej, vespod růžová voda. Olej se dá přidat do pot pouri, krémů atd…
Pak mám ještě jednu jednodušší metodu. Podívejs e do obchodu s arabskými ingrediencemi. Tam by to měli mít ve flaštičce.
halvah, halva, halavah
an Eastern Mediterranean, Middle Eastern, or Indian sweetmeat made of honey and containing sesame seeds, nuts, rose water, saffron, etc. [ETYMOLOGY: from Yiddish halva, from Romanian, from Turkish helve, from Arabic halwa sweetmeat] …(převzato z WordReference)
Růžová voda - je to silice z růžových poupat získaná destilací vodní parou. Jestliže ji používáme jako růžovou esenci nebo jako koncentrát musíme být opatrní, poněvadž je velmi voňavá. Používáme jen kapku této silice. Můžeme ji připravit rozdrcením nerozvinutých poupat v převařené vodě. Lze též použít okvětních lístků krátce povařených v oslazené vodě. (převzato z Dadala)
65 příspěvků 25.1.09 03:43
Ela: ruzova voda je vyrobena z kvetov ruze… nejako sa to maca vo vode, ale presny postup nepoznam…
našla jsem pouze slovo halve, které v bulharštině znamená polovina…
našla jsem odkaz i na řeckou halvu v konzervách…zkoušel jste to někdo? A jaký je vůbec význam slova halva, prosím…
276 příspěvků 25.1.09 03:43
A ešte som zabudla, do toho úplne základného receptu na halvu ide ružová voda, ale zatiaľ som sa nedopátrala, čo to je a keď som pozerala tento recept aj vo svete, väčšinou na sladkú halvu ide aj ružová voda.
V indických receptoch je to dosť častá surovina, tak ak niekto príde na to, čo to je, poprosím ho o zverejnenie. Ďakujem.
276 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj, Irenka.
Na ten sirup neboli určené presne množstvá, ale my keď robíme taký sirup, dávam tak zhruba 200-250 g cukru a 125 ml vody, alebo 1 pohár cukru na 1 pohár vody. Ale aj tak to väčšinou ide podľa chuti, banány sú sladké, tak toľko cukru ani netreba. A konzistencia je tuhšia, aspoň čo sme my mali aj keď nám to doniesli Rusi. Je to ale trochu iná chuť, ako sme my zvyknutí, mne to ale chutilo, ale mala som len vanilkovú, banánovú, tie ostatné som ešte nejedla. Ešte keď boli vo Zvolene Rusi, mali sme známych od tých južných častí Ruska a oni nám to nosievali - volali to chalva a mne to vždy veľmi chutilo, teda aj našim.
Pekný deň.
Óm Centrum v Praze na Žižkově znám osobně, tu čajovnu a obchod s orientálním zbožím mám moc ráda. Děkuju za odkaz, nevěděla jsem, že mají na svých stránkách recepty, přestože už jsem na těch stránkách kdysi byla. Díky ještě jednou.
597 příspěvků 25.1.09 03:43
Já už jsem od syna „vycvičená“, už jsme dělali krupicovoou, hrachovou (podle toho Omcentra, jak jsem dole nechala odkaz)… ale mně to nechutnalo
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Irenko, promiň. Po dalším šmejdění po netu jsem narazila i na indickou halvu. Nikdy před tím jsem o tom neslyšela. Nevím zda má stejný původ jako ta balkánská. Ono je asi možné všechno.
597 příspěvků 25.1.09 03:43
Však jsem se s ním poprvé setkala v Bulharsku, ale já ten odkaz dávala k lepšímu
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Irenko, jenom pro informaci. Halva pochází z Balkánu. Nyní jí holdují národy na východ od Středního moře. Turci, Řeci, Arabové. Indové jseou asi trošku daleko.
4812 příspěvků 21.5.04 17:38
597 příspěvků 25.1.09 03:43
chtěla jsem „zachytit“ překlep a zastavila jsem odesílání a je to tu dvakrát.
597 příspěvků 25.1.09 03:43
ona ta halva může být i hustá kaše, jak jsem byla poučena synkem. Na omcentru je receptů několik, z nám dost nepředstavitelných surovin. Většinou známe halvu sladkou ze sezamových semínek. Z čeho všeho Indové dělají halvu se podívej
zde
597 příspěvků 25.1.09 03:43
ona ta halva může být i hustá kaše, jek jsem byla poučena synkem. Na omcentru je receptů několik, z nám dost nepředstavitelných surovin. Většinou známe halvu sladkou ze sezamových semínek. Z čeho všeho Indové dělají halvu se podívej
zde
to je krásný recept, takové netradiční recepty mám moc ráda. Asi se to po nalití na plech a před nakrájením na čtverečky musí nechat ztuhnout v ledničce, že ano? Neumím si moc představit, jakou to má konzistenci, ale musí to být delikatesa..Krásný slunečný den!
597 příspěvků 25.1.09 03:43
proím Tě, kolik asi toho cukru svařit na nit?