Recept Autenticky ruské Golubsy/malé hrdličky - plněné zelné listy..

(Hodnoceno 1x) babi Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Autenticky ruské Golubsy/malé hrdličky - plněné zelné listy..

Postup

Ze zelí vykrojit košťál a zelí ponořit ho do vařící vody na 5 minut. Vyjmout ho z hrnce a opatrně sloupnout venkovní listy. Někdy se zelí musí vrátit do vody aby se listy daly sloupnout. Takto pokračovat, až jsou všechny listy odloupnuty z hlávky. Vyložit spodek velkého pekáče pomocí jakýchkoliv poničených nebo malých listů. Uschovat vodu, ve které se vařily. Na pánvi smíchat cibuli s tukem a zalít ji uschovanou vodou tak, aby byla akorát ponořena. Přivéct do varu a na pomalém ohni nechat probublávat po 45 minut až 1 hodinu, nebo až se voda z cibule vypaří. Sem tam zamíchat, aby se cibule nepřichytila k pánvi. Během té doby si připravit nádivku. V míse pečlivě promíchat maso, syrovo rýži, mrkev, česnek, fenykl, petrželku, sůl a pepř podle chuti. Nakonec vmíchat vejce. Začít plnit listy zelí. Nejdříve vzít ty největší (mohou se spojit přeložením i dva menší), doprostřed navršit nádivku, přeložit spodní část listu na nádivku, začít rolovat a při tom překložit list i ze stran tak, aby nádivka byla dobře uzavřena a list zarolován do ¨Golubsa¨. Bude asi 12 rolek. V jedné vrstvě poskládat na volné listy v pekáči polovinu rolek, přikrýt polovinou připravené cibule, na ni poskládat zbytek rolek a nahoru rozetřít zbytek cibule. Ve středním hrnci rozehřát rajčata a rozmačkat je pomocí vařečky tak, aby pustily šťávu. Vmíchat citronovou šťávu, cukr a sůl. Přivéct do varu. Nalít na ¨Golubsy¨. Nahoře zůstanou kousky rajčat. Přikrýt pekáč a vše podusit po 1 1/2 - 2 hodiny. Sem tam pekáčem ze strany na stranu zatřepat. P.S. Přesto že udávám Rusko jeko zemi původu, tak velice podobné ¨Golubsy¨se připravují ve střední Asii s jehněčím, nebo beraním masem. V baltických zemích se připravují prokládáním slaninou. Recept , který jsem popsala je pohátkově sladkokyselý recept na ¨Golubsy¨, malé hrdličky odpočívající na založených křidélkách, který je z židovské kuchyně.

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 23.01.06 vloženo
  • 21523x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • hlávka bílého zelí asi 900 g
  • 2 velké cibule na hrubo posekané
  • 3 lžíce sádla, nebo oleje
  • 340 g mletého masa, hovězího, jehněčího, telecího, nebo nějaké směsi i se slaninou
  • 3 lžíce syrové rýže
  • 1 velká mrkev, nastrouhaná
  • 2 velké stroužky česneku drceného
  • 1/4 rozdrcených semínek fenyklu
  • 2 lžíce posekané zelené petrželky
  • 1 lžička soli, nebo dle chuti
  • čerstvě pomletý černý pepř (štědře)
  • 1 trochu našlehané vejce
  • 450 g čerstvých rajčat, oloupaných a nakrájených na kusy, (nebo 750 ml konzerva loupaných rajčat, slitých)
  • 6 lžic citronové šťávy
  • 8 lžic tmavě hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 23.1.14 23:06

Které si vybrat? Asi tyto od babi jsou nejpodobnější. Nedala jsem mrkev, místo fenyklu a petrželky - čerstvý tymián a saturejka, navrch několik bobkových listů. A protože jsem kachna, vylila jsem skoro všechnu vodu ze zelí - doplnila jsem na požadované množství hovězím vývarem. Maso jsem míchala vepřové, hovězí a podle mého, zaručeně ruského receptu, i kousek uzeného bůčku (připouští i babi). Rýži trochu předvářím. Jeden pekáč šel do trouby, druhý zůstal "na plotně! Rozdíl mezi nimi - žádný, podle mého. Mě chutnají s hustou kysanou smetanou.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Autenticky ruské Golubsy/malé hrdličky - plněné zelné listy..

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Autenticky ruské Golubsy/malé hrdličky - plněné zelné listy..

honza39
31 příspěvků 25.1.14 19:03
název "Golubsy"

Nejde o nic moc, ale myslím, že správný název by měl znít „golubcy“, první pád „golubec“. Podle rusko-českého slovníku „golubec“ = maso zavinuté zelím n. plněná kapusta.
Znám to už dlouhá léta - maminka mého kamaráda, Ukrajinka, je nazývala po ukrajinsku „holubcy“ a dělala je ze zelných listů, naložených v sudu s kysaným zelím. Byly o to pikantnější a jedním slovem vynikající, bez ohledu na název.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Golubsy - malé hrdličky.

Jeste mala oprava netykajici se jidla: Volyne byla rozdelena jiz v roce 1921 po polsko-ruske valce, tim se tisice Cechu stalo soucasti sovetske Ukrajinske republiky.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Golubsy - malé hrdličky.

Babi, budu jedine rada, kdyz jeste neco pridas. Ruska kuchyne je pravdepodobne kvuli tem, se kterymi jsme se meli pratelit na vecne casy a nikdy jinak, u nas stale dost opomijena (ale na specialni komunisticke lahudky typu Bonela se kupodivu vzpomina s nostalgii:-(. Pritom se tam najde takovych skvostu. Volynska kuchyne je pak zajimava prolnutim polske (Volyne byla az do 2. svetove valky soucasti Polska), ruske a ceske kuchyne. Zkusim o ni od pametniku zjistit vic a casem o ni napisu do denicku.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Golubsy - malé hrdličky.

buraci, napsala jsem a ještě napíši několik receptů o kterých jsi mluvila, že připravovala Tvoje babička. Jestli se trefím, to nevím, ale mám recept i na ŕůzný Kiseľ. Ta těsta na Pirožky také dopíši i náplně do nich a uvidíš, jestli si něco vybereš ;o)

Měj se pěkně!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Golubsy - malé hrdličky.

buraci, napsala jsem a ještě napíši několik receptů o kterých jsi mluvila, že připravovala Tvoje babička. Jestli se trefím, to nevím, ale mám recept i na ŕůzný Kiseľ. Ta těsta na Pirožky také dopíši i náplně do nich a uvidíš, jestli si něco vybereš ;o)

Měj se pěkně!

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Golubsy - malé hrdličky.

Babi, diky za recept. Golubce (jak jim rikala babicka) znam a mam rada od malicka. Delam je podle trochu jednodussiho receptu, tenhle je vic propracovanejsi co do koreneni a clovek se s nim urcite vic vytahne:-) Ten fenykl a petrzel bude chuti jedine svedcit. Davam do oblibenych a urcite uvarim. S cerstvym dobrym chlebem nebudou mit chybu.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz