Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Ze zelí vykrojit košťál a zelí ponořit ho do vařící vody na 5 minut. Vyjmout ho z hrnce a opatrně sloupnout venkovní listy. Někdy se zelí musí vrátit do vody aby se listy daly sloupnout. Takto pokračovat, až jsou všechny listy odloupnuty z hlávky. Vyložit spodek velkého pekáče pomocí jakýchkoliv poničených nebo malých listů. Uschovat vodu, ve které se vařily. Na pánvi smíchat cibuli s tukem a zalít ji uschovanou vodou tak, aby byla akorát ponořena. Přivéct do varu a na pomalém ohni nechat probublávat po 45 minut až 1 hodinu, nebo až se voda z cibule vypaří. Sem tam zamíchat, aby se cibule nepřichytila k pánvi. Během té doby si připravit nádivku. V míse pečlivě promíchat maso, syrovo rýži, mrkev, česnek, fenykl, petrželku, sůl a pepř podle chuti. Nakonec vmíchat vejce. Začít plnit listy zelí. Nejdříve vzít ty největší (mohou se spojit přeložením i dva menší), doprostřed navršit nádivku, přeložit spodní část listu na nádivku, začít rolovat a při tom překložit list i ze stran tak, aby nádivka byla dobře uzavřena a list zarolován do ¨Golubsa¨. Bude asi 12 rolek. V jedné vrstvě poskládat na volné listy v pekáči polovinu rolek, přikrýt polovinou připravené cibule, na ni poskládat zbytek rolek a nahoru rozetřít zbytek cibule. Ve středním hrnci rozehřát rajčata a rozmačkat je pomocí vařečky tak, aby pustily šťávu. Vmíchat citronovou šťávu, cukr a sůl. Přivéct do varu. Nalít na ¨Golubsy¨. Nahoře zůstanou kousky rajčat. Přikrýt pekáč a vše podusit po 1 1/2 - 2 hodiny. Sem tam pekáčem ze strany na stranu zatřepat. P.S. Přesto že udávám Rusko jeko zemi původu, tak velice podobné ¨Golubsy¨se připravují ve střední Asii s jehněčím, nebo beraním masem. V baltických zemích se připravují prokládáním slaninou. Recept , který jsem popsala je pohátkově sladkokyselý recept na ¨Golubsy¨, malé hrdličky odpočívající na založených křidélkách, který je z židovské kuchyně.
Recept je z kategorií: Mleté maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
23.1.14 23:06
Které si vybrat? Asi tyto od babi jsou nejpodobnější. Nedala jsem mrkev, místo fenyklu a petrželky - čerstvý tymián a saturejka, navrch několik bobkových listů. A protože jsem kachna, vylila jsem skoro všechnu vodu ze zelí - doplnila jsem na požadované množství hovězím vývarem. Maso jsem míchala vepřové, hovězí a podle mého, zaručeně ruského receptu, i kousek uzeného bůčku (připouští i babi). Rýži trochu předvářím. Jeden pekáč šel do trouby, druhý zůstal "na plotně! Rozdíl mezi nimi - žádný, podle mého. Mě chutnají s hustou kysanou smetanou.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Autenticky ruské Golubsy/malé hrdličky - plněné zelné listy..
31 příspěvků 25.1.14 19:03
Nejde o nic moc, ale myslím, že správný název by měl znít „golubcy“, první pád „golubec“. Podle rusko-českého slovníku „golubec“ = maso zavinuté zelím n. plněná kapusta.
Znám to už dlouhá léta - maminka mého kamaráda, Ukrajinka, je nazývala po ukrajinsku „holubcy“ a dělala je ze zelných listů, naložených v sudu s kysaným zelím. Byly o to pikantnější a jedním slovem vynikající, bez ohledu na název.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Jeste mala oprava netykajici se jidla: Volyne byla rozdelena jiz v roce 1921 po polsko-ruske valce, tim se tisice Cechu stalo soucasti sovetske Ukrajinske republiky.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, budu jedine rada, kdyz jeste neco pridas. Ruska kuchyne je pravdepodobne kvuli tem, se kterymi jsme se meli pratelit na vecne casy a nikdy jinak, u nas stale dost opomijena (ale na specialni komunisticke lahudky typu Bonela se kupodivu vzpomina s nostalgii:-(. Pritom se tam najde takovych skvostu. Volynska kuchyne je pak zajimava prolnutim polske (Volyne byla az do 2. svetove valky soucasti Polska), ruske a ceske kuchyne. Zkusim o ni od pametniku zjistit vic a casem o ni napisu do denicku.
buraci, napsala jsem a ještě napíši několik receptů o kterých jsi mluvila, že připravovala Tvoje babička. Jestli se trefím, to nevím, ale mám recept i na ŕůzný Kiseľ. Ta těsta na Pirožky také dopíši i náplně do nich a uvidíš, jestli si něco vybereš ;o)
Měj se pěkně!
buraci, napsala jsem a ještě napíši několik receptů o kterých jsi mluvila, že připravovala Tvoje babička. Jestli se trefím, to nevím, ale mám recept i na ŕůzný Kiseľ. Ta těsta na Pirožky také dopíši i náplně do nich a uvidíš, jestli si něco vybereš ;o)
Měj se pěkně!
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, diky za recept. Golubce (jak jim rikala babicka) znam a mam rada od malicka. Delam je podle trochu jednodussiho receptu, tenhle je vic propracovanejsi co do koreneni a clovek se s nim urcite vic vytahne:-) Ten fenykl a petrzel bude chuti jedine svedcit. Davam do oblibenych a urcite uvarim. S cerstvym dobrym chlebem nebudou mit chybu.