Recept Autentická štóla ze starorakouského Konditorein

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Namočit všechno ovoce do rumu a zalít vše horkou vodou, aby bylo ovoce takřka potopeno. Nechat ho nabobtnat asi 1 hodinu. Potom ho slít a uschovat 4 lžíce tekutiny. Ovoce osušit na ubrousku. Připravit kvásek. Do vlažného mléka přidat 4 lžíce vlažné tekutiny z ovoce a rozdrobit tam kvasnice. Nechat stát 3 minuty a zamíchat tam mouku. Přikrýt a nechat kvásek vzejít do bublajícího, dvojitého objemu, asi 30 minut. Připravit těsto. 1 hrnek mouky a mandle rozmixovat v robotě se sekacími noži na jemno a přimíchat ostatní mouku. Nebo do 1 hrnku mouky zamíchat na jemno umleté mandle a přimíchat ostatné mouku. V míse (nebo v míse kuchyňského robotu) našlehat máslo s cukrem do světla a lehka. Přidat tam žloutek, vejce, kvásek, mandlový extrakt, kůru z citronu a sůl. Potom postupně přidat tolik mandlové mouky, aby vzniklo měkké, ke stěnám mísy lepící se těsto. Zhrnout těsto v kouli a (v robotě pomocí háku na těsto) ručně ho vypracovat do měkkého stále ještě trošku lepívého těsta. Promíchat a obalit namočené ovoce ve 2 lžících mouky. Těsto přenést na trochu moukou poprášený vál a vytvořit z něj disk. Posypat částí ovoce a to vpracovat překládáním do těsta. Takto pokračovat, až je všechno ovoce vpracované do těsta. Je-li nutné, tak přidat více mouky, ale pozor, ne příliš mnoho. Těsto má být měkké a stále trochu lepivé, ale ne natolik, že by se lepilo k válu. Z těsta vytvožit kouli a tu vložit do máslem vymaštěné mísy. Přikrýt ho a nechat nakynout do dvojitého objemu, asi 1 1/2 hodiny. Bez hnětení, rozkrojit těsto na dva díly. Pomocí dlaní rozhrnout těsto na trochu pomoučeném vále na 30 cm X 20 cm obdélník/ovál se zaokrouhlenými rohy. Těsto potřít máslem a posypat polovinou cukrové smesi s oříškem. Doprostřed oválu rozdělit polovinu kostiček mandlové pasty. Bez vytažení těsta jej podélce ¨napůl¨ přeložit tak, aby vrchní ¨půlka¨ byla asi o 2 cm kratší. Jemně okraj přitisknout, aby se náplň uzavřela. Takto pokračovat s druhou polovinou těsta a náplně. Velký plech vyložit pečícím papírem a na něj položit obě štóly asi 10 cm od sebe. Volně je přikrýt plastickým filmem (microtenovým) a nechat je na teplém místě nakynout asi 30 minut, ale ne do dvojitého objemu. Mřížku v troubě dát do středu a troubu vyhřát ji na 180°C. Obě dvě štóly potřít rozpuštěným máslem, plech vložit do trouby a péct do slabě hněda asi 40 minut. Posledních 15 minut štóly volně přikrýt pečícím papírem, mebo alobalem. Pozor, nepřepéct. Nechat zchladnout na plechu asi 10 minut. Asi polovinu mletého cukru prosít na pracovní desku a položit na něj teplé štóly. Pocukrovat je a nechat je v cukru vystydnout. Zabalit je do alobalu, kde vydrží při pokojové teplotě až 14 dní a v mražáku 1 měsíc (Sehřát nerozmražené, tak jak jsou zabalené v alobalu v 180°C troubě po 10 - 15 munut). Před podávánim je opět pocukrovat. TIP: Z těsta lze utvořit jenom jednu velkou štólu. Místo sušeného ovoce, lze použít stejné množství různého kandovaného. Upečená štóla je výborná na plátky nakrájená a otoustovaná pod grilem v troubě a potřená máslem. P.S Štóla je tradičním vánočním sladkým chlebem v německy mluvících zemích. Svoje jméno dastává podle tvaru, který připomíná ¨stole¨, což je Ježíškova zavinovačka. Někteří říkají, že štóla je lepší tak dva dny stará.

Recept je z kategorií: Vánočky

Nahlásit recept

  • 04.12.06 vloženo
  • 5229x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek=250 ml
  • Ovoce:
  • 120 g nakyslých sušených třešní
  • 80 g na hrubo nakrájených sušených meruněk
  • 4 lžíce sušených rýbízů
  • 4 lžíce zlatých hrozinek
  • 3 lžíce zlatého rumu
  • 125 ml horké vody, nebo podle potřeby
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • Kvásek:
  • 125 ml mléka
  • 30 g čerstvých kvasnic, nebo 3 3/4 lžičky sušených kvasnic
  • 70 g (3/4 hrnku) nebělené mouky
  • Těsto:
  • 280 g (2 1/2 hrnku) nebělené pšeničné mouky
  • 170 g (1 hrnek) oloupaných na plátky nakrájených mandlí
  • 115 g másla (1/2 hrnku) pokojové teploty
  • 75 g (1/3 hrnku) cukru krupice
  • 1 velké vejce
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu, 1 balíček cukru, nebo semínka z jedné tobolky vanilky
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 1 lžička soli
  • 60 g mandlové pasty nakrájené na 1 cm kostičky
  • Ostatní:
  • 2 lžíce (30 g ) másla na potření, nebo podle potřeby
  • 2 lžíce jemného krystalového cukru smíchaného s 1/2 lžičkou nastrouhaného muškátového oříšku, na posypání
  • máslo na potření před pečením
  • asi 115 g (3/4 hrnku) mletého cukru na obalení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Autentická štóla ze starorakouského Konditorein

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Autentická štóla ze starorakouského Konditorein

sivakova
489 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein- Blanca xy

Blanco, také Ti děkuji za radu. S tím marcipánem v balíčku to vůbec není špatný nápad. Zdraví Libuše.

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein.

Libuško, myslím, že by se také dal použít marcipán v balíčku, který mají běžně v supermarketech.

sivakova
489 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein.- Scarlet

Děkuji za radu Scarlet. Každá dobrá rada je drahá. Zdraví Libuše.

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein.

Libuško, mandlovou pastu máš třeba " tady": http://www.bionebio.cz/index.php?…

sivakova
489 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein.
Chtěla jsem se zeptat, kde se , prosím, dá koupit mandlová pasta. Děkuji. Libuše.
babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: štóla ze starorakouského Konditorein - Blamamko,

Ty seš zlato! Předběhlas mě. Dík za vyzkoušení receptu. Když jsem ochutnala tuto štólu, tak jsem si říkala, že jsem jich ve svém životě už hodně jedla, ale nikdy ne tak dobrou. Mám obrovskou radost, že se mnou souhlasíš ;o)

Dobroy noc!

blamamka
292 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein.

Já jsem ji pekla ve středu a dnes jsme ji dojedli. Nevydrželi jsme čekat. Je vynikající a budu ji péct znova. Díky babi. Přeji příjemné odpoledne.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein - poldij,

štólu jsem jedla ve Vídni a byla výborná. Je to můj nově získaný recept a tak se na něj teprve chystám. Bylo mi řečeno, že ho můžu péct i dva dny před podáváním. Těsto je jako ¨marcipánové¨, protože pomleté mandle v něm nahrazují část mouky. S vejci je těsto jemnější (do buchet i jiných těst se také dávají vejce, takže žádné obavy). Máš-li nějakou další otázku, tak napiš ;o)

Příjemný nedělní večer!

poldij
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein.

chcela som napisat stoly a nie strudle…sorry

poldij
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein.

Diky vsetkym za odpovede. Rozhodnem sa a upeciem, potom dam vediet, co to bolo a ako to chutilo. Babi som sa pytala hlavne preto, ci ma odskusanu, lebo sa mi pacilo, ze tam ide menej muky, v:,–(e som videla len strudle z najmenej 3/4kg muky. Babi, nevadi, ked to stoji s tymi vajickami? asi nie, ved ked tak rozmyslam, aj v piskotach su vajcia a nekazia sa…
Babi tak este raz poprosim, mas ju odskusanu?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein - poldij,

recept od Jenoféfy je zajisté výborný. Tento se liší tím, že je z menší dávky mouky a mimo jiné obsahuje vejce.

Dobrou noc!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein - bedlo,

nemyslíš si, že bych mohla já odpovědět poldij pod mým receptem?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein.

přikláním se k Pájince, loňského roku jsem dělala štólu rovněž podle Jenoféfy a byla nejlepší ze třech receptů, které jsem tady na Labu posháněla.

Pájinka
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein.

Poldij, vyzkoušej „Vánoční štola (vyzkoušená a osvědčená)“ od Jenofefy. Dělala jsem ji minulý rok a byla výborná. Letos se na ni chystám znovu.

poldij
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentická štóla ze starorakouského Konditorein.

ahoj babi,
super receptik, mas to odskusane?velmi rada by som ju skusila, ale hladam fakt odskusanu strudlu. zijem toho casu v Nemecku a stola je moc fajn, tak by som si ju rada toho roku upiekla sama, uz som prosila aj kamosky nemky o odskusany recept, tak uvidim, ci dostanem. nemci pecu stolu tak 2 - 3 tyzdne vopred aby sa spravne odlezala a presiakla chutami.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz