Recept Anglický Simnel dort k Velikonocům - výborný však kdykoliv

babi Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Anglický Simnel dort k Velikonocům - výborný však kdykoliv

Postup

Předehřát troubu na 150°C. Pečícím papírem vyložit dno i stranu 20 cm dortovou formu s rovnou stěnou asi 10 cm hlubokou. Papír má přesahovat výšku formy a nejlepší je dvojitý. Vymazat papír máslem a vysypat ho moukou. Vyklepat její přebytek. Našlehat máslo, zašlehat tam cukr do hladka a krémova. Postupně zašlehat vejce jedno po druhém na lehký krém. Do mísy prosít mouku s práškem do těsta, koření, mandle velkou špetku soli. Přidat tam rybíz, hrozinky a citrusovou kůru a vše promíchat. Potom suchou směs společně s Grand Marnier vmíchat do krému z vajec. Polovinu vložit do formy a uhladit povrch. Pracovní desku lehce poprášit mletým cukrem a rozválet 200 g marcipánu na kruh velikosti 19.5 cm. Marcipán položit do formy na těsto a na něj pomocí zadní strany lžíce (může být navlhčená) rozetřít zbytek těsta. Doprostřed těsta udělad prohlubeň. Péct 1 3/4 až 2 hodiny, nebo až zapíchnutá špejle do středu je po vyjmutí čistá. Upečený dort přendat na mřížku a po vystydnutí jej vyklopit. Opatrně sloupnout papír. Pracovní desku lehce poprášit mletým cukrem a vyválet dalších 200 g marcipánu na 20 cm kruh. Uprostřed kruhu vykrojit 7 cm kolečko. Nahoru tupou hranou nože udělat vzorek mřížky. Rozehřát džem se 2 lžícemi vody do hladka a dort potřít na pvrchu i po jeho straně. Nahoru položit vykrojený kruh marcipánu. Okraj marcipánu pomocí ukazováčku jedné ruky a palce s ukazováčkem druhé ruky ozdobně ukončit. Vykrojený marcipán spojit se zbytkem marcipánu a rozdělit na 11 stejných kousků. Každý vyválet na oválnou kouli. Koule trochou džemu přilepit na vnějším okraji přilepit k povrchu marcipánu a trochu je zpločtit. Kouskem alobalu smačkaným do kolečka zakrýt otvor v marcipánu. Rozehřát gril v troubě a na 1 - 2 minuty pod něj položit dort, nebo na tak dlouho, dokud marcipán trochu nezhnědne (hlavně na vyvýšených místech). V misce smíchat cukr s citronovou šťávou a umíchat ho na hustou hladkou pastu/polevu a tou vyplnit střed dortu. Nechat úplně zduhnout. TIP: Na ztuhlou cukrovou polevu se může dát několit čokoládových vajíček, kandované fialky, velikonoční cukrátka, kuřátka, nebo také nic. Dokola dortu se může uvázat stuha. Někdy se místo vykrojení otvoru uprostřed na marcipán okrasně cukrovou polevou napíše jméno SIMNEL. Někdy se poleva tence roztírá na marcipán, který takto dostane pěkný lesk. Místo sušeného rybízu a hrozinek se může použít posekané kandované a sušené ovoce, jako jsou meruňky, višně, citrusová kůra atd, jediné co se má dodržet je jejich množství. P.S. Snad nejstarší dort Anglie a Irska. Původně se pekl pro služebná mladá děvčata na jejich jediný volný den v roce, aby jej vzaly domů svým matkám, tedy na "Mothering Sunday". Tato neděle, která je přesně tři týdny před velikonoční nedělí, nebyla oslavou mateřství. Byl to svátek oslav kostela a matek. Avšak v moderní době se svátek matek oslavuje tak jako jinde v květnu. Simnel dort se peče o Velikonocích. Je tradičně ozdoben 11 koulemi symbolizujícími ¨těmi pravými¨ Apoštoly bez zrádného Jidáše. Někdy se však dává koule i doprostřed, která reprezentuje Ježíše. Jméno snad vzniklo z názvu ¨simila¨pro jemnou pšeničnou mouku. Je však i jiná legenda podle které dort vynalezl anglický uchazeče trůnu Lambert Simnel, který byl donucen přacovat v kuchyních Jindřicha VII.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 03.04.07 vloženo
  • 9061x zobrazeno

Ingredience

  • Všechny ingredience pokojové teploty:
  • 200 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce lehce našlehané
  • 300 g mouky smíchané 1:1 polohrubé a hladké
  • 1 lžička od každého, prášku do pečiva, mleténé nového koření, mletého zázvoru, mleté skořice
  • malá špetka tlučených hřebíčků
  • 50 g mletých loupaných mandlí
  • 300 g sušeného rybízu, nebo posekaných sušených brusinek
  • 100 g hrozinek, jsou-li velké, tak posekané
  • na jemno nastrouhaná kůra jednoho dobře omytého pomeranče a citronu
  • 50 ml Grand Marnier, nebo podobného pomerančového likéru, nebo brandy
  • 600 g marcipánu
  • 80 g meruňkového džemu
  • 50 g mletého cukru
  • několik kapek citronové šťávy

Doporučená příloha

  • Příjemné a veselé Velikonoce!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Anglický Simnel dort k Velikonocům - výborný však kdykoliv

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Anglický Simnel dort k Velikonocům - výborný však kdykoliv

babi
6360 příspěvků 18.4.11 23:48

joli, dekuji Ti za vyzkouseni…s marcipanem je to opravdu moc dobre :-D

jolana
5068 příspěvků 18.4.11 22:08
;)
jolana
5068 příspěvků 23.1.10 03:35
Re: Anglický Simnel dort k Velikonocům - výborný však kdykoliv.

Upecene v chlebickovej forme ako chlebicek, k tomu slahacka…musi byt nadherny a este lespsi s marcipanom a vsetkym okolo toho :)
Vdaka babi :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz