Recept Americky krocan s omackou a slaninovou nádivkou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vývar z krocaních drůbků: Očistit a osušit krk a drůbky. Do velkého kastrolu nalít olej, nechat ho rozehřát a vložit na něj krk a drůbky. Otáčet je a osmažit asi po 5min. Přidat zeleninu a osmažit ji po dalších 5min. do zlatova. Přidat víno a vařit 1min. Přidat ostatní ingredience a odkryté vše na prudko vařit, až se tekutina zredukuje na 1.3l, asi po 30min. Přecedit vývar a zahodit obsah cedníku. Nechat vychladnout a potom s povrchu sejmout tuk. Nádivka: Na hrubo posekat cibuli. Na těžké pánvi nadvakrát osmažit plátky slaniny do křupava, asi 10min. Přendat je na ubrousek. Uschovat 6 lžic tuku na pánvi. Přidat cibuli, celer, sůl a pepř a smažit asi 5min. až je zelenina změklá. Přidat česnek a smažit další minutu. Přendat do velké mísy a přidat špenát, chleba, ořechy, máslo, 250ml vývaru a slaninu a nechat úplně vystydnout. Glazůra: V malém kastrolku rozehřát za stálého míchání povidlí, koření, pepř, vodu a 1/2 lžičky soli. Připasírovat přes síto a nechat vychladnout. Příprava krocana: Předehřát troubu na 220°C. Oprat a osušit krocana. Osolit ho a opepřit zvenku i uvnitř. Volně nadít břišní dutinu a krční také, chceteli nádivkou. Přehnout krční kůži a zajistit ji párátkem. Založit křídla krocana dozadu a svázat jeho nohy kuchyňským motouzkem. Položit krocana na mřížku ve velkém pekáči a vložit ho do středu trouby. Péct ho po 30min. Snížit teplotu trouby na 180°C, potřít krocana rozpuštěným máslem a to opakovat každých 30min. pečení. Péct krocana asi 1 1/2 hodiny. Podlít trochou vody, začne-li být šťáva příliš hnědá. Potřít krocana glazůrou a péct ho tak dlouho, až teploměr zasunutý do nádivky ukazuje 74°C, nebo zasunutý do masité části stehna (nesmí se dotýkat kosti) dosáhne teploty 82°C asi 1 až 1 3/4 hodiny. Jestli glazůra přiliš rychle hnědne, tak krocana volně přikrýt alobalem. Celková doba pečení je asi 3 až 3 3/4 hodiny. Přendat krocana na mísu, odstranit párátko a motouzek, vyjmout nádivku, vložit ji do nahřáté mísy a přikrytou ji udržovat teplou. Krocana položit na mísu, volně ho přikrýt alobalem a nechat ho odpočívat před naporcováním. Mezi tím si připravit povidlovou omáčku. Odměřit 1.8l šťávy z pekáče, sejmout tuk a 3 lžíce tuku uschovat. Přidat tolik vývaru, aby bylo celkově 1l šťávy. Pekáč postvit na dva hořáky navrchu sporáku a přilít do něho víno a lehce ho povařit asi 5min. za stálého míchání a uvolňování jakéhokoliv přípeku ze dna pekáče až se víno zredukuje na polovinu. Přidat vývarovou směs a povidlí. Až se povidlí rozpustí, tak přelít šťávu přes síto. Na pánvi rozehřát 3 lžíce uschovaného tuku a s moukou připravit světlehnědou hustou zásmažku. Přilít vývarovou směs a za stálého míchání pomalu vařit asi 5min. Přilít nahromažděnou šťávu z krocana a ještě povařit po 1min. Podávat naporcovaného krocana ozdobně položeného (bylinky, malé ovoce atd.) na servírovací míse a šťávu podávat v omáčníku. P.S. Krocan se může péct s nádivkou zvlášť, ale pak doba jeho pečení je kratší. TIP: Krocan nebo krůta se vylepší jejím naložením do slané studené vody. Chcete-li zkusit tak poměr je takový: 7.5litrů studené vody + 2kg nakládací soli (ne stolní) smíchané v 15l nádobě, nebo pevném polysterenovém pytli na smetí. Ponořit celého krocana, uzavřít nádobu a nechat ve studenu na 10hodin marinovat/rozležet. Krocan se takto stane křehkým, šťavnatým a plným chutí.

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 27.11.03 vloženo
  • 12407x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Na potreni:
  • 1/2 hrnku (170g) povidel, nebo rybízové zavařeniny
  • 2 lžičky čínské směsi pěti koření
  • 2 lžíce celých pepřů
  • 2 lžíce vody
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 krocan kolem 5 a 1/2 kg, nebo krůta, pořádně očištěná pomocí pinsety od zbytků peři atd. s krkem a drůbky (až na játra)
  • 5 hrnků nádivky (viz dole)
  • 60g másla
  • Povidlová omáčka:
  • šťáva z pekáče po pečení krocana
  • asi 3 1/2 hrnku krocaního vývaru z drůbků (viz dole)
  • 150ml suchého červeného vína
  • 4 lžíce povidel, nebo rybízové zavařeniny
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • Nádivka:
  • 3 střední cibule na kostičky nakrájené
  • 450g plátků slaniny nakrájené napříč na 3cm kousky
  • 3 stonky řapíkatého celeru nakrájené na 1cm plátky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 3 na jemno posekané stroužky česneku
  • 400g čerstvého špenátu na hrubo posekaného, nebo listového zmraženého s vymačkanou tekutinou
  • kulatý selský chleba asi 500g nakrájený na 1-2cm kostky lehce otoustované
  • 250g vlašských ořechů na sucho opražených
  • 120g rozpuštěného másla
  • 280ml vývaru z krocaního krku a drůbků (viz dole)
  • Vývar z krocaních drůbků:
  • krk a drůbky z krocana bez jater
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 stonek řapíkatého celeru na hrubo pokrájeného
  • 1 očištěná mrkev na hrubo nakrájená
  • 250ml suchého bílého vina
  • 5 hrnků vody
  • 400ml kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 4 celé pepře

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Americky krocan s omackou a slaninovou nádivkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Květáková polévka Květáková polévka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz