Recept Americky krocan s omackou a slaninovou nádivkou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vývar z krocaních drůbků: Očistit a osušit krk a drůbky. Do velkého kastrolu nalít olej, nechat ho rozehřát a vložit na něj krk a drůbky. Otáčet je a osmažit asi po 5min. Přidat zeleninu a osmažit ji po dalších 5min. do zlatova. Přidat víno a vařit 1min. Přidat ostatní ingredience a odkryté vše na prudko vařit, až se tekutina zredukuje na 1.3l, asi po 30min. Přecedit vývar a zahodit obsah cedníku. Nechat vychladnout a potom s povrchu sejmout tuk. Nádivka: Na hrubo posekat cibuli. Na těžké pánvi nadvakrát osmažit plátky slaniny do křupava, asi 10min. Přendat je na ubrousek. Uschovat 6 lžic tuku na pánvi. Přidat cibuli, celer, sůl a pepř a smažit asi 5min. až je zelenina změklá. Přidat česnek a smažit další minutu. Přendat do velké mísy a přidat špenát, chleba, ořechy, máslo, 250ml vývaru a slaninu a nechat úplně vystydnout. Glazůra: V malém kastrolku rozehřát za stálého míchání povidlí, koření, pepř, vodu a 1/2 lžičky soli. Připasírovat přes síto a nechat vychladnout. Příprava krocana: Předehřát troubu na 220°C. Oprat a osušit krocana. Osolit ho a opepřit zvenku i uvnitř. Volně nadít břišní dutinu a krční také, chceteli nádivkou. Přehnout krční kůži a zajistit ji párátkem. Založit křídla krocana dozadu a svázat jeho nohy kuchyňským motouzkem. Položit krocana na mřížku ve velkém pekáči a vložit ho do středu trouby. Péct ho po 30min. Snížit teplotu trouby na 180°C, potřít krocana rozpuštěným máslem a to opakovat každých 30min. pečení. Péct krocana asi 1 1/2 hodiny. Podlít trochou vody, začne-li být šťáva příliš hnědá. Potřít krocana glazůrou a péct ho tak dlouho, až teploměr zasunutý do nádivky ukazuje 74°C, nebo zasunutý do masité části stehna (nesmí se dotýkat kosti) dosáhne teploty 82°C asi 1 až 1 3/4 hodiny. Jestli glazůra přiliš rychle hnědne, tak krocana volně přikrýt alobalem. Celková doba pečení je asi 3 až 3 3/4 hodiny. Přendat krocana na mísu, odstranit párátko a motouzek, vyjmout nádivku, vložit ji do nahřáté mísy a přikrytou ji udržovat teplou. Krocana položit na mísu, volně ho přikrýt alobalem a nechat ho odpočívat před naporcováním. Mezi tím si připravit povidlovou omáčku. Odměřit 1.8l šťávy z pekáče, sejmout tuk a 3 lžíce tuku uschovat. Přidat tolik vývaru, aby bylo celkově 1l šťávy. Pekáč postvit na dva hořáky navrchu sporáku a přilít do něho víno a lehce ho povařit asi 5min. za stálého míchání a uvolňování jakéhokoliv přípeku ze dna pekáče až se víno zredukuje na polovinu. Přidat vývarovou směs a povidlí. Až se povidlí rozpustí, tak přelít šťávu přes síto. Na pánvi rozehřát 3 lžíce uschovaného tuku a s moukou připravit světlehnědou hustou zásmažku. Přilít vývarovou směs a za stálého míchání pomalu vařit asi 5min. Přilít nahromažděnou šťávu z krocana a ještě povařit po 1min. Podávat naporcovaného krocana ozdobně položeného (bylinky, malé ovoce atd.) na servírovací míse a šťávu podávat v omáčníku. P.S. Krocan se může péct s nádivkou zvlášť, ale pak doba jeho pečení je kratší. TIP: Krocan nebo krůta se vylepší jejím naložením do slané studené vody. Chcete-li zkusit tak poměr je takový: 7.5litrů studené vody + 2kg nakládací soli (ne stolní) smíchané v 15l nádobě, nebo pevném polysterenovém pytli na smetí. Ponořit celého krocana, uzavřít nádobu a nechat ve studenu na 10hodin marinovat/rozležet. Krocan se takto stane křehkým, šťavnatým a plným chutí.

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 27.11.03 vloženo
  • 12674x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Na potreni:
  • 1/2 hrnku (170g) povidel, nebo rybízové zavařeniny
  • 2 lžičky čínské směsi pěti koření
  • 2 lžíce celých pepřů
  • 2 lžíce vody
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 krocan kolem 5 a 1/2 kg, nebo krůta, pořádně očištěná pomocí pinsety od zbytků peři atd. s krkem a drůbky (až na játra)
  • 5 hrnků nádivky (viz dole)
  • 60g másla
  • Povidlová omáčka:
  • šťáva z pekáče po pečení krocana
  • asi 3 1/2 hrnku krocaního vývaru z drůbků (viz dole)
  • 150ml suchého červeného vína
  • 4 lžíce povidel, nebo rybízové zavařeniny
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • Nádivka:
  • 3 střední cibule na kostičky nakrájené
  • 450g plátků slaniny nakrájené napříč na 3cm kousky
  • 3 stonky řapíkatého celeru nakrájené na 1cm plátky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 3 na jemno posekané stroužky česneku
  • 400g čerstvého špenátu na hrubo posekaného, nebo listového zmraženého s vymačkanou tekutinou
  • kulatý selský chleba asi 500g nakrájený na 1-2cm kostky lehce otoustované
  • 250g vlašských ořechů na sucho opražených
  • 120g rozpuštěného másla
  • 280ml vývaru z krocaního krku a drůbků (viz dole)
  • Vývar z krocaních drůbků:
  • krk a drůbky z krocana bez jater
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 stonek řapíkatého celeru na hrubo pokrájeného
  • 1 očištěná mrkev na hrubo nakrájená
  • 250ml suchého bílého vina
  • 5 hrnků vody
  • 400ml kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 4 celé pepře

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Americky krocan s omackou a slaninovou nádivkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz