Recept Ajvar

esmeralda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Upečte lilky a papriky v troubě při teplotě asi 180 stupňů Celsia do měkka. Oloupejte a dejte do mixéru. Přidejte oloupaný česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř a umixujte do hladka. Postupně přidejte olej.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 04.08.04 vloženo
  • 45582x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • 2 velké lilky
  • 6-8 červených paprik
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • štáva z jednoho citronu
  • 125 ml olivového oleje

Doporučená příloha

  • chleba s máslem; slané sušenky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ajvar

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ajvar

Michal 127
1 příspěvek 1.11.20 22:01
Ajvar příprava z domácích paprik

Dobrý den.

Narazil jsem na vaši diskuzi ohledně přípravy Ajvaru. A tak bych se rád podělil o svou čerstvou zkušenost
( z dnešního dne). Nebude, ale bohužel tak kladná jako vaše názory v diskuzi.

Po sklizni letošní úrody paprik jsme nevěděli co s přebytkem a tak jsem hledal na internetu nějaké recepty
na jejich uplatnění. Mamka má v zásobě více receptů na použití paprik, jenž už také letos využila, ale chtěla
zkusit něco nového. Hodně slýchávala o pochutině Ajvar a tak to chtěla vyzkoušet.

Píši předem, že já jsem byl pouze výpomoc, vše probíhalo v režii mé mamky, jenž má více než 40 letou praxi
ve vaření a zavařování kdečeho.

Pročetl jsem více receptů na inter. stránkách a většina byla podobná tomu na stránce:

https://www.apetitonline.cz/…0-ajvar.html

Tak jsme se rozhodli pro něj a nechali se jím inspirovat.

Dělali jsme to z 5kg mixu kapii a špičatých podlouhlých paprik. Papriky jsme použili velké, střední i malé a k tomu
jsme přidali 2 střední lilky.

1.) Nejhorší na celé přípravě je určitě oloupání paprik od slupky, na tom jsme strávili nejvíce času ( 2-3 hod.)
2.) Jen doba vaření pod bodem varu je 3 hod!!! Což tady je doba přípravy ( nevím, jestli celková) uvedena pouze 1 hodinu!!!
3.) V troubě jsme pekli papriky při 200 stupních C na cca 40-45min dokud nezískaly hnědavou barvu na povrchu a puchýřky.
Tím, že jsme měli dávku paprik 5 Kg, tak toho bylo na 3 plechy. Každý plech byl v troubě zvlášť a tak byly fuč zase cca 2 hod času.

4.) Papriky se mají nechat zapařit v nádobě překryté potravinářskou folii na čtvrť hodiny aby se daly lehce oloupat. Nedá se to
stihnout!!!… s přihlédnutím k době loupání každé dávky paprik ( cca 1 hod ). My jsme měli 3 dávky, dle počtu plechů.

5.) K tomu ještě připočítám dobu naplnění a sterilizace skleniček. Což bylo v našem případě půl hodiny.

Shrnutí:
Dělali jsme to poprvé a určitě i naposled. Dle původního receptu bylo jasné, že to opravdu nebude na chvíli.
Ale to, že na tom člověk stráví skoro 10 hodin svého času ve 2 lidech a za tu dobu získá pouze nějakých max. 1,5-1,8 l směsi,
od které neví co čekat, tak to je trochu moc. Kromě ingrediencí v návodu jsme tam museli přidat ještě čili, 1 rajčatový protlak,
7 stroužku česneku a uzenou papriku asi 1 polévkovou lžíci, aby to mělo alespoň nějakou chuť.
Papriky za syrového stavu byly chuťově naprosto výborné, takže v nich problém určitě nebyl.

Rozhodně bych to nedoporučil nikomu, zvlášť ne dobrému příteli.

A tak mně velice překvapila jednoduchost návodu na přípravu Ajvaru na této stránce a recenze uživatelů níže.
Dle nichž by mohl kdejaký člověk, jenž čte tuto stránku přijít na zcestnou
myšlenku, že to je bezpracný a časově nenáročný recept.
Předem upozorňuji, že to tak určitě není!!!

Anebo se pletu a nikdo s uživatelů zde neměl s přípravou Ajvaru takovou špatnou zkušenost?

esmeralda
4813 příspěvků 14.1.10 04:00
Re: Ajvar

Tento recept jsem sem dala na něčí přání.
Sama ho doma nevyrábím. Dováží se sem z Jugoslávie a je laciný a dobrý.
Mám ho ráda jen tak na chleba s máslem.
Dokonce jsem z něj jednou zkoušela jakýsi dip. Ani to nebylo špatné.

Jaara
25 příspěvků 13.1.10 23:45
Re: Ajvar

Ajvar mi moc chutná, vozil jsem jej z Jugošky i ve větším množství než malém. Též jej vyrábím podle tamního receptu, který se ovšem liší od tvého. Jde hlavně o to, že jej dělají do zásoby na zbytek roku (nevydrží - sežerou to mnohem dřív). Poměr obou základních surovin je v pohodě. Jen je po upečení a oloupání nemixují, ale melou na masovém strojku. Používají podzimní vyzrálé papriky, sytě červené a masité. Nuže, pak přidají olej (já viděl slunečnicový), česnek a sůl a ve velikých nádobách to vaří poměrně dlouho skrzevá zmenšení objemu a vařící lijí do sklenic jak my marmeládu. Ajvar mám nejraději ke grilovaným masům, ale i natřený na chleba pod sekanou.

alena45
588 příspěvků 8.1.10 17:40
Re: Ajvar

Chcela som to v lete robiť, ale nevedela som ako to používať. K akému jedlu to dávať ? Ako horčicu ? alebo kyslú uhorku ? Varím väčšinou jedlá na šťave a tam sa mi to nehodí. Lenže neviem ako to vlastne chutí. Ale vyskúšam, len aby sa tie baklažány urodili. Do Moskvy idem až v apríli, a to je na prie:,–(y neskoro, ale určite semiačka zoženiem, budú o rok.

Labužník vrána03
1 příspěvek 8.1.10 17:26
Re: Ajvar

Před 55roky otec -zahradník pěstoval lilky a vozil je do Prahy do hotelů.Doma jsme je nakrájeli na plátky tlusté asi 8mm, obalili jako řízek a jedli, byly moc dobré.Proto i dnes si občas koupím lilek a usmažíme, ale není to už ono, ty naše byly mnohem chutnější.Nedávno o tom byl i pořad v televizi a tam odborník ukazoval takový zakroucený a říkal, že ten je chutnější.Tak to chce sehnat semena toho správného.ted se dívám, v rusku mají semena odrůdy Sadko jako velmi chutný=otličnovo apetita http://www.super:,-(ovnik.ru/article_plant.aspx?id=1000566. V chorvatsku jsme kupovali ajvar, bylo ho tam v obchodě asi 10 druhů,různé, většinou výborné.V Bulharsku tomu říkají asi Ljutenica nebo nějak tak.Umějí to udělat.V Chrvatsku dávají skoro ke každému jídlu lžíci ajvaru,taková červená kaše, ale opravdu chuťovčička.Někde mám recept ale je bez lilku a to není úplně to pravé.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ajvar

Do ajvaru lze přidat nasekanou petržel…jsem se dočetla na netu
Varianta pro zavaření: od věrušky .

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ajvar

nejsou identické…já už to zkoumala…a jestli si myslíš, že ano, tak to přepíši já, protože jsem ho vložila později než ty… (mám tam méně česneku a petržel navíc)…tak já to esmeraldičko, vymažu a přihodím to sem jen jako komentář…a je to :-))

Sněhurka
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ajvar - Esme:

V kuchařce „100 nejzajímavějších kuchyní z celého světa“ je Ajvar zařazen v části „Srbsko“, ovšem s dodatkem, že tento pokrm má původ v tureckém „hajvaru“.
Jako alternativy k citronové šťávě autor uvádí vinný či ovocný ocet.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ajvar

Pendo, vidím že se díváme na stejné netové stránky. Ty naše recepty jsou identické. Jestli jsem tomu dobře rozuměla, tak ten svůj recept můžu přepsat na jakýkoliv jiný. Je to tak? Jestli jo, tak to hned zítra udělám.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ajvar

nemusíš se omlouvat…já to myslela v legraci… :-))…to musí přidat pepíček…už ho o to někdo žádal, aby rozdělil Jugoslávii na jednotlivé oblasti, ale zřejmě to zatím nezvládl…měj se hezky… :-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ajvar

Sorry Pendo, tak jsem si myslela, když jsem s tím ajvarem začala, tak to taky dokončím. Ten recept jsem začala psát ještě než jsem shlédla tvůj příspěvek. Mě to holt trvá věčnost. Ještě otázku. Z netu jsem vyčetla že se jedná zřejmě o krmi z Chorvatska, ale v „původní kuchyni“ Chorvatsko není. Dá se to tam nějak přidat?

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ajvar

esmeraldico, vopico…chichi…kdo mi to tady vyžírá receptury, co????…já se lekla, že se mi to zobrazilo dvakrát, a ona esmeraldička brouzdá po netu…přeji krásný večer......:-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz