Recept Ajvar

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Upečte lilky a papriky v troubě při teplotě asi 180 stupňů Celsia do měkka. Oloupejte a dejte do mixéru. Přidejte oloupaný česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř a umixujte do hladka. Postupně přidejte olej.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 04.08.04 vloženo
  • 34107x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • 2 velké lilky
  • 6-8 červených paprik
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • štáva z jednoho citronu
  • 125 ml olivového oleje

Doporučená příloha

  • chleba s máslem; slané sušenky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ajvar

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 14.01.10 04:00
Re: Ajvar

Tento recept jsem sem dala na něčí přání.
Sama ho doma nevyrábím. Dováží se sem z Jugoslávie a je laciný a dobrý.
Mám ho ráda jen tak na chleba s máslem.
Dokonce jsem z něj jednou zkoušela jakýsi dip. Ani to nebylo špatné.

Jaara
25 příspěvků 13.01.10 23:45
Re: Ajvar

Ajvar mi moc chutná, vozil jsem jej z Jugošky i ve větším množství než malém. Též jej vyrábím podle tamního receptu, který se ovšem liší od tvého. Jde hlavně o to, že jej dělají do zásoby na zbytek roku (nevydrží - sežerou to mnohem dřív). Poměr obou základních surovin je v pohodě. Jen je po upečení a oloupání nemixují, ale melou na masovém strojku. Používají podzimní vyzrálé papriky, sytě červené a masité. Nuže, pak přidají olej (já viděl slunečnicový), česnek a sůl a ve velikých nádobách to vaří poměrně dlouho skrzevá zmenšení objemu a vařící lijí do sklenic jak my marmeládu. Ajvar mám nejraději ke grilovaným masům, ale i natřený na chleba pod sekanou.

alena45
588 příspěvků 08.01.10 17:40
Re: Ajvar

Chcela som to v lete robiť, ale nevedela som ako to používať. K akému jedlu to dávať ? Ako horčicu ? alebo kyslú uhorku ? Varím väčšinou jedlá na šťave a tam sa mi to nehodí. Lenže neviem ako to vlastne chutí. Ale vyskúšam, len aby sa tie baklažány urodili. Do Moskvy idem až v apríli, a to je na prie:,–(y neskoro, ale určite semiačka zoženiem, budú o rok.

Labužník vrána03
1 příspěvek 08.01.10 17:26
Re: Ajvar

Před 55roky otec -zahradník pěstoval lilky a vozil je do Prahy do hotelů.Doma jsme je nakrájeli na plátky tlusté asi 8mm, obalili jako řízek a jedli, byly moc dobré.Proto i dnes si občas koupím lilek a usmažíme, ale není to už ono, ty naše byly mnohem chutnější.Nedávno o tom byl i pořad v televizi a tam odborník ukazoval takový zakroucený a říkal, že ten je chutnější.Tak to chce sehnat semena toho správného.ted se dívám, v rusku mají semena odrůdy Sadko jako velmi chutný=otličnovo apetita http://www.super:,-(ovnik.ru/article_plant.aspx?id=1000566. V chorvatsku jsme kupovali ajvar, bylo ho tam v obchodě asi 10 druhů,různé, většinou výborné.V Bulharsku tomu říkají asi Ljutenica nebo nějak tak.Umějí to udělat.V Chrvatsku dávají skoro ke každému jídlu lžíci ajvaru,taková červená kaše, ale opravdu chuťovčička.Někde mám recept ale je bez lilku a to není úplně to pravé.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ajvar

Do ajvaru lze přidat nasekanou petržel…jsem se dočetla na netu
Varianta pro zavaření: od věrušky .

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ajvar

nejsou identické…já už to zkoumala…a jestli si myslíš, že ano, tak to přepíši já, protože jsem ho vložila později než ty… (mám tam méně česneku a petržel navíc)…tak já to esmeraldičko, vymažu a přihodím to sem jen jako komentář…a je to :-))

Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ajvar - Esme:

V kuchařce „100 nejzajímavějších kuchyní z celého světa“ je Ajvar zařazen v části „Srbsko“, ovšem s dodatkem, že tento pokrm má původ v tureckém „hajvaru“.
Jako alternativy k citronové šťávě autor uvádí vinný či ovocný ocet.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ajvar

Pendo, vidím že se díváme na stejné netové stránky. Ty naše recepty jsou identické. Jestli jsem tomu dobře rozuměla, tak ten svůj recept můžu přepsat na jakýkoliv jiný. Je to tak? Jestli jo, tak to hned zítra udělám.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ajvar

nemusíš se omlouvat…já to myslela v legraci… :-))…to musí přidat pepíček…už ho o to někdo žádal, aby rozdělil Jugoslávii na jednotlivé oblasti, ale zřejmě to zatím nezvládl…měj se hezky… :-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ajvar

Sorry Pendo, tak jsem si myslela, když jsem s tím ajvarem začala, tak to taky dokončím. Ten recept jsem začala psát ještě než jsem shlédla tvůj příspěvek. Mě to holt trvá věčnost. Ještě otázku. Z netu jsem vyčetla že se jedná zřejmě o krmi z Chorvatska, ale v „původní kuchyni“ Chorvatsko není. Dá se to tam nějak přidat?

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ajvar

esmeraldico, vopico…chichi…kdo mi to tady vyžírá receptury, co????…já se lekla, že se mi to zobrazilo dvakrát, a ona esmeraldička brouzdá po netu…přeji krásný večer......:-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz