Recept Agrodolce - ke kuřeti, telecímu, nebo vepřovému

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Agrodolce - ke kuřeti, telecímu, nebo vepřovému

Úvod

Tato sladkokyselá omáčka v italském stylu má mnoho různých jmen podle toho z jaké části Itálie pochází. Na příklad ve střední Itálii se nazývá ¨in scapece¨a v Benátkách ¨in saor¨. V historii se omáčka podávala nejenom s masem, ale také se zeleninou a plody moře. Pokrm je výborný i při pokojové teplotě a proto je vhodný pro Buffet a dokonce i Picnick.

Mimo hrozinek se mohou nasucho osmazit piniove orisky a hotovy pokrm s nemi posypat.

Vyzkousela jsem recept v mnoha variacich a vzdy nam chutnalo ;)

Postup

Omáčka: Rozehřát olej na pánvi, snížit teplotu a osmažit na něm cibuli do měkka a až se začíná barvit do hněda. Přidat česnek a smažit o chvíli déle. Přidat vodu, ocet a cukr a pomalu vařit nepřikryté po 30min., nebo až se omáčka zredukuje a zhoustne trochu. Ochutit solí a pepřem a přidat petrželku a hrozinky chcete-li. Udržovat omáčku teplou po dobu co se připravuje maso. Naklepat maso na stejnou tloušťku, obalit ho ve vejcích našlehaných s mlékem a potom ho obalit v ochucené strouhance. Rozehřát olej s máslem na pánvi a po částech osmažit maso do měkka a zlatohněda. Usmažené maso zalít omáčkou a několikrát ho v ní obrátit. Podávat vše horké, nebo při pokojové teplotě. Buon Appetito!

Recept je z kategorií: Prsa

Nahlásit recept

  • 02.01.04 vloženo
  • 7243x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 kučecí prsa bez kůže a kostí (nebo plátky vepřového, nebo telecího ze stehna)
  • 1 hrnek strouhanky ochucené solí, pepřem a 1 lžičkou sušeného oregana
  • 2 našlehaná vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • Omáčka:
  • 1 velká cibule na tenké plátky nakrájená
  • 2-3 stroužky česneku na tanké plátky nakrájené
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 8 lžic octa z červeného vína, nebo podobného
  • 8 lžic vody
  • 1-2 lžičky cukru
  • 4 lžíce na jemno posekané petrželky
  • 3 lžíce hrozinek namočených do Marsala vina (nemusí být)

Doporučená příloha

  • testoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 03.12.11 22:58

Pár připomínek by se našlo. První překvapení přišlo, když jsem si myslel, že už mám omáčku hotovou, chystal jsem se ji servírovat, a cestou jsem potkal hrozinky a petrželku. V postupu zkrátka nejsou, takže jsem je všelijak přidával dodatečně. Za druhé; omáčka je podle mě něco, co teče. Osmahnutá cibule s hrozinkami na talíři vypadá spíš jako zelí. Nemělo by se to nakonec nějak rozmixovat nebo něco? Půlhodinovým dušením to prostě nerozvaříte. Za třetí; maso je úplně obyčený řízek bez ohledu na to, kolik mu slíbíte oregána. Ale jinak dobrý.

Diskuse k receptu Agrodolce - ke kuřeti, telecímu, nebo vepřovému

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 06.12.11 21:31

sveva, ohodnocuji Vase vysvetleni a recept je podle toho upraven. K Vasi poznamce „Obecně se říká, že pokrm je lepší uležený na druhý den“ se muze aplikovat na mnoho pokrmu, kdy se chute maji moznost prolnout…

sveva
751 příspěvků 05.12.11 22:27

Ve střední Itálii to bude agrodolce, na jihu Itálie se připravuje in scapece, na severu je to často in carpione a v Benátkách IN SAOR (asi tam bude překlep). A nejznámější jsou Sarde in saor, prastarý recept na dočasnou konzervaci čerstvých sardinek. Všechny přípravy se trochu liší, ta zde popsaná je taková dobrá klasika. Osobně bych se zřekla smaženého řízku, mám ráda ryby a zeleninu, jen pomoučené před smažením. Obecně se říká, že pokrm je lepší uležený na druhý den.

sveva
751 příspěvků 05.12.11 22:24

Thomas - Výraz „in agrodolce“ je prostě na sladkokyselo. Babi možná chtěla jen trochu víc popsat o co jde a přidala slovo omáčka. A protože je to taková hustá směs cibule chápu vaše pochybnosti, vymyká se to české představě jak omáčka obvykle vypadá. Mne nic lepšího nenapadá, ale víte, že já na odbornou češtinu nejsem odborník.

babi
6360 příspěvků 04.12.11 18:18

Thomas, tos me trosinku dostal. Protoze kdyz si predstavim nejake ceske ‚omacky‘ jsou vice mene tak jak je popisujes, avsak kdyz se mi vybavi na priklad pico de gallo, chermoula, tzatzik, béarnaise, salsa, chutney, nebo take tatarska omacka, houbova omacka atd, tak ty spadaji spise do meho nazvoslovi, kdy se omacka opavdu nekdy musi jist vidlickou :-)

van.Thomas
192 příspěvků 04.12.11 16:59

Nojo, jenže jak to uděláš, aby to vypadalo jako omáčka? Ono to chutnalo dobře, ale byly to prostě kousky cibule a plátky česneku. Já čekal, že vznikne nějaký jakoby dip, do kterého se to maso namočí. Ale tahle „omáčka“ se dala (a musela) jíst vidličkou.

babi
6360 příspěvků 04.12.11 02:17

kabelka, diky za vyzkouseni receptu. Rikas presne to, co nase rodina…mame trochu zvlastnejsi sladkokyselou chut pokrmu velice radi. Ano, je to dobre s hrozinkami a take s piniovymi orisky, ktere jsem dnes doplnila.

Thomas, taktez diky Tobe za vyzkouseni receptu. Mrzi me, ze jsi nebyl tak uplne spokojeny. Abych odpovedela postupne. Hrozinky se nemusi pouzit, ale jsou v omacce dobre, navic ji vic osladi. Mas naprostou pravdu, ze v postupu nebyly uvedeny. Diky za upozorneni. Omacka podle me je neco co je huste a to co tece je stava. Nejspis se nase nazvoslovi trochu lisi. Jestli se Ti nelibi na platky nakrajena cibule, tak ji muzes nakrajet na dilky. Cibule ma byt pouze mekka a nahnedla, cimz dostane chut, avsak ne rozvarena. A co se tyce toho rizku…Italove maji vice receptu, ktere bys mohl nazvat rizkem, jako na priklad Chicken Parmesan.
Zdravim!

van.Thomas
192 příspěvků 03.12.11 22:58

Pár připomínek by se našlo. První překvapení přišlo, když jsem si myslel, že už mám omáčku hotovou, chystal jsem se ji servírovat, a cestou jsem potkal hrozinky. V postupu zkrátka nejsou, takže jsem je všelijak přidával dodatečně. Za druhé; omáčka je podle mě něco, co teče. Osmahnutá cibule s hrozinkami na talíři vypadá spíš jako zelí. Nemělo by se to nakonec nějak rozmixovat nebo něco? Půlhodinovým dušením to prostě nerozvaříte. Za třetí; maso je úplně obyčený řízek bez ohledu na to, kolik mu slíbíte oregána. Ale jinak dobrý.

Příspěvek upraven 03.12.11 v 22:59

kabelka78
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Agrodolce - z kuřete, telecího, nebo vepřového

vážení přátelé, právě jsem jsem dojedl tento zajímavý pokrm. Pro mne to byla nezvyklá a velice lahodná kombinace chutí. Doporučuji použít ty hrozinky, rozhodně to zlepší chuťový zážitek. Jako přílohu jsem použil klasické těstoviny, které jsem promíchal s trochou omáčky (jen hustou část, šťávu jsem nechal na maso). Pokud máte rádi sladkokyselá jídla, tak vřele doporučuju.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz