Recepty - víno

Recepty s vínem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Víno je alkoholický nápoj z hroznů. Za nejproslulejší se považují vína francouzská, avšak ta moravská a česká jim konkurují. Na vinobraních se setkáme s burčákem, což je částečně zkvašené víno, dále slámovými, ledovými, jakostními, archivními, portskými, likérovými, ušlechtilými sladkými, pozdními sběry, výběrovými, kabinety, stolními, zemskými, známkovými víny. Od sebe se odlišují dobou sklizně, způsobem lisování, teplot a způsobu zpracování hroznů.

 Rady při nákupu

Při nákupu záleží na tom, zda preferujeme suché, polosuché, sladké víno červené, růžové, bílé nebo šumivé. Pokud si nejsme jisti, jaké vybrat, na vignetě se dočteme, jaké má víno chuť, ke kterým pokrmům se hodí a z jakých hroznů je lisované.

 Využití v kuchyni

Víno se přidává především do masových směsí, rybích a zeleninových pokrmů, marinád, krémů. Hodí se ke kuřeti, kohoutovi, kaprovi, k hovězímu - líčka na červeném víně, skopovému, vnitřnostem, kanci, jelenovi, srnčímu či nakládání ovoce. Ve vyšší gastronomii se na menu často objevují hrušky na víně - Poires au vin nebo bažant s pikantní omáčkou z portského vína.

 Skladování

Skladujeme na chladných místech. Správná teplota skladování pro červené víno je 16 °C, pro bílé 12 °C.

 Sezóna

Sezóna vína vrcholí v září, kdy se otvírají sklepy a ve městech (Znojmo, Mikulov, Mělník, Litoměřice,…) začíná vinobraní.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz