Recepty - víno

Recepty s vínem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Víno je alkoholický nápoj z hroznů. Za nejproslulejší se považují vína francouzská, avšak ta moravská a česká jim konkurují. Na vinobraních se setkáme s burčákem, což je částečně zkvašené víno, dále slámovými, ledovými, jakostními, archivními, portskými, likérovými, ušlechtilými sladkými, pozdními sběry, výběrovými, kabinety, stolními, zemskými, známkovými víny. Od sebe se odlišují dobou sklizně, způsobem lisování, teplot a způsobu zpracování hroznů.

 Rady při nákupu

Při nákupu záleží na tom, zda preferujeme suché, polosuché, sladké víno červené, růžové, bílé nebo šumivé. Pokud si nejsme jisti, jaké vybrat, na vignetě se dočteme, jaké má víno chuť, ke kterým pokrmům se hodí a z jakých hroznů je lisované.

 Využití v kuchyni

Víno se přidává především do masových směsí, rybích a zeleninových pokrmů, marinád, krémů. Hodí se ke kuřeti, kohoutovi, kaprovi, k hovězímu - líčka na červeném víně, skopovému, vnitřnostem, kanci, jelenovi, srnčímu či nakládání ovoce. Ve vyšší gastronomii se na menu často objevují hrušky na víně - Poires au vin nebo bažant s pikantní omáčkou z portského vína.

 Skladování

Skladujeme na chladných místech. Správná teplota skladování pro červené víno je 16 °C, pro bílé 12 °C.

 Sezóna

Sezóna vína vrcholí v září, kdy se otvírají sklepy a ve městech (Znojmo, Mikulov, Mělník, Litoměřice,…) začíná vinobraní.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz