Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Základní suroviny ».
Tempeh známe také jako: fermentovaná sója, jávský sýr, jávské maso
Recepty s tempehem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Tempeh a víno
Tempeh je vegetariánská a veganská potravina, která se používá jako náhražka masa, vajec a sýrů. Chutí může připomínat kuře či rybí filet, aroma tempehu je houbovo-ořechové. Tempeh tvoří sójové boby upravené fermentací, proto je velmi zdraví prospěšný a lehce stravitelný. Je vhodný i pro těhotné ženy. Obsahuje vitamíny řady B a také vitamín B12, fosfor, vápník, bílkoviny a železo. Tempeh pochází z Jávy, kde slouží jako hlavní zdroj proteinů. Hodí se i pro bezlepkovou dietu.
Tempeh seženete ve větších supermarketech a ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. Lze ho však koupit čerstvý, chlazený i sterilovaný, bílý nebo hnědý. Kvalitu této potraviny udává i to, jak moc je prorostlá plísní - čím více, tím lépe. Nejjednodušší úpravu vyžaduje uzený nebo smažený tempeh, který se nemusí dále tepelně opracovávat.
Existuje na třicet druhů tempehu. Základní, u nás nejčastěji dostupný, je tempeh ze sóji, ze sóji a obilí (pšenice nebo rýže), čistě obilný tempeh (z rýže, jáhel, ovsa nebo žita) nebo tempeh ze semínek slunečnice.
Tempeh se hodí všude tam, kde byste použili maso nebo sýr. Krájí se na kostičky nebo se používají plátky. Z tempehu připravíte zapečené brambory nebo skvělý vegetariánský guláš. Dá se ale přidat do směsí na těstoviny nebo do salátů. Obyčejný tempeh je nejlepší marinovat a nakrájený na tenké plátky zprudka osmažit.
Čerstvý tempeh se dá uschovat až na dva týdny při teplotě 1-5°C. Pozor na datum spotřeby. Po otevření balíčku spotřebujte do několika dní. Skladujte vertikálně tak, aby plátky neležely na sobě (především v případě bílého tempehu). Tempeh můžete bez problémů zmrazit v mrazáku.
K tempehu se nejlépe hodí vyzrálé červené víno.