Recepty - tempeh

Tempeh známe také jako: fermentovaná sója, jávský sýr, jávské maso

Recepty s tempehem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Tempeh a víno  

Tempeh je vegetariánská a veganská potravina, která se používá jako náhražka masa, vajec a sýrů. Chutí může připomínat kuře či rybí filet, aroma tempehu je houbovo-ořechové. Tempeh tvoří sójové boby upravené fermentací, proto je velmi zdraví prospěšný a lehce stravitelný. Je vhodný i pro těhotné ženy. Obsahuje vitamíny řady B a také vitamín B12, fosfor, vápník, bílkoviny a železo. Tempeh pochází z Jávy, kde slouží jako hlavní zdroj proteinů. Hodí se i pro bezlepkovou dietu.

 Rady při nákupu

Tempeh seženete ve větších supermarketech a ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. Lze ho však koupit čerstvý, chlazený i sterilovaný, bílý nebo hnědý. Kvalitu této potraviny udává i to, jak moc je prorostlá plísní - čím více, tím lépe. Nejjednodušší úpravu vyžaduje uzený nebo smažený tempeh, který se nemusí dále tepelně opracovávat.

Existuje na třicet druhů tempehu. Základní, u nás nejčastěji dostupný, je tempeh ze sóji, ze sóji a obilí (pšenice nebo rýže), čistě obilný tempeh (z rýže, jáhel, ovsa nebo žita) nebo tempeh ze semínek slunečnice.

 Využití v kuchyni

Tempeh se hodí všude tam, kde byste použili maso nebo sýr. Krájí se na kostičky nebo se používají plátky. Z tempehu připravíte zapečené brambory nebo skvělý vegetariánský guláš. Dá se ale přidat do směsí na těstoviny nebo do salátů. Obyčejný tempeh je nejlepší marinovat a nakrájený na tenké plátky zprudka osmažit.

 Skladování

Čerstvý tempeh se dá uschovat až na dva týdny při teplotě 1-5°C. Pozor na datum spotřeby. Po otevření balíčku spotřebujte do několika dní. Skladujte vertikálně tak, aby plátky neležely na sobě (především v případě bílého tempehu). Tempeh můžete bez problémů zmrazit v mrazáku.

 Tempeh a víno

K tempehu se nejlépe hodí vyzrálé červené víno.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz