Recepty - seitan

Recepty s seitanem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Seitan a víno  

Seitan je rostlinná bílkovina, kterou obsahuje pšenice. Jedná se tedy o pšeničný lepek, který je pro organismus daleko lépe stravitelný, než lepek se škrobem. Je bezmasým výrobkem oblíbeným zejména u vegetariánů. Tabu je ovšem pro lidi s nesnášenlivostí na lepek.

 Rady při nákupu

Seitan se dá pořídit jako hotový polotovar v obchodech se zdravou výživou, ale vyrobit si ho člověk může i doma. K dostání je seitan natural či speciál. Vyzkoušet ho člověk může před koupí na již hotovém pokrmu, například na seitanovém karbanátku. Díky tomu se zjistí chuť a dotyčný ví, jestli mu bude vyhovovat i jiný připravený pokrm.

 Využití v kuchyni

Se seitanem se v kuchyni pracuje podobně jako s tofu nebo sójovým masem. Uvaří se ve vývaru a poté se dochucuje. Můžete ho vařit, dusit, smažit, péct, nakrájet na nudličky, marinovat i přidat do guláše, číny, špízu či jiných omáček. Seitanové párečky jsou delikatesou. Skvěle chutná i seitan na kořenové zelenině.

 Skladování

Hotový seitan vydrží v lednici cca týden, ale může se i zamrazit. Seitan, natural či speciál, z obchodu má datum spotřeby uvedené na obalu. Skladujte ho v suchu.

 Sezóna

Seitan nepodléhá sezónnímu výskytu.

 Seitan a víno

Seitan na víně v teplé kuchyni není výjimkou.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz