Recepty - seitan

Recepty s seitanem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Seitan a víno  

Seitan je rostlinná bílkovina, kterou obsahuje pšenice. Jedná se tedy o pšeničný lepek, který je pro organismus daleko lépe stravitelný, než lepek se škrobem. Je bezmasým výrobkem oblíbeným zejména u vegetariánů. Tabu je ovšem pro lidi s nesnášenlivostí na lepek.

 Rady při nákupu

Seitan se dá pořídit jako hotový polotovar v obchodech se zdravou výživou, ale vyrobit si ho člověk může i doma. K dostání je seitan natural či speciál. Vyzkoušet ho člověk může před koupí na již hotovém pokrmu, například na seitanovém karbanátku. Díky tomu se zjistí chuť a dotyčný ví, jestli mu bude vyhovovat i jiný připravený pokrm.

 Využití v kuchyni

Se seitanem se v kuchyni pracuje podobně jako s tofu nebo sójovým masem. Uvaří se ve vývaru a poté se dochucuje. Můžete ho vařit, dusit, smažit, péct, nakrájet na nudličky, marinovat i přidat do guláše, číny, špízu či jiných omáček. Seitanové párečky jsou delikatesou. Skvěle chutná i seitan na kořenové zelenině.

 Skladování

Hotový seitan vydrží v lednici cca týden, ale může se i zamrazit. Seitan, natural či speciál, z obchodu má datum spotřeby uvedené na obalu. Skladujte ho v suchu.

 Sezóna

Seitan nepodléhá sezónnímu výskytu.

 Seitan a víno

Seitan na víně v teplé kuchyni není výjimkou.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Cibulačka Cibulačka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz