Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Základní suroviny ».
Recepty s seitanem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Seitan a víno
Seitan je rostlinná bílkovina, kterou obsahuje pšenice. Jedná se tedy o pšeničný lepek, který je pro organismus daleko lépe stravitelný, než lepek se škrobem. Je bezmasým výrobkem oblíbeným zejména u vegetariánů. Tabu je ovšem pro lidi s nesnášenlivostí na lepek.
Seitan se dá pořídit jako hotový polotovar v obchodech se zdravou výživou, ale vyrobit si ho člověk může i doma. K dostání je seitan natural či speciál. Vyzkoušet ho člověk může před koupí na již hotovém pokrmu, například na seitanovém karbanátku. Díky tomu se zjistí chuť a dotyčný ví, jestli mu bude vyhovovat i jiný připravený pokrm.
Se seitanem se v kuchyni pracuje podobně jako s tofu nebo sójovým masem. Uvaří se ve vývaru a poté se dochucuje. Můžete ho vařit, dusit, smažit, péct, nakrájet na nudličky, marinovat i přidat do guláše, číny, špízu či jiných omáček. Seitanové párečky jsou delikatesou. Skvěle chutná i seitan na kořenové zelenině.
Hotový seitan vydrží v lednici cca týden, ale může se i zamrazit. Seitan, natural či speciál, z obchodu má datum spotřeby uvedené na obalu. Skladujte ho v suchu.
Seitan nepodléhá sezónnímu výskytu.
Seitan na víně v teplé kuchyni není výjimkou.