Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s korbáčikem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Rady při nákupu
Tento polotvrdý pletený sýr je původem z Oravska na severu Slovenska. Jeho tvar připomíná copánky či malý bič, takzvaný karabáč. Korbáčik se splétá z vykysnutého ovčího sýra a vyrábí se dvě hlavní varianty, přírodní a uzený. Kromě toho je možné narazit i na solenou variantu, či variantu ochucenou česnekem.
Korbáčik seženete v supermarketu nebo během sezóny na farmářských trzích přímo od výrobců. Zeptejte se nebo zkontrolujte na etiketě místo výroby, aby šlo opravdu o pravý korbáčik. Dále je dobré dávat si pozor na produkty, které jsou pouze slané a není v nich chuť sýra. Hledejte tedy produkt, který obsahuje minimálně 46 % sušiny.
Lahodný korbáčik si vychutnejte samostatně je u piva. Zkusit si můžete vyrobit i vlastní nakládaný korbáčik, který může sloužit jako lehký předkrm či přímo večeře. Výborný je též i smažený korbáčik, připravovaný podobně jako smažený sýr.
Sýr korbáčik skladujeme v suchu na chladném a tmavém místě. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí 4°C až 8°C. Po otevření co nejdříve spotřebujte.
Pro korbáčik je vhodné červené víno, které ještě více vyzdvihne lahodnou chuť ovčího sýra.