Recepty - kmín

Recepty s kmínem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kmín je jedno z nejstarších a nejpoužívanějších koření na světě. Rozlišujeme několik druhů kmínu: Kmín luční kvete v měsících dubnu až květnu. Jeho semínka jsou asi 1–3 mm velká, zaobleného ledvinovitého tvaru s rýhou uprostřed. Mají hnědočernou barvu, příjemnou aromatickou, štiplavě kořeněnou chuť a svéráznou, velmi aromatickou vůni. Kmín římský byl používaný už ve starověku. V současné době se pěstuje všude jako kmín luční (i u nás). Je drobnější, má zelenou barvu a méně příjemně voní. Kmín vodní najdeme v přírodě na vlhkých místech. Voní silněji, ale příjemně, jeho chuť je nahořklá a pálivá. Obsahuje silice, tuk a pryskyřici. V kuchyni se příliš často nepoužívá. Kmín má také léčivé účinky (např. podporuje trávení, odstraňuje křeče, napomáhá odkašlávání). Přidává se i do čajů proti nadýmání.

 Rady při nákupu

Kmín se doporučuje nakupovat, stejně jako všechny ostatní druhy koření v co nejčerstvějším stavu. Není vhodné ho kupovat na stáncích, kde na něj celé léto praží slunce, neboť tím ztrácí svoji barvu, chuť i vůni. Na trzích se nabízí kmín vážený. V obchodě je k dostání kmín balený od různých výrobců koření.

 Využití v kuchyni

Kmín se používá v kuchyni jako kmín celý, drcený nebo mletý. Využíváme ho ke kořenění polévek - Kmínová polévka, omáček, chleba - Jihočeský kmínový pecen , pečiva, na houby, na dušené zelí, na masa - Roštěnky na kmíně, na brambory, při konzervování různých potravin (např. se přidává do zelí při jeho nakládání do sudů), při výrobě likérů atd. Mletý římský kmín bývá součástí směsí koření (kari a chilli), používá se ke kořenění uzenin, masových konzerv, sýrů. V likérnictví se silice toho to kmínu používá k výrobě žaludečních bylinných likérů (kmínka).

 Skladování

Skladovat by se měl kmín v suchu a chladnu, balený do speciálních (opakovaně uzavíratelných) sáčků nebo v dobře uzavíratelných dózách.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz