Recept Jihočeský kmínový pecen - chléb

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jihočeský kmínový pecen - chléb

Úvod

V dnešní době se asi nevyplatí péct chleba, nicméně za ten požitek z čerstvě upečeného, chřupavého, voňavého a hlavně lahodného chleba to určitě stojí.

Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku smícháme se solí, kmínem, tymiánem a cardamomem. Do vzniklé směsi přidáme kvásek, vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vytvarujeme mokrýma rukama dva bochníky (nebo jeden velký) chleba. Plech silně posypeme moukou a bochníky na ně položíme, necháme ještě asi 20 minut kynout.

Vyhřejeme troubu a těsně před vložením do trouby potřeme ještě octovou vodou. Chléb pečeme zprudka 5 - 10 minut, pak teplotu snížíme a dopečeme 40 - 45 minut. Během pečení chléb pravidelně potíráme octovou vodou.

Nejlepší je chléb ještě teplý.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 05.02.11 vloženo
  • 26343x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

  • 1/2 lžičky cukru
  • 3 a 1/2 lžičky soli
  • 4 lžičky kmínu
  • 4 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky cardamomu (nemusí být)
  • 6 dkg droždí (2 sáčky suchých)
  • 1 kg hladké mouky (může být i jiná např.žitná, apod.)
  • 3 a 1/2 hrnku (1 hrnek = 250ml) vlažné vody
  • 6 lžic vlažného mléka
  • trochu octa a vody

Doporučená příloha

  • máslo a mléko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jihočeský kmínový pecen - chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 01:04

Wydro, já se s tím nepatlám, promíchám, dám vykynout, promíchám, znovu vykynout, promícham, udělám bochník, nechám vykynout a šup do trouby, nemysli, že se s tím rvu :-) Dneska to bylo na draka, dala jsem ho do trouby a po půl hodině se mi zdálo, že je pořád stejný a pak jsem zjistila, že jsem troubu po Milošovo bramborách nezapnula :-), ale je dobře jedlý, zase už je jen půlka :-)
Dej recept, mám poslední zbytky mouk :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 00:50

To se ti to pece chleba kdyz mas nejakyho hnetace! :mrgreen: Ja to neuhnacam :-( a to mam nejlepsi recept na cheba ! :-P

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 21:28

Polovina pšeničné, zbytek žitné chlebové předměřické mouky, přidala jsem vyškvařenou slaninu a už nechci péct chleba, protože během 5 dnů to je čtvrtý bochník :-) Evino, dík :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.02.11 07:52

Zda se chleba vyplácí nebo nevyplácí péct, o tom by se dalo debatovat.
Chléb typu „Český chleba“ je tu běžně k dostání, ale stojí i pětinásobek řadového bílého chleba na sendviče.

Každopádně vypadá pěkně. Pokusím se ho vytvořit. Dík za recept.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuře na medu Kuře na medu
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz