Recept Jihočeský kmínový pecen - chléb

evina Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Jihočeský kmínový pecen - chléb

Úvod

V dnešní době se asi nevyplatí péct chleba, nicméně za ten požitek z čerstvě upečeného, chřupavého, voňavého a hlavně lahodného chleba to určitě stojí.

Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku smícháme se solí, kmínem, tymiánem a cardamomem. Do vzniklé směsi přidáme kvásek, vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme mokrýma rukama dva bochníky (nebo jeden velký) chleba. Plech silně posypeme moukou a bochníky na ně položíme, necháme ještě asi 20 minut kynout. Vyhřejeme troubu a těsně před vložením do trouby potřeme ještě octovou vodou. Chléb pečeme zprudka 5 - 10 minut, pak teplotu snížíme a dopečeme 40 - 45 minut. Během pečení chléb pravidelně potíráme octovou vodou. Nejlepší je chléb ještě teplý.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 05.02.11 vloženo
  • 27367x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

  • 1/2 lžičky cukru
  • 3 a 1/2 lžičky soli
  • 4 lžičky kmínu
  • 4 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky cardamomu (nemusí být)
  • 6 dkg droždí (2 sáčky suchých)
  • 1 kg hladké mouky (může být i jiná např.žitná, apod.)
  • 3 a 1/2 hrnku (1 hrnek = 250ml) vlažné vody
  • 6 lžic vlažného mléka
  • trochu octa a vody

Doporučená příloha

  • máslo a mléko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jihočeský kmínový pecen - chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jihočeský kmínový pecen - chléb

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.2.11 01:04

Wydro, já se s tím nepatlám, promíchám, dám vykynout, promíchám, znovu vykynout, promícham, udělám bochník, nechám vykynout a šup do trouby, nemysli, že se s tím rvu :-) Dneska to bylo na draka, dala jsem ho do trouby a po půl hodině se mi zdálo, že je pořád stejný a pak jsem zjistila, že jsem troubu po Milošovo bramborách nezapnula :-), ale je dobře jedlý, zase už je jen půlka :-)
Dej recept, mám poslední zbytky mouk :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.2.11 00:50

To se ti to pece chleba kdyz mas nejakyho hnetace! :mrgreen: Ja to neuhnacam :-( a to mam nejlepsi recept na cheba ! :-P

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.2.11 21:28

Polovina pšeničné, zbytek žitné chlebové předměřické mouky, přidala jsem vyškvařenou slaninu a už nechci péct chleba, protože během 5 dnů to je čtvrtý bochník :-) Evino, dík :-)

esmeralda
4813 příspěvků 6.2.11 07:52

Zda se chleba vyplácí nebo nevyplácí péct, o tom by se dalo debatovat.
Chléb typu „Český chleba“ je tu běžně k dostání, ale stojí i pětinásobek řadového bílého chleba na sendviče.

Každopádně vypadá pěkně. Pokusím se ho vytvořit. Dík za recept.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz