Recepty - klouzek

Více z Houby ».

Klouzek

Recepty s klouzkem  Rady při sběru  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Klouzek je velmi chutná a snadno stravitelná houba. Oba nejrozšířenější druhy, klouzek obecný a klouzek sličný, mají velký masitý klobouk, který je i za sucha lesklý. Právě sliz, který klobouk pokrývá, odrazuje houbaře od sběru. Před využitím v kuchyni lze klobouk snadno sloupnout, případně omýt.

Klouzek obecný rozeznáte podle světlejšího klobouku. Roste převážně v borových lesích, zatímco klouzek sličný najdete pod modříny. Specifické aroma všech druhů se hodí k přípravě nejrůznějších pokrmů. Klouzek je zdrojem mnoha důležitých minerálů a stopových prvků důležitých pro lidské tělo.

 Rady při sběru

Při sběru se doporučuje ukládat odděleně od ostatních hub, které může povrch klouzku ušpinit. Mladý klouzek poznáte podle zakulaceného klobouku. Starší kousky jsou obvykle plošší a jejich klobouk má v průměru až sedm centimetrů. Nespornou výhodou klouzku je, že jeho vzhled není možné zaměnit s jedovatými houbami.

 Využití v kuchyni

Před úpravou je třeba klouzek důkladně očistit. Klobouk klouzku obecného lze snadno sloupnout. U zdravých kusů není odstraňování vrchní vrstvy klobouku potřeba. Klouzek sličný se loupe hůře. Klobouk se doporučuje omýt nebo setřít vlhkým hadříkem. Klouzek se hodí do klasických houbových karbanátků a smaženic.

Mimo trojobalu je možné klouzek podávat i v pikantním těstíčku. Používá se i při přípravě smetanových omáček, do směsí masa a zeleniny nebo polévek. Přidává se do bramborové, gulášové a zeleninové polévky, ale i do polévek s mléčným základem.

Klouzek je možné servírovat k masovým pokrmům. Skvěle doplňuje chuť dušeného nebo pečeného masa. Běžně se nakládá do octa a jiných sladkokyselých nálevů. Opravdovým gurmánským zážitkem je však klouzek uzený.

 Skladování

Čerstvé houby nemyjte a neukládejte do plastových sáčků. Čerstvý klouzek rozkrojte, očistěte a rozložte na tác, který skladujte nejlépe na chladném a suchém místě. Sušení klouzků je pro jejich vysokou viskozitu obtížné.

 Sezóna

Sběr klouzku začíná v červnu a končí na přelomu října a listopadu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz