Recepty - eidam

Recepty s eidamem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Eidam a víno  

Nasládlý polotvrdý sýr je ve srovnání s jinými typy sýrů téměř bez zápachu. Neodmyslitelná součást české kuchyně je původem plnotučný sýr z Nizozemska. V současné podobě by se obsah tuku v sušině měl pohybovat kolem 45 %, českým specifikem je ale eidam s obsahem sušiny výrazně nižším (zhruba 20-30 %).

Ve 14. až 18. století patřil eidam k nejpopulárnějším sýrům. Sýr ve tvaru koule balený v červeném voskovém obalu měl dlouhou výdrž, a proto byl ideální při lodních plavbách a v koloniích. Nízká kazivost je jednou z výhod i dnes. Samotná doba zrání eidamu se pohybuje v rozmezí čtyř týdnů a deseti měsíců.

Podobně jako tvrdé sýry i eidam je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek, zejména vápníku. Nevýhodou je vyšší podíl tuku, který ve větší míře neprospívá kardiovaskulárního systému.

 Rady při nákupu

Eidam vybírejte podle barvy. Ta by měla být nažloutlá. Příliš bledý sýr ještě není dostatečně zralý.

 Využití v kuchyni

Eidam má oproti plísňovým sýrům nasládlou chuť a téměř žádný zápach. Často se proto používá do salátů, sendvičů a těstovin. Eidam není ideálním typem sýra pro zapékání. Oproti měkkým sýrům neobsahuje dostatečně vysoké množství tuku, aby správně „tál“. Svou polotvrdou konzistencí se hodí jak k syrové konzumaci s ovocem nebo zeleninou, tak smažení v trojobalu.

 Skladování

Sýr se doporučuje skladovat v chladničce zabalený do potravinář­ské fólie.

 Eidam a víno

Podávejte se suchými a středně těžkými bílými víny anebo středně plnými červenými víny.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz