Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s blumami Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Blumy jsou ovoce příbuzné se švestkami, které roste na stromech - slivoních. Dle barvy dužniny rozeznáváme červené, žluté a modré. Pochází z Jižní Afriky, pěstují se však i u nás. Obsahuje vitamíny skupiny A, B i C, minerály, posiluje imunitu, zbavuje tělo škodlivin.
Kupujeme plody, které jsou pevné, pružné, bez otlačenin, známek poškození či plísně. Blumy seženeme v ovoci a zelenině, supermarketech i obchodech s potravinami, avšak většinou jen v sezóně. Často se zaměňují se švestkami, avšak oproti nim mají kulatý tvar, i jinou než fialovou barvu a jsou větší.
Blumy nejlépe chutnají čerstvé či utržené ze stromu. Podáváme je v salátech, koktejlech, omáčkách, džemech, hodí se i k masu, a to jak k tučnému - Pečený bůček s blumami, tak i suššímu drůbežímu - Blumy plněné kuřetem - Prugne farcite di pollo. Skvěle ladí se sýry.
Toto ovoce skladujeme v chladnu, suchu, temnu, nejlépe v lednici nebo proutěném košíku. Pokud je oddělíme od sebe papírem, vydrží déle, jelikož třením snadno vzniká plíseň. Nejdéle je uchováme zavařené do sklenice.
Stejně jako švestky blumy dozrávají v srpnu.