Recepty - blumy

Více z Ovoce ».

Blumy

Recepty s blumami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Blumy jsou ovoce příbuzné se švestkami, které roste na stromech - slivoních. Dle barvy dužniny rozeznáváme červené, žluté a modré. Pochází z Jižní Afriky, pěstují se však i u nás. Obsahuje vitamíny skupiny A, B i C, minerály, posiluje imunitu, zbavuje tělo škodlivin.

 Rady při nákupu

Kupujeme plody, které jsou pevné, pružné, bez otlačenin, známek poškození či plísně. Blumy seženeme v ovoci a zelenině, supermarketech i obchodech s potravinami, avšak většinou jen v sezóně. Často se zaměňují se švestkami, avšak oproti nim mají kulatý tvar, i jinou než fialovou barvu a jsou větší.

 Využití v kuchyni

Blumy nejlépe chutnají čerstvé či utržené ze stromu. Podáváme je v salátech, koktejlech, omáčkách, džemech, hodí se i k masu, a to jak k tučnému - Pečený bůček s blumami, tak i suššímu drůbežímu - Blumy plněné kuřetem - Prugne farcite di pollo. Skvěle ladí se sýry.

 Skladování

Toto ovoce skladujeme v chladnu, suchu, temnu, nejlépe v lednici nebo proutěném košíku. Pokud je oddělíme od sebe papírem, vydrží déle, jelikož třením snadno vzniká plíseň. Nejdéle je uchováme zavařené do sklenice.

 Sezóna

Stejně jako švestky blumy dozrávají v srpnu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz