Prosím o radu, v Chorvatsku mi moc zachutnal salát z jemnounce
nakrájeného bílého zelí (jak udělali ty tenounké vlásky, to vážně
netuším ), samotného bez žádných dalších pochutin. A zálivka musela
být z oleje, octa a soli, možná i ždibek hořčice a citronové sťávy.
Vážne nevím, a na Labužníkovi jsem našla jen zelné saláty míchané
i s dalšími ingrediencemi.
Prosím, poradíte někdo? Třeba i to, jak to nakrájím, když to doma
strouhám na struhadle, je to moc nahrubo , a WS krouhac (strojek) to zase
rozmělní na kousíčky.
Děkuji
zelný salát
na můj Zelný salát s fíglem.
Chorvatský zelný neznám, ale tenhle můj slaví velké úspěchy. A je
v něm jen zelí, olej, ocet, sůl, pepř a cukr. Pak lze přidávat
vylepšeníčka - papriky, křen, koření, kopr, další zeleninu. Ne
cibuli.
K tomu krájení:
Určitě je to krájené na nějaké kuchyňské profiřezačce. Ta to zvládne
na velmi jemno. Doma snad jedině na nějakém nástavci na mixeru.
A potom já, velmi osvědčeně, krájím zelí ručně, tenkým pilkovým
nožíkem. Sloupnu 2-3 listy, pevně zaroluji do ruličky a tím tenkým
dlouhým zubatým nožíkem velmi jemně krájím. Takhle to jde dobře,
najemno. Jiným způsobem se mi to tak dobře nakrájet nepodařilo. Jo, holt
ruční práce je ruční práce!
mám doma klasické WS struhadlo (to, co se prodávalo jako první) a
nakrouhané zelí je na něm tenké jako papír. Jinak doporučuju strouhat
v robotovi.
Já dělám zelný salát podle něm. receptu: nakr. zelí posolím, pokapu
obyčejným octem, posypu drceným n. mletým kmínem a nechám v lednici do
druhého dne - móóóc dobré třeba jako salát k duš. vepřovému a br.
kroketkám.
Veliké zázraky s „jemností zelí“ dělá olej!!!! Zdá se mi, že jakoby
ohladí hrany zelí a zjemní ho. Někdy to zkus.
Další varianta zálivky je zálivka převařená, kterou se nakrouhané zelí
spaří, dělají se různé, u nás v rodině je nejoblíbenější
s koprem(možná jsou tady na Labužníkovi uvedené, ale nehledala jsem.
Snad Ti moje rady budou něco platné.
Přeju Ti, abys nakonec ten pravý recepis našla!
díky, asi neco takového hledám. Psala si, že zázraky dělá olej, ale kdy ho tam dáváš? Hned s octem, nebo až těsně před podáváním? A jaky řtam dávaš, zdá se mi, že olivový asi do zelí moc nepatří…
Jo, a ten další tip s koprem (teď se nemohu podívat od koho, tak se omlouvám), vypadá taky moc slibně. Vyzkouším
našla jsem recept na netu na salát z červeného zelí, ale nerozumím všem ingrediencím, proto jsem požádala jednu paní z Kanady, která se zabývá překlady ze srbochorvatštiny, o překlad receptu či o recept jiný, pokud ho bude znát. Pokud mi odpoví, vložím ho sem. Přeji krásný den.
našla jsem ještě recept ve své staré socialistické Mezinárodní
kuchařce na něco, co by mohlo být podle Tvého přání, původní kuchyní
je tehdejší Jugoslávie, čili by to mohlo být to pravé..tak Ti to jdu
vložit mezi recepty…
díky, Pendo, něco takového to vážne bylo. Skakala jsem po kanceláři
radostí jak tančící derviš. Když se mě kolega ptal, co mě to popadlo,
řekla jsem mu, počkej až ochutnáš.
Díky moc.
zb
Napřed koření a ocet, pak olej. Já jsem se naučila ve Špáňu dávat oleje docela dost. Zelný salát z klasického hlávkového zelí se musí nechat s olejem uležet!!!! Jiné saláty si polívám až na stole.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
