zelný salát

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
rosnicka
262 příspěvků 25.08.04 12:10
zelný salát

Prosím o radu, v Chorvatsku mi moc zachutnal salát z jemnounce nakrájeného bílého zelí (jak udělali ty tenounké vlásky, to vážně netuším ), samotného bez žádných dalších pochutin. A zálivka musela být z oleje, octa a soli, možná i ždibek hořčice a citronové sťávy. Vážne nevím, a na Labužníkovi jsem našla jen zelné saláty míchané i s dalšími ingrediencemi.
Prosím, poradíte někdo? Třeba i to, jak to nakrájím, když to doma strouhám na struhadle, je to moc nahrubo , a WS krouhac (strojek) to zase rozmělní na kousíčky.
 Děkuji



Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.08.04 12:18
To jsem zvědavá,

to by mne také zajímalo.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.08.04 12:48
Zkuste juknout...

na můj Zelný salát s fíglem.
Chorvatský zelný neznám, ale tenhle můj slaví velké úspěchy. A je v něm jen zelí, olej, ocet, sůl, pepř a cukr. Pak lze přidávat vylepšeníčka - papriky, křen, koření, kopr, další zeleninu. Ne cibuli.
K tomu krájení:
Určitě je to krájené na nějaké kuchyňské profiřezačce. Ta to zvládne na velmi jemno. Doma snad jedině na nějakém nástavci na mixeru.
A potom já, velmi osvědčeně, krájím zelí ručně, tenkým pilkovým nožíkem. Sloupnu 2-3 listy, pevně zaroluji do ruličky a tím tenkým dlouhým zubatým nožíkem velmi jemně krájím. Takhle to jde dobře, najemno. Jiným způsobem se mi to tak dobře nakrájet nepodařilo. Jo, holt ruční práce je ruční práce!

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.08.04 12:54
Rosničko,

mám doma klasické WS struhadlo (to, co se prodávalo jako první) a nakrouhané zelí je na něm tenké jako papír. Jinak doporučuju strouhat v robotovi.
Já dělám zelný salát podle něm. receptu: nakr. zelí posolím, pokapu obyčejným octem, posypu drceným n. mletým kmínem a nechám v lednici do druhého dne - móóóc dobré třeba jako salát k duš. vepřovému a br. kroketkám.
Veliké zázraky s „jemností zelí“ dělá olej!!!! Zdá se mi, že jakoby ohladí hrany zelí a zjemní ho. Někdy to zkus.
Další varianta zálivky je zálivka převařená, kterou se nakrouhané zelí spaří, dělají se různé, u nás v rodině je nejoblíbenější s koprem(možná jsou tady na Labužníkovi uvedené, ale nehledala jsem.
Snad Ti moje rady budou něco platné.
Přeju Ti, abys nakonec ten pravý recepis našla!

 
rosnicka
262 příspěvků 25.08.04 13:54
Eleen,

díky, asi neco takového hledám. Psala si, že zázraky dělá olej, ale kdy ho tam dáváš? Hned s octem, nebo až těsně před podáváním? A jaky řtam dávaš, zdá se mi, že olivový asi do zelí moc nepatří…

Jo, a ten další tip s koprem (teď se nemohu podívat od koho, tak se omlouvám), vypadá taky moc slibně. Vyzkouším

 
penda
4752 příspěvků 25.08.04 15:14
Rosničko,

našla jsem recept na netu na salát z červeného zelí, ale nerozumím všem ingrediencím, proto jsem požádala jednu paní z Kanady, která se zabývá překlady ze srbochorvatštiny, o překlad receptu či o recept jiný, pokud ho bude znát. Pokud mi odpoví, vložím ho sem. Přeji krásný den.

 
penda
4752 příspěvků 25.08.04 22:45
Rosničko,

našla jsem ještě recept ve své staré socialistické Mezinárodní kuchařce na něco, co by mohlo být podle Tvého přání, původní kuchyní je tehdejší Jugoslávie, čili by to mohlo být to pravé..tak Ti to jdu vložit mezi recepty… :-)

 
rosnicka
262 příspěvků 26.08.04 09:19
Jupííí,

díky, Pendo, něco takového to vážne bylo. Skakala jsem po kanceláři radostí jak tančící derviš. Když se mě kolega ptal, co mě to popadlo, řekla jsem mu, počkej až ochutnáš.
Díky moc.
 zb

 
Eleeen
1127 příspěvků 26.08.04 10:16
...

Napřed koření a ocet, pak olej. Já jsem se naučila ve Špáňu dávat oleje docela dost. Zelný salát z klasického hlávkového zelí se musí nechat s olejem uležet!!!! Jiné saláty si polívám až na stole.



 Váš příspěvek


 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru


Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz