Chléb a dalamánky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Pockmat
35 příspěvků 24.08.04 21:53
Chléb a dalamánky

Zdravim, potreboval bych nejaky recept na chleb a dalamanky, ktery bych upekl v tradicni peci jako jsou na chalupach. Byl bych Vam moc vdecny! Diky predem!

Reakce:
penda
4752 příspěvků 25.08.04 04:03
Dádo,

myslím si, že můžeš péci jakýkoli chleba v peci a našla jsem Ti na to postup:
V peci rozděláme oheň, naložíme dřevo rozřezané na delší polena a po jejich spálení rozhrneme uhlíky po celé ploše pece. Stěny pece by měly být bílé a házet jiskry. V této fázi zbytky uhlíků vymeteme a zkontrolujeme správnost teploty pece tak, že do prázdné pece vhodíme kus papíru. Jestliže se papír ihned vznítí, je teplota vyhovující. potom omotáme vhodné koště mokrými čistými hadry a tím pec vymeteme. Nejen kvůli čistotě, ale také kvůli vzniklým vodním parám, kterých je k pečení chleba potřeba. Teplota pece by se měla pohybovat v rozmezí od 180° C do 220° C. Chléb z bílé mouky potřebuje nižší teplotu, chleby celozrnné vyšší. Po vyjmutí horkého chleba z pece jej položíme na kuchyňské síto nebo na dřevěné vařečky. Chléb lehce pokropíme studenou vodou a necháme přikrytý utěrkou důkladně vychladnout, nejlépe 10-12 hodin. Upečený chléb můžeme chladit i ve vlhké lněné utěrce.

Eleeen
1127 příspěvků 25.08.04 07:31
Zkus recept

tady z Labužníka: Domácí chléb (od martulda). Peču ho poměrně často a je moc dobrý, jistě půjde i v klasické peci.

Pockmat
35 příspěvků 25.08.04 10:23
recept?

Velice dekuji Pendo. Tento navod jsem popravde nikde nenasel a za vyzkouseni to stoji!
Eleeen: ten recept jsem hledal, ale jaksi nenasel! Nemohl bys mne ho prosim napsat? Proste jsem ho nenasel.
A co nejaky jiny recept na chleb a treba i na dalamanky? Nema nekdo?
Take jsem se dival na kategorie jidel na Labuznikovi, ale jaksi mne tam chybi kategorie Pecivo. Divne!

Eleeen
1127 příspěvků 25.08.04 10:31
Tento:

http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Já do něj přidávám ještě trošku pepře. A když ho peču v kulaté silikonové formě, tak přidávám ještě navíc 50 ml vody, chléb má potom velká oka (díry) a to máme doma moc rádi.

Pockmat
35 příspěvků 25.08.04 10:41
Bylinkovy chleb

Diky Eleeen!
Nasel jsem recept na Bylinkovy chleb, tady je:

Ingredience: 300 g hladké žitné mouky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, 40 g droždí, 1/4 l vlažné vody, lžíce soli, špetka cukru, 80 g rostlinného oleje, 4 lžíce čerstvě sekaných bylinek (cibulová nať, kopr, bazalka, pažitka, patrželka, estragon)

Postup přípravy: Ve vodě rozehřejeme tuk a smícháme s cukrem a droždím, přidáme 2/3 mouky a vypracujeme těsto. Přikryté necháme kynout asi 30 minut. Pak přidáme zbylou mouku, sůl a bylinky. Nakonec těsto prohněteme. Na vymazený nebo posypaný plech moukou (dle zvyku) dáme těsto a utvoříme buď šíšku nebo kouličku, kterou potřeme žloutkem a dáme do rozehřáté trouby péct na asi 220 °C 50 min. Chléb musí voňet a mít hezkou kurčičku.

penda
4752 příspěvků 25.08.04 22:31
Dádo,

ono tu pečivo jako kategorie asi opravdu není, ale chléb je tu dokonce dvakrát, jednak je zařazen v přílohách a jednak v moučníkách jako domácí chléb a myslím, že jsou tam i rohlíky, v moučníkách…a jestli máš zájem, mám na domácí chléb a dalamánky, rohlíky či housky celou kuchařku…tak Ti ji buď můžu půjčit nebo oskenovat…snad by sis v tom množství receptů alespoň jeden vybral :-)

Pockmat
35 příspěvků 26.08.04 10:26
kuchařka a první pokus

Pendo, ty mas kucharku? To je super! Nemohla bys mne prosim ji oskenovat nebo alespon nejaky dobry recept? Byl bych ti moc vdecny!
Jenom mimochodem, vcera jsem pekl v te peci ten chleba podle receptu od „martulda“. Testo slo dobre, jeste jsem pridal trosku piva a slo to kynout. Jenomze nastal problem! Testo vubec nenakynulo ! Tak jsem dal jeste jinou mouku nez hladkou. To pak trosku nakynulo, ale nic moc! Ale presto jsem to dal pect na dva chleby. To testo bylo fakt vadny. Peklo se to pres 3 hodiny. Ale nakonec se upeklo. Sice to byla takova polo-placka, ale chleba byl dobrej! Chyba byla asi ve spatne mouce. To se taky stalo jednou me mamce, ze ji to nenakynulo-byla spatna mouka. Ale pokus dobry, ne?

penda
4752 příspěvků 26.08.04 12:44
Dádo,

mám to oskenované, zararované, jen to pošlu až po páté hodině, protože denní limit na MB mám už téměř na nule…snad Ti to udělá i tak radost :-))…má to asi 5,3 MB, odešlu to přes uschovnu.cz…zdra­vím :-)

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz