nebo kýta po bratislavsku. Jedná se o dušené či pečené maso se smetanovou ? omáčkou a snad zeleným hráškem. Kdo má, prosím, recept?
Vepřová plec
Osmahneme cibulku , na ní osmahneme naklepané, osolelné a opepřené plátky vepřového masa. Potom zalijeme vodou na potopení masa, přidáme rajčatový protlak a dáme dusit. Když je maso měkké, dolijeme vodu na potřebné množství omáčky, přidáme sterilovaný hrášek, chvilku povaříme a zahustíme omáčku světlou granulovanou jíškou. Dobrou chuť
ale tvůj recept není Bratislavská vepřová plec. Navíc tam liješ
strašně moc vody, takže maso musí být spíš vařené, vymáčené.Snad je
to nějaká zjednodušená domácí rychlovariace. A určitě taky chutná,
ALE:
Správně Bratislavská vepřová plec vypadá Takto:
- Plátek dušeného masa přelitý krémovou omáčkou se zeleninovou
vložkou(mrkev,celer,hrášek,okurky).
V. plec,sůl,tuk,cibule,rajčatový protlak,hladká mouka, citrón,mléko,smetana,mrkev,celer,okurky a hrášek steril.. - Na cibulovém základě dušené maso, přidat na kostičky nakrájenou zeleninu (nejdřív syrovou, posléze sterilovanou), společně podusit.
Zahustit moukou (jíškou), přidat mléko, smetanu. Dochutit citronem.
Omáčka se nemixuje, před zahuštěním se vyjme maso, omáčka se provaří a maso se vrátí zpět. Typické jsou právě kostičky zeleniny ve smetanové omáčce
Je to moc dobré!!!!
Dobrou chuť
Vhodnou přílohou jsou knedlíky, ev. rýže, ev. těstoviny, ev. noky apod. Je to moje oblíbená, smetanová omáčka
jen podle toho, co mi popisuje syn to bude asi ta varianta s kořenovou
zeleninou.
Děkuji Vám oběma za rychlou reakci, jdu na to!(plec už je v lednici,
ostatní se taky nejde
Glamo je vidět,že jsi pracovala nebo pracuješ v pohostinství a něco o tom víš,jinak to ani není možné.Normy teplých jídel ještě za komančů mají téměř shodnou receptůru.V té době byl také k mání na pultech obchodů Bratislavský guláš ve skle s podobnou vložkou a bylo to jedlé i když ke guláši to mělo hodně daleko…
pracovala jsem přes 20 let v gastronomii. Převážně v F B dep, jako
provozní, kalkulantka, vedoucí zásobování, vedoucí provozovny se
45 zaměstnanci, kde jsme vařili až 1.000 obědů denně apod. Mou
specialitou byl rozjezd nového podniku. Nastoupila jsem cca 3/4 až 1/2 roku
před otevřením a začala vše připravovat. Plánovat, vymýšlet sestavovat
(včetně úpravy SW) a pak rozjíždět. Pak jsem zase za 1-2 roky šla
dál.
Moc mě to bavilo, ale byl to šílený stres.
No a pok jsem taky trošku marodila a dneska dělám ve státní službě a na
gastronomii vzpomínám na Labužníku.
13103 z roku 1991; 13218 z roku 1995…čili Bratislavská vepřová plec…z roku 1978 jsem měla ještě před 14 dny též u sebe, ale již jsem to musela vrátit, měla jsem ony receptury pouze půjčené z knihovny..tyto dvoje jsou domácí, čili vlastní…:-))
nákupní cena 75 g porce je dnes 9,70 a 100 g porce 11,90 Kč…můžete si udělat přehled, jak velké přirážky má jakákoli restaurace ve Vašem okolí.......
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
