Vepřová plec

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
1irena
591 příspěvků 15.06.04 22:11
Vepřová plec

nebo kýta po bratislavsku. Jedná se o dušené či pečené maso se smetanovou ? omáčkou a snad zeleným hráškem. Kdo má, prosím, recept?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Tresinka
156 příspěvků 16.06.04 02:09
RE. Bratislavká omáčka

Osmahneme cibulku , na ní osmahneme naklepané, osolelné a opepřené plátky vepřového masa. Potom zalijeme vodou na potopení masa, přidáme rajčatový protlak a dáme dusit. Když je maso měkké, dolijeme vodu na potřebné množství omáčky, přidáme sterilovaný hrášek, chvilku povaříme a zahustíme omáčku světlou granulovanou jíškou. Dobrou chuť

 
1irena
591 příspěvků 16.06.04 07:18
Děkuju !
 
glama  16.06.04 07:05
Promiň, Třešinko....

ale tvůj recept není Bratislavská vepřová plec. Navíc tam liješ strašně moc vody, takže maso musí být spíš vařené, vymáčené.Snad je to nějaká zjednodušená domácí rychlovariace. A určitě taky chutná, ALE:
Správně Bratislavská vepřová plec vypadá Takto:

  • Plátek dušeného masa přelitý krémovou omáčkou se zeleninovou vložkou(mrkev,ce­ler,hrášek,okur­ky).
    V. plec,sůl,tuk,­cibule,rajčato­vý protlak,hladká mouka, citrón,mléko,sme­tana,mrkev,ce­ler,okurky a hrášek steril.. - Na cibulovém základě dušené maso, přidat na kostičky nakrájenou zeleninu (nejdřív syrovou, posléze sterilovanou), společně podusit.
    Zahustit moukou (jíškou), přidat mléko, smetanu. Dochutit citronem.
    Omáčka se nemixuje, před zahuštěním se vyjme maso, omáčka se provaří a maso se vrátí zpět. Typické jsou právě kostičky zeleniny ve smetanové omáčce
    Je to moc dobré!!!!
    Dobrou chuť

Vhodnou přílohou jsou knedlíky, ev. rýže, ev. těstoviny, ev. noky apod. Je to moje oblíbená, smetanová omáčka

 
1irena
591 příspěvků 16.06.04 10:31
Děkuju!
 
1irena
591 příspěvků 16.06.04 10:31
Já to nejedla

jen podle toho, co mi popisuje syn to bude asi ta varianta s kořenovou zeleninou.
Děkuji Vám oběma za rychlou reakci, jdu na to!(plec už je v lednici, ostatní se taky nejde :))

 
Bunter
457 příspěvků 29.06.04 00:58
...

Glamo je vidět,že jsi pracovala nebo pracuješ v pohostinství a něco o tom víš,jinak to ani není možné.Normy teplých jídel ještě za komančů mají téměř shodnou receptůru.V té době byl také k mání na pultech obchodů Bratislavský guláš ve skle s podobnou vložkou a bylo to jedlé i když ke guláši to mělo hodně daleko…

 
glama  29.06.04 07:51
Ano, Tome

pracovala jsem přes 20 let v gastronomii. Převážně v F B dep, jako provozní, kalkulantka, vedoucí zásobování, vedoucí provozovny se 45 zaměstnanci, kde jsme vařili až 1.000 obědů denně apod. Mou specialitou byl rozjezd nového podniku. Nastoupila jsem cca 3/4 až 1/2 roku před otevřením a začala vše připravovat. Plánovat, vymýšlet sestavovat (včetně úpravy SW) a pak rozjíždět. Pak jsem zase za 1-2 roky šla dál.
Moc mě to bavilo, ale byl to šílený stres.
No a pok jsem taky trošku marodila a dneska dělám ve státní službě a na gastronomii vzpomínám na Labužníku.

 
Bunter
457 příspěvků 29.06.04 23:25
Glamo

13113?Moje vydání je z roku 1974.Ireně jsem recept již skenoval.Teď ho má originál

 
penda
4752 příspěvků 30.06.04 00:10
Tome...

13103 z roku 1991; 13218 z roku 1995…čili Bratislavská vepřová plec…z roku 1978 jsem měla ještě před 14 dny též u sebe, ale již jsem to musela vrátit, měla jsem ony receptury pouze půjčené z knihovny..tyto dvoje jsou domácí, čili vlastní…:-))

 
penda
4752 příspěvků 30.06.04 00:11
sorry...překlep

z roku 1974…:-))

 
penda
4752 příspěvků 30.06.04 00:22
a ještě jen pro zajímavost...

nákupní cena 75 g porce je dnes 9,70 a 100 g porce 11,90 Kč…můžete si udělat přehled, jak velké přirážky má jakákoli restaurace ve Vašem okolí.......


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz