Udírna

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník nika02
94 příspěvků 14.03.07 14:23
Udírna

prosím labužníky o pomoc před prvním pokusem s udírnou. Poradí mi někdo jak naložit maso před vložením do udírny? Jsem naprostý udírenský začátečník. Moc děkuji.

Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 14.03.07 17:14
Niko/u...

…nejvíce úžasných rad najdeš tady TARGET = _new . Ale jestli mohu poradit, tak zkus se ptát na konkrétní věci - o uzení se totiž píšou celé knihy…a pak případně vyzkoušej na těchto stránkách pátrat…také se tu toho o této vášni napsalo dost :-)

A doufám, že nás se svými zážitky (nejlépe obrázkovou metodou) později seznámíš?

PS: chceš-li udit na Velikonoce, tak jsi svoji dobu prošvihl/a a nyní budeš funkční jen s rychlosolí (např. PRAGANDA…prodává každá drogerie…je to vč. návodu na použití)

Zdraví a mnoho úspěchů přeje Ivo

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.03.07 09:21
...

pravdu díš, Ivo :o)
lebo údenie syru, rýb, klobás či kuracích kúskov v pohode Nika stihne.
Niko, pozri aj v tunajších fórach, údeniu sa venovalo celkom dosť pozornosti.

 
Labužník nika02
94 příspěvků 15.03.07 12:40
udírna

děkuji za rady a návody. Moc jsem se dřív udírnám nevěnovala, protože jsem jí neměla. Až teď, když je, pozdě honím bycha. Zkusím pro začátek klobásky tzv. douzované. Zpracování masa nastuduji následně a zkusím na letní párty. Jen doufám, že nevyhoříme. Ještě jednou děkuji.

 
kamilio
551 příspěvků 15.03.07 15:25
Udírna - Niko!

U nás na Moravě tomu říkáme zimní sporty, je to trojboj a to: pálení slivovice, zabíjačka a uzení. A v tom je ten zakopaný pes. Plánovat si na letní párty uzení masa nebo klobás dle klasických receptů nejde. Chybí Ti ta zima, kterou zase vyžaduje to naložené masenko. Takže na párty přeuzování uzenin, uzení sýrů, ryb, kuřat lze, zbytek bohužel až v zimě. Má to výhodu, protože se do té doby naučíte kočírovat udírnu, což je velmi důležité. Přeji dobré chutnání!

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.03.07 08:54
Radila bych ti, Niko...

abys opravdu začínala s uzením pomalu. Tedy přes léto spíše přeuzuj. Naučíte se rozumět udírně. Ono, kdybys nacpala udírnu naloženým masem a klobásami a pak se vloudila chybička, by to asi dost zamrzelo…!
My máme udírnu léta letoucí.
Maso jsme ale nikdy nedělali. Tedy vlastní. Vždycky koupíme pěkný kus kvalitního uzeného (krkovičky, bůčku, celou kýtu) a v udírně „dorazíme“. často děláme také kusové sádlo. Nejdřív se ale musí ovařit (potužit) Pak se vyudí na špek. Ta lahoda, když se ti horké sádlo přeměněné na špek rozpouští na na jazyku…!!!!! Stejně to děláme s klobásami a uzeninami. Manžel má vytipované ty dobré a kvalitní a přes zimu minimálně 1× za měsíc udíme. Aby udírna neplesnivěla… Udírnu máme ve stráni, částečně zděnou, nahoře dřevěnou..
Klobásy jsme dělali podle receptů odtud. Moc se všechno povedlo!
Specialitou mého muže jsou ale uzené ryby. Jsou vyhlášené mezi přáteli v širokém okolí. Udíme zejména kapry, dále sumce, pstruhy, úhoře, amura, tolstolobika…
Ryby muž podle velikosti či druhu buď nařeže na podkovy, nebo nechá vcelku, zasype závějemi soli a den nechá ležet. Poté vypere (pozor! nikdy nepoužíváme vodu z vodovodu. Jen dešťovku, nebo i rybniční!!!), nechá okapat a pak do udírny. Udí pomalu, studenějším kouřem cca 6 hodin. Na závěr trochu přitopí. Máme i takové známé, kteří do pusy rybu nevezmou, jen od Ládi uzenou…
Při každém uzení jdou do udírny dobré uzeniny - nejlepší je kvalitní (ale opravdu kvalitní) špekáček, kusy uzeného masa a samozřejmě ty ryby.
Dělali jsme i sýr. V bílých ponožkách, smíchaný se zel. pepřem, šunkou apod. Dobré, ale normální.
Resumé: máte před sebou krásnou sezónu na uzení. Po 10. hod zatopit v udírne, v 11 ji naložit a v 17 můžete začít ohromovat přátele - protože uzení, alespoň jak ho známe my, je velká společenská událost.
A opravdu začněte jen přeuzováním a rybami. Vyplatí se to!
Přeju hodně úspěchů a dobrou chuť!

P.S. v sobotu jsme byli na Rybářském bále. Hádejte, co máme v mrazáku…?
Dva ohromné candáty (půjdou v podkovách na pekáč, na cibulové lůžko, přikryjeme je anglickou slaninou a přihodíme kostku másla)
Dva obrovské! kapry vhodné nejlépe právě na uzení, a amura jako hrom! A Davídem přinese hromadu pstruhů.
Za týden pořádáme Den ryb!

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.03.07 09:20
Glamí!!!

Kdeže se to bude odehrávat???

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.03.07 10:12
Milý Mánku

bude to u nás na chaloupce! kousíček od Nového Strašecí. Tam my totiž bydlíme! Utekli jsme z města a bydlíme na chatě. Už teď, ne až v důchodu, jak si mnozí slibují! Z okna koukáme na rybníky a do širokého krásného kraje a na naši milou Mšec. A sejdou se kamarádi a bude spoustu muziky a veselo! Muziky vlastní, živé, neb přivezou své vlastní nástroje…
Jo jo, tak takhle my tady žijeme.....!

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz