Včera jsem pekla fofr koláč podle pampelišky, pěkně nakynul a když sem
ho vytáhla z trouby tak po pár minutách klesl! Proč? V čem sem udělala
chybu? Není to poprvé co se mi to stalo.
Nevíte čím to je?
Sražený koláč
taky nikdy nevím, čím to je, když se to stane, nečekala jsi nějakou
důležitou návštěvu? ;o)
Ale teď vážně, stává se to většinou, když buchta není úplně
dopečena anebo když dojde k nárazu během pečení, prudčejší pohyb
s plechem, s dvířky od trouby, ale klidně i manipulace s něčím na
sporáku během pečení. Taky to ovlivňuje obsah par v troubě, ale to už je
tak otázka pro potravinářského chemika a ne pro laika…snad ostatní
poradí něco víc ;o)
nic si z toho nedělej, nejsi jediný.
Já mám v troubě malého skřítka a ten zmetek mi do všeho píchne ještě
než je to dopečené. Myslela jsem že zůstal v troubě ve starém domě, ale
on se schoval do krabice a přestěhoval se se mnou.
při pečení kynutého těsta, pokračuji takto. Troubu si předem dobře
vyhřeji (tak na deset minut) a to na trochu vyšší teplotu, než je
doporučená v receptě. Buchtu, vánočku, bochánek atd, nejdříve na
kratší dobu zapeču tak, aby nahoře dostala krustu (to neznamená hnědou).
Pak snížím teplotu na tu doporučenou, nebo i o trochu nižší a těsto
dopeču. Je-li nutné, tak těsto volně přikryji pečícím papírem, aby se
nepřipálilo. Těsto raději upeču víc, než míň. Je dobré znát svoji
vlastní troubu a proto doporučuji si teploměrem zkontrolovat teploty, jestli
odpovídají těm, co jsou na nastavení trouby. Některé trouby pečou víc
dole, některé víc nahoře, takže si podle toho vložit mřížku na určitou
výšku. Osobně plechy tak v polovině pečení rotuji, aby se těsto upeklo
ztejnoměrně. Teploty udané v receptech jsou pouze orientační. To je tak
zhruba to nejdůležitější.
Pečení zdar!
Dneska jsem taky zdrcla bábovku. Měla přijít kamarádka, takže je to tím. A taky tím, že všechny buchty s podmáslím se mi zdrcnou. Proč, to nevím, nerozumím, nechápu. Navíc se mi celá roztrhala, tak jsme aspoň vyjídaly čokoládové drobečky rukama.
Nečekala jsem návštěvu. A jakým způsobem vytahujete upečené koláče, buchty…? Hned nebo necháte dojít?
nechlubim se, ale me se kolac jeste nikdy nesrazil, zato nejruznejsi omacky nescislnekrat, zvlaste tehdy, kdyz byl obed superslavnostni
Konkrétne tento koláč sa mi raz zrazí, raz nie, absolut nechápem prečo,
pretože sa mi zdá, že ho vždy robím rovnakým spôsobom.
A súhlasím, že sa to stáva hlavne vtedy, ak sa velmi snažím, príp.
čakám návštevu. Zdalo sa mi, že teplota trúby pred pečením je
rozhodujúca a potom ju v pravej chvíli znížiť , ale kedy nastane tá
pravá chvíla, netuším. Skôr sa treba tváriť, že na nám na koláči
nezáleží a návšteva nepríde…
Tak se mi dnes povedlo srazit jinak skvělý Bílkovo-ořechový chlebíček. V troubě byl krásný, špejlí jsem zkusila, je-li upečený — ale asi špatně. Po velmi opatrném vytažení z trouby se začal pomalu od středu propadat. Po vychladnutí jsem ho rozkrojila a ejhle, nebyl uprostřed propečený, ač se tak jevil. Další důvod sraženého pečiva. Teď se ho pokouším znovu v troubě dopéct, ale asi je po něm.
Na starý kolena se učíme péct buchtu nebo bábovku a nějak nám to nejde.dcera Lucka má 14 a začína se učit ale já jsem to nikdy nedělal,buchtu pekla vždycky mamča ale teď jsme sami a nějak nám ta buchta nejde.dneska se zdrcla a vypadala tak krásně!nevím proč…
To bych rozhodne zkusila. Ale tusim, ze bocianka mela na mysli spis to, abyste s zadnou horkou buchtou zprudka nehybali, nedejboze nebouchli do kredence. Vnitrek je horky a nema jeste pevnou konzistenci a takovym bouchnutim snadno dostane sok a kecne. Babovka nebo mazanec, vsechny jsou stejne! (omlouvam se, jestli to uz v diskuzi zaznelo)
Ros9999, zazpívat můžeš, ale to nepomůže.
Zébulon, děkuji za dovysvětlení. Přesně to jsem měla na mysli.
a nemohlo to bejt rumem? měly tam přijít pět lžíc ale pro jistotu jsme
dávku dvojnásobili páč rumu není nikdy v těstu dost…
ros9999, to by ten koláč musel být na mol, a pak by tedy padal z důvodu „opice“. Ale určitě to bude tím, že jste s teplým koláčem uhodili o desku stolu nebo něco podobného. Jak říkáš, rumu není nikdy dost.