Sražený koláč

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
andyw
91 příspěvků 03.04.06 17:11
Sražený koláč!!!

Včera jsem pekla fofr koláč podle pampelišky, pěkně nakynul a když sem ho vytáhla z trouby tak po pár minutách klesl! Proč? V čem sem udělala chybu? Není to poprvé co se mi to stalo.
Nevíte čím to je?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 03.04.06 20:51
Andyw...

taky nikdy nevím, čím to je, když se to stane, nečekala jsi nějakou důležitou návštěvu? ;o)
Ale teď vážně, stává se to většinou, když buchta není úplně dopečena anebo když dojde k nárazu během pečení, prudčejší pohyb s plechem, s dvířky od trouby, ale klidně i manipulace s něčím na sporáku během pečení. Taky to ovlivňuje obsah par v troubě, ale to už je tak otázka pro potravinářského chemika a ne pro laika…snad ostatní poradí něco víc ;o)

 
esmeralda
4813 příspěvků 04.04.06 00:51
Sražený koláč!!! - Andy,

nic si z toho nedělej, nejsi jediný.
Já mám v troubě malého skřítka a ten zmetek mi do všeho píchne ještě než je to dopečené. Myslela jsem že zůstal v troubě ve starém domě, ale on se schoval do krabice a přestěhoval se se mnou. ;-))))

 
babi
6360 příspěvků 04.04.06 09:04
andryw,

při pečení kynutého těsta, pokračuji takto. Troubu si předem dobře vyhřeji (tak na deset minut) a to na trochu vyšší teplotu, než je doporučená v receptě. Buchtu, vánočku, bochánek atd, nejdříve na kratší dobu zapeču tak, aby nahoře dostala krustu (to neznamená hnědou). Pak snížím teplotu na tu doporučenou, nebo i o trochu nižší a těsto dopeču. Je-li nutné, tak těsto volně přikryji pečícím papírem, aby se nepřipálilo. Těsto raději upeču víc, než míň. Je dobré znát svoji vlastní troubu a proto doporučuji si teploměrem zkontrolovat teploty, jestli odpovídají těm, co jsou na nastavení trouby. Některé trouby pečou víc dole, některé víc nahoře, takže si podle toho vložit mřížku na určitou výšku. Osobně plechy tak v polovině pečení rotuji, aby se těsto upeklo ztejnoměrně. Teploty udané v receptech jsou pouze orientační. To je tak zhruba to nejdůležitější.
Pečení zdar!

 
penda
4752 příspěvků 04.04.06 11:35
Babi,

ale ta fofr buchta není kynutá…

 
AbiesAlba
400 příspěvků 04.04.06 14:38
andyw

Dneska jsem taky zdrcla bábovku. Měla přijít kamarádka, takže je to tím. A taky tím, že všechny buchty s podmáslím se mi zdrcnou. Proč, to nevím, nerozumím, nechápu. Navíc se mi celá roztrhala, tak jsme aspoň vyjídaly čokoládové drobečky rukama.

 
andyw
91 příspěvků 04.04.06 16:42
vím

vím že není kynutá, napsala jsem to špatně vyrostla.

 
andyw
91 příspěvků 04.04.06 16:44
fofr koláč

Nečekala jsem návštěvu. A jakým způsobem vytahujete upečené koláče, buchty…? Hned nebo necháte dojít?

 
AbiesAlba
400 příspěvků 04.04.06 18:55
...

Obvykle vytahuju hned, pokud není v receptu uvedeno jinak.

 
penda
4752 příspěvků 04.04.06 20:15
andyw,

já taktéž hned, nechávání v troubě spíš vede k onomu slití buchty :o(

 
Labužník Triss
160 příspěvků 05.04.06 21:42
...

nechlubim se, ale me se kolac jeste nikdy nesrazil, zato nejruznejsi omacky nescislnekrat, zvlaste tehdy, kdyz byl obed superslavnostni

 
anickav
2904 příspěvků 06.04.06 08:48
sražený koláč

Konkrétne tento koláč sa mi raz zrazí, raz nie, absolut nechápem prečo, pretože sa mi zdá, že ho vždy robím rovnakým spôsobom.
A súhlasím, že sa to stáva hlavne vtedy, ak sa velmi snažím, príp. čakám návštevu. Zdalo sa mi, že teplota trúby pred pečením je rozhodujúca a potom ju v pravej chvíli znížiť , ale kedy nastane tá pravá chvíla, netuším. Skôr sa treba tváriť, že na nám na koláči nezáleží a návšteva nepríde…

 
Vali
1326 příspěvků 06.04.06 09:20
sražený koláč
  • třeba za to může Luna !!!!! Měsíc má úžasnou sílu - i na pečení.
 
heja
312 příspěvků 07.04.06 18:14
Dnes i já

Tak se mi dnes povedlo srazit jinak skvělý Bílkovo-ořechový chlebíček. V troubě byl krásný, špejlí jsem zkusila, je-li upečený — ale asi špatně. Po velmi opatrném vytažení z trouby se začal pomalu od středu propadat. Po vychladnutí jsem ho rozkrojila a ejhle, nebyl uprostřed propečený, ač se tak jevil. Další důvod sraženého pečiva. Teď se ho pokouším znovu v troubě dopéct, ale asi je po něm.

 
ros9999
3 příspěvky 24.04.11 14:46

Na starý kolena se učíme péct buchtu nebo bábovku a nějak nám to nejde.dcera Lucka má 14 a začína se učit ale já jsem to nikdy nedělal,buchtu pekla vždycky mamča ale teď jsme sami a nějak nám ta buchta nejde.dneska se zdrcla a vypadala tak krásně!nevím proč…

 
bocianka
528 příspěvků 25.04.11 16:53

Možná jste s ní při vyndávání z trouby uhodili. Některá těsta to nemají ráda.

 
ros9999
3 příspěvky 25.04.11 18:43

tak to mě nenapadlo…možná že bysme jí mohli při vyndávání zazpívat ukolébavku nebo tak něco ...... :lol:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.04.11 19:29

To bych rozhodne zkusila. Ale tusim, ze bocianka mela na mysli spis to, abyste s zadnou horkou buchtou zprudka nehybali, nedejboze nebouchli do kredence. Vnitrek je horky a nema jeste pevnou konzistenci a takovym bouchnutim snadno dostane sok a kecne. Babovka nebo mazanec, vsechny jsou stejne! (omlouvam se, jestli to uz v diskuzi zaznelo)

 
bocianka
528 příspěvků 26.04.11 15:29

Ros9999, zazpívat můžeš, ale to nepomůže.

Zébulon, děkuji za dovysvětlení. Přesně to jsem měla na mysli.

 
ros9999
3 příspěvky 27.04.11 16:18

a nemohlo to bejt rumem? měly tam přijít pět lžíc ale pro jistotu jsme dávku dvojnásobili páč rumu není nikdy v těstu dost… :-D

 
bocianka
528 příspěvků 28.04.11 15:01

ros9999, to by ten koláč musel být na mol, a pak by tedy padal z důvodu „opice“. Ale určitě to bude tím, že jste s teplým koláčem uhodili o desku stolu nebo něco podobného. Jak říkáš, rumu není nikdy dost.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz