Rakytník

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Terezka
3 příspěvky 13.10.02 10:38
Rakytník

Poradil by mi někdo, co s rakytníkem? Prý se z něho dělá marmeláda, džem i šťáva, ale recepty na to nikde nejdou. Díky


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 22.10.02 23:22
Terezko,

pokud máš ještě zájem, tak Ti mohu poslat naskenovanou stránku z časopisu Zahrádkář, kde se o zpracování rakytníku píše. Bohužel teď momentálně jsem v časové tísni, takže mi připadne nejrychlejší tahle forma - dej mi vědět na můj e-mail. Neznajova1@post.cz.

 
iva  01.03.03 07:59
Rakytník

Ahoj Terezko, u nás zpracováváme rakytník jen na šťávu. Protože rád kvasí, vylisovanou šťávou hned naplníme formičky nebo sáčky na ledové kuličky nebo kostky a zmrazíme. Můžeš ji dát i do malých kelímků(po rozmrazení vydrží tak týden v lednici). Od podzimu do jara si zmrazenými kousky šťávy chladíme čaj. Nic jiného jsem nezkoušela, protože takto se mi zdá nejlépe zachovat obsah vitamínů.

 
DanaJ
1136 příspěvků 05.09.05 10:53
S meruňkami

Jedla jsem rakytníkovou marmeládu s meruňkami. To byla jediná úprava. Dále jsme ho v práci měli zmrazený a používali ho také do čaje (flákli jsme tam celé zmražené bobulky - místo citronové šťávy). Také mi kamarádka donesla na ochutnání trochu vymačkané šťávy z odšťavňovače. Samotná je mocinky dobrá, ale strašlivě kyselá.

Zatím jsem ho nikdy neupravovala, ale taky by mě zajímal nějaký šikovný recept.

 
DanaJ
1136 příspěvků 05.09.05 16:15
Čaj z listů rakytníku řešetlákového...

…obsahuje také mnoho vitamínů jako jeho plody. Působí proti stresu.

 
Luko
2 příspěvky 30.09.05 20:58
šťáva

Rakytníkový sirup: Šťávu zahřejeme na 75° C a na 1 litr vmícháme postupně 1,5 kg cukru a mícháme až se rozpustí. Stočíme do lahví a používáme na pudinky, ovocné poháry a saláty - a s vodou na osvěžující nápoj.

 
lydia
1225 příspěvků 30.09.05 23:38
Terezko,

marmeladu udelej takto: asi 1 kg rakytniku a 1/2 kg zelirovaciho cukru, 1/8 l vody. Bobulky var s vodou, az popraskaji, potom je prepasiruj pres sitko, pridej cukr a nekolik minut povar. Rakytnik obsahuje vitamin C.
podivej se taky sem


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz