Poradil by mi někdo, co s rakytníkem? Prý se z něho dělá marmeláda, džem i šťáva, ale recepty na to nikde nejdou. Díky
Rakytník
pokud máš ještě zájem, tak Ti mohu poslat naskenovanou stránku z časopisu Zahrádkář, kde se o zpracování rakytníku píše. Bohužel teď momentálně jsem v časové tísni, takže mi připadne nejrychlejší tahle forma - dej mi vědět na můj e-mail. Neznajova1@post.cz.
Ahoj Terezko, u nás zpracováváme rakytník jen na šťávu. Protože rád kvasí, vylisovanou šťávou hned naplníme formičky nebo sáčky na ledové kuličky nebo kostky a zmrazíme. Můžeš ji dát i do malých kelímků(po rozmrazení vydrží tak týden v lednici). Od podzimu do jara si zmrazenými kousky šťávy chladíme čaj. Nic jiného jsem nezkoušela, protože takto se mi zdá nejlépe zachovat obsah vitamínů.
Jedla jsem rakytníkovou marmeládu s meruňkami. To byla jediná úprava. Dále jsme ho v práci měli zmrazený a používali ho také do čaje (flákli jsme tam celé zmražené bobulky - místo citronové šťávy). Také mi kamarádka donesla na ochutnání trochu vymačkané šťávy z odšťavňovače. Samotná je mocinky dobrá, ale strašlivě kyselá.
Zatím jsem ho nikdy neupravovala, ale taky by mě zajímal nějaký šikovný recept.
…obsahuje také mnoho vitamínů jako jeho plody. Působí proti stresu.
Rakytníkový sirup: Šťávu zahřejeme na 75° C a na 1 litr vmícháme postupně 1,5 kg cukru a mícháme až se rozpustí. Stočíme do lahví a používáme na pudinky, ovocné poháry a saláty - a s vodou na osvěžující nápoj.
marmeladu udelej takto: asi 1 kg rakytniku a 1/2 kg zelirovaciho cukru, 1/8
l vody. Bobulky var s vodou, az popraskaji, potom je prepasiruj pres sitko,
pridej cukr a nekolik minut povar. Rakytnik obsahuje vitamin C.
podivej se taky sem
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz