Prosím poraďte

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
yanul
76 příspěvků 29.01.07 12:47
Prosím poraďte

Obracím se na labužníky, kteří by mi dovedli poradit, jak nechat „klihovatět“ měkký tvaroh, aniž bych tím ohrozila zdraví strávníků. A jak se pak z toho dělá pomazánka. Za odpovědi předem děkuji.

Reakce:
kamilio
551 příspěvků 29.01.07 15:09
Milá Yanul,

na to, aby jsi vyrobila tu lahůdku našeho mládí, tedy jak říkáš „klihovatý“ tvaroh, který na nás mrkal z kuchyňského kredence, tak to v současné době neuděláš ani z žádného kupovaného mléka, ani z žádného kupovaného tvarohu. Jediná možnost je sehnat si tyto suroviny od nějakého chovatele kraviček. Poctivý tvaroh, sůl, kmín - vše nacpat do sklenice s víčkem, dát ji to tepla a čekat asi týden. Ono se to udělá samo.

buraci
1136 příspěvků 30.01.07 01:53
Biopotraviny

Poctivy cerstvy tvaroh sezenes v obchodech s biopotravinami nebo na www.biopotraviny.cz. Vyborny je tvaroh z farmy Filoun.

Kousavka
14 příspěvků 31.01.07 14:21
Yanul, žádný problém

Žádný problém to není. Nesháněj žádný tvaroh, z kupovaného to fakt nejde, je moc měkký. Nejlépe se to dělá tak, že prostě koupíš o trochu více mléka (pozor, nesmí to být trvanlivé, to po otevření v krabici nekysá, ale spíš hnije, z něj se tvaroh udělat nedá!) a to necháš zkysnout. To trvá asi týden. Po týdnu mléko zkysne, příjemně voní po kyselém mléce a hlavně se dělí na dvě součásti - syrovátku a mléčnou bílkovinu. To dáš na cedník a necháš vykapat. Naše babičky urychlovaly kysání tak, že mléko zahřály a do teplého daly lžičku octa (to je pro slnější nátury, někomu pach octa v mléce vadí) nebo citronové šťávy nebo jinou kyselou pří:,–(u. Mléko se tak srazí rychleji. Pak se zcedí a nechá se vykapat. Vznilý tvaroh má tak správnou konzistenci na „klihovatění“. No, a pomazánku najdeš tak, že si do vyhledávače zadáš heslo „rozhuda“.
Jo, a mimochodem: to „klihovatění“ je vlastně zesýrovatění, takže klihovatěním tvarohu vzniká sýr.
Přeju dobrou chuť a doufám, že Ti moje rada pomohla.

yanul
76 příspěvků 31.01.07 18:19
...

Kousavko, buraci a kamilio, moc Vám děkuji za rady i za to, že jste si udělali čas mi odpovědět. Mějte se fajn a ať se ve všem daří jako v labužničení.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz