Sdělí mi prosím někdo, co je to „mořský ďas“ a „mořský
jazyk“?.
Rád bych uchutnal.
Prosím poradit ...
Za mých mladych let se to nazývalo platýz. Je to takóvá celkem malá mořská placatá ryba.Pochybuji že se to dá filetovat, takže snad jen osmažit na tuku. Anglicky se to nazývá PLAICE nebo LEMON S0LE.
mořský ďas, ďábel severoamerický, nebo polorejnok (v angličtině Monkfish, Goosefish, Englerfish) je děsně ošklivá ryba s obrovskou hlavou a obrovskou tlamou plnou zubů širokou tak, jak je ryba dlouhá. Ke konzumaci se používá pouze ocas ryby a játra. Maso z ocasu je pevné čímž se hodí i na BBQ a má lahodnou sladkou výbornou chuť podobnou langustě, ke které se často přirovnává a někdy i nazývá ¨Žebrákova langusta¨. Játra se považují za pochoutku a to hlavně v Japonsku, kde se z nich připravuje vesměs Sashimi s názvem Ankimo. Ryba se nachází v hloubkách i větších než 800m a to v Atlantickém oceánu, jak u pobřeží Severní Ameriky, tak v evropských severních vodách hlavně kolem Shetland ostrovů, kde žije v bahně, písku, nebo zlomcích mušliček. Ryba dorůstá do délky až jednoho metru. Velice nízkotučná ryba s nízkým cholesterolem a vysokým proteinem a vitamínem B.
Je to moje oblíbená ryba a dosti často ji nějak připravuji. Někdy velice jednoduše, pouze nakrájenou na kolečka a napařenou s bylinkovým máslem tak jako langustu. Někdy nějaký jiný recept a jeden výborný francouzký, který jsem nedávno připravovala dnes přidám na Labužníka (tam však lze najít již 5 dalších receptů).
Jak vidíte, není angličtina jako a angličtina a kanadská se liší od klasické QUEEN'S ENGLISH. Takže záleží asi na tom o kud se k vám mořský jazyk dováží.
o tom, že se kanadská angličtina (o americké nemluvě) liší od královské angličtiny není pochyb, tak jako že se platýz liší od mořského jazyka a s mořským ďasem má společného pouze to, že obojí jsou ryby
Mořský jazyk (anglicky Lemon sole), nebo Jazyk tichomořský (anglicky
Dover sole) je plochá ryba, kterou si někteří pletou s jinými plochými
rybami jako je Kambala (anglicky Turbot), nebo jiná Kambala, protože český
jazyk namá pro všechny ryby překlad (anglicky Brill), Platejz (anglicky
Halibut) Platýz (anglicky Flaunder) a jiný Platýz (anglicky Plaice).
Všechny tyto další ploché ryby se nejenom vzhledem, ale i chutí a kvalitou
masa liší od Mořského jazyka (lemon sole), kterážto ryba má obojí oči
na vrchní straně.
Vesměs se v rybárně dostanou koupit již očištená filátka z mořského jazyka, ale není na tom nic složitého si je připravit z celé ryby. Někdy se spodní světlá část ryby oškrábe od šupinek a někdy se sejme. Vrchní kůže se skoro vždycky sejme. Z ryby se odstraní páteř a někdy se ryba nechá pod tekoucí vodou na 1 hodinu. Vše ovšem záleží na receptě.
Dnes jsem přidala recept na mořský jazyk, a tak jich je na Labužníku již 8. Mám plno dalších receptů a postupně je přidám. Docela klasická příprava jsou smažená filátka z mořského jazyka v trojobalu s hranolkami a tatarkou omáčkou.
Jak vidíš,na každém kontinentu se různým věcem říká jinak.
Nejlepší je podívat se do slovníku, i když ani na to není někdy
spolehnutí. Mořský jazyk je přeložen jako SOLE a když jsem to hledala
zpět do anličtiny, tak se mi objevila plotice. Ha, ha…
Ono se to asi nesmí brát tak vážně.
Simi musí být ze všeho notně pomataný a přitom je to tak jednoduché. Mořský ďas nemá co společného s mořským jazykem. Nezáleží na překladu, královské angličtině, nebo kontinentě. Každou rybu jsem v kostce popsala a obojí sama používám v různých receptech. Doufám, že nyní s obrázkem (děkuji Pepíčku) je úplně jasné, která a jaká ryba je Mořský ďas.
Na druhou stranu Mořský jazyk, jehož obrázek je nahoře nalevo, opravdu jako jazyk vypadá. Vpravo nahoře je ryba, která se anglicky jmenuje Megrim, španělsky Gallo a někdy se může prodávat místo mořského jazyka. Má delikátní chuť a nejlépe se připravuje s minimálním množstvím ochucení.
Spodní dvě ryby jsou z mnoha taktéž plochých ryb, nemají však s Mořským jazykem co společného. Vlevo je Platýs (ang. Plaice), z Atlantiku a Středozemního moře, ryba která se vesměs připravuje celá. Napravo je Kambala (ang. Turbot), ryba poměrně drahá s velice delikátním masem, která se někdy pěstuje na farmách.
simi, nedej se odradit a zajisté obojí rybu ochutnej. Každá je svým
způsobem výborná
Přeji Tobě i esmeraldě krýsný den!
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
