Prosim o pomoc

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
jolana
5065 příspěvků 17.01.08 16:47
Prosim o pomoc

znalych..ked si zakupite plucka, tak viem ze sa cistia a obvaria alebo naopak… matne sa pamatam daco z domu a myslim ze sa najprv obvarali aj z korenim a potom?.. daco som o tom citala ale potrebujem to vysvetlit krok za krokom a aj to je vo hviezdach ci to zvladnem alebo nie, zajtra mi maju dojst…

Reakce:
 
ji
98 příspěvků 17.01.08 21:23
Pokud se jedná o

tak ty se omyté zbaví trubic a dají vařit s kořením (nové koř., celý pepř a bobkolist) do osolené a vroucí vody. Lze ještě přidat kořenovou zeleninu, která se najemno nastrouhaná přidá závěrem do omáčky.Nebo se nastrouhaná zelenina osmahne s cibulkou do růžova, zaleje přecezeným vývarem z plíček a provaří. Zahustí smetanou s rozkvedlanou moukou, dochutí cukrem a octem.

 
ji
98 příspěvků 17.01.08 21:24
Tisková chyba

za pokud se jedná, patří „o vepřové plíčky“. Během odesílání příspěvku mi to zmizelo. Promiň!

 
Eja
3831 příspěvků 17.01.08 21:50
Pamatuji se z dětství,

že to bylo moc dobré, omáčka se dá i propasírovat, trošku vzdáleně to připomíná omáčku od svíčkové. S knedlíkem. Jejda, to už je let…

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.01.08 23:32
Jolano,

plíce

 
jolana
5065 příspěvků 18.01.08 08:12
Dakujem

vsetkym za pomoc. Vcera som na Gurmet citala o mamkach a ich jedlach a v zachvate spomienok objednala plucka. No a po burlivom domacom huraaa mi prebleskla hlavou dalsia spomienka na cosi makke, zvlastneho tvaru …ktore sme dostali hotove fajnove smotanove na tanieri s knedlou-a aj to som zacala mat rada a varit az ked si to u mamky objednala moja kamoska a s chutou a vychvalovanim zjedla skoro aj kastrol …plucka som sa varit naucila, ale uz hotove narezane a ciste.....

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 18.01.08 12:08
Jolanko,

… já postupuji asi jako mánek, uvařené plíčky pokrájím na kostičky a pak je můj postup trochu odlišný - zpěním cibulku, pak přidám na hrubé nudličky strouhanou kořenovou zeleninu, orestuji dozlatova a přidám kostičky plíček, krátce podusím. Rozředím vývarem z plíček a zahustím smetanou s moukou. Provařím až omáčka ztratí moučnou chuť a podle chuti dokořením. Takhle ji vařila už moje babička a já tento recept převzala od své maminky. Jenom ta plíčka se dnes shánějí podstatně hůře. ještěže máme známého na jatkách, v obchodě jsem je neviděla už ani nepamatuji…

 
ji
98 příspěvků 18.01.08 18:33
A nebudou,

na jatkách je buď rovnou vyhazují do konfiskátů a nebo použijí do tzv. „psí tlačenky“. Ony mají tak jako např. mozečky velmi krátkou dobu skladovaní a tak není zájem si s tímto zbožím přidělávat problémy. A myslím, že většina dnešních mladých a zdravě se stravujících hospodyněk považuje vnitřnosti za něco když ne přímo jedovatého, tak přinejmenším nezdravého.Oběd o třech chodech = hranolky, kola a kečup. Ne zas tak dávno mi jedna maminka řekla, že čas strávený u plotny považuje za naprosto zbytečný a zmarněný. Prostořece jsem se dotázala, jak je možné, že to její děti přežily.

 
goralka
271 příspěvků 18.01.08 19:12
Mrazím polotovar

Ja pľúcka uvarím v tlakovom hrnci a kým robím omáčku, nechám ich vychladnúť a potom ich nekrájam, ale pekne ručne rozoberiem, nemám tam potom žiadne veľké „trubky“. A keďže ich varím len pre seba, časť z nich aj s vývarom zamrazím a potom vložím do novej hotovej omáčky, napríklad horčicovej.

 
jolana
5065 příspěvků 18.01.08 19:40
Tak sa..

..podarilo, za pomoci jednej znamej, ktora mi s pluckami pomohla a ukazala ako sa operu, vycistia a obvaria-to je presne to co som nevedela a coho som sa aj bala-ono take cerstve plucka nevyzeraju zrovna vabne-aspon pre mna… doma ich mama pripravovala a ja uz len varila, ciste vonave, narezane.
Housenko, plicka varim skoro takisto. Do cibulkoveho zakladu struham na jemnucko mrkvu cerstvu, trosku zeleru a trosinku koren petrzlenu alebo pastinak. Pridam nakrajane plicka na rezance+korenie, oprazim, podusim, zaprasim mukou a zalejem smotankou a ochutim. K tomu knedlik na pare.
Este raz dakujem ..

 
anickav
2904 příspěvků 18.01.08 21:10
Ji, deti asi vydržia mnoho!

Ja, keď som mala malé deti, už o pol 8. ráno som stála pri sporáku a varila , aby som stihla všetko, aj ich vyvenčiť a po návrate ich nakŕmiť. Susedka bola so svojimi stále vonku, až som sa čudovala, ako to stíha. A potom sa mi zverila, že deti predsa nemusia mať obed - stačí im paštika a párky a praženica…a večer im uklochnila polievku. Decká vyrástli a nebadať na nich nič neobvyklé.
A plucka ja umyjem a uvarím bez tých vačších hadíc s čiernym, novým korením a bobkovým listom. Po uvarení sa snažím menšie rúrky vyrezať a potom meliem na masovom mlynčeku, nekrájam. A potom klasika -do smotanovej omáčky, ale bez zeleniny. Mne to chutí, ale dcéry sú fajnové, takže tak cca raz ročne sa to u nás ocitne na stole…
Ahojky!
 A.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 25.01.08 19:05
Plíce

Při vaření se hodně nafouknou, takže větší hrnec! Těší mě, že se ještě někdo zajímá o takové starodávné jídlo. Mladí dnes neznají jídla z vnitřností, nejedí jazyk, srdce, játra. Mladé matky si sdělují na svých stránkách recepty typu - hoď do pekáče zmrzlé kuře, zasyp mraženou zeleninou a šoupni do trouby. Měla pravdu kuchařka v jednom TV pořadu o školních jídelnách, že spousta dětí doma nemá tak dobré jídlo, jako v jídelně.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz