Dostala jsem k narozeninám tuto pekárnu. Hned jsem pečlivě přelouskala různé dobré rady a recepty na internetu a podle jednoho podle všeho velmi osvědčeného receptu jsem se pokusila o svůj první domácí chlebík.
Recept byl: 300 ml vody
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 lžičku kmínu
500g hladké mouky
1 lžička sušeného droždí
A teď ten můj dotaz: po skončení cyklu byla kůrka chleba skoro úplně
světlá, jako by se skoro vůbec nepekl. Nastavení na pečení jsem nechala
základní se „středně propečenou kůrkou“, na množství ingrediencí
i jejich pořadí jsem si dala opravdu pozor, koexistence těsta se zdála být
v pořádku, i pěkně vykynulo (droždí jsme měla to s modrým ptákem),
jen to upečení mi nějak není jasné… Dala jsem chleba po skončení cyklu
ještě na 10 minut zpět do pekárny dopéct a kůrka dostala příjemně
světlou nazlátlou barvu, uvnitř byl pěkně propečený, jen po tom
dopečení ta kůrka kromě zezlátnutí opravdu dost ztvrdla.
Nemám v okolí nikoho, kdo by pekárnu také vlastnil, tak se ptám vás -
opravdu má být po skončení pečení na „středně tmavou kůrku“ ta
kůrka tolik světlá? Z návodu se nedá nic moc vyčíst…
A ještě jedna věc - měli jsme opravdu veliký problém vyklopit po
upečení chléb z nádoby. Nechala jsem ho v ní po dopečení ještě tak
10 minut stát už mimo pekárnu, ale pak ne a ne se mrška vyklopit.
Neexistuje na to nějaký „fígl“?
Před pečením jsem nevyndala hnětací háky, protože v návodu psali, že
se mohou vyndat ale nemusejí - no, přiznávám, že do prvního pečení jsem
se bála zasahovat, spíš jsem chtěla vyzkoušet, co ta pekárna vlastně
dělá. Pomůže, když ty háky příště vyndám?