Domácí pekárna Moulinex XXL

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Claudia
103 příspěvků 16.01.08 14:12
Domácí pekárna Moulinex XXL

Dostala jsem k narozeninám tuto pekárnu. Hned jsem pečlivě přelouskala různé dobré rady a recepty na internetu a podle jednoho podle všeho velmi osvědčeného receptu jsem se pokusila o svůj první domácí chlebík.

Recept byl: 300 ml vody
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 lžičku kmínu
500g hladké mouky
1 lžička sušeného droždí

A teď ten můj dotaz: po skončení cyklu byla kůrka chleba skoro úplně světlá, jako by se skoro vůbec nepekl. Nastavení na pečení jsem nechala základní se „středně propečenou kůrkou“, na množství ingrediencí i jejich pořadí jsem si dala opravdu pozor, koexistence těsta se zdála být v pořádku, i pěkně vykynulo (droždí jsme měla to s modrým ptákem), jen to upečení mi nějak není jasné… Dala jsem chleba po skončení cyklu ještě na 10 minut zpět do pekárny dopéct a kůrka dostala příjemně světlou nazlátlou barvu, uvnitř byl pěkně propečený, jen po tom dopečení ta kůrka kromě zezlátnutí opravdu dost ztvrdla.
Nemám v okolí nikoho, kdo by pekárnu také vlastnil, tak se ptám vás - opravdu má být po skončení pečení na „středně tmavou kůrku“ ta kůrka tolik světlá? Z návodu se nedá nic moc vyčíst… :-(

A ještě jedna věc - měli jsme opravdu veliký problém vyklopit po upečení chléb z nádoby. Nechala jsem ho v ní po dopečení ještě tak 10 minut stát už mimo pekárnu, ale pak ne a ne se mrška vyklopit. Neexistuje na to nějaký „fígl“?
Před pečením jsem nevyndala hnětací háky, protože v návodu psali, že se mohou vyndat ale nemusejí - no, přiznávám, že do prvního pečení jsem se bála zasahovat, spíš jsem chtěla vyzkoušet, co ta pekárna vlastně dělá. Pomůže, když ty háky příště vyndám?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
buraci
1136 příspěvků 17.01.08 09:05
Barva kurky

Claudie, je normalni, ze kurka byva svetlejsi, nezapomen, ze pekarna nepece zeshora ale spise zespodu. Ale i pres tu barvu je normalne krupava. Tmavsi kurky docilis pridanim zitne mouky, melasy, nekdo pridava i kakao…
Co se tyce vyndavani: I ja s tim obcas bojuji. Haky nevyndavam, protoze si to na to obvykle nevzpomenu. Pri vyklapeni musis haky lehce otacet, pripadne predtim jeste uvolnit chleba drevenou spachtli. Nektere chleby jdou vyklopit lepe, jine hur, to uz si odzkousis. Chce to nevzdavat se a pect a pak to stoji za to.

 
Claudia
103 příspěvků 17.01.08 09:43
buraci

Díky za rady.
Beru tedy jako fakt, že kůrka bude světlejší než u koupeného chleba.
Jen s tím vyndaváním asi budu ještě bojovat - já to totiž zkoušela i tou dřevěnou špachtlí, jenže se mi ji při vyndavání chleba podařilo zlomit… … proto jsem pojala podezření, jestli není na vyndavání nějaký lepší „fígl“.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 17.01.08 12:37
vyndavání chleba z pekárny...

… mě to taky zpočátku nešlo, pomohlo mi vyndavat háky z pekárny po dokončení cyklu hnětení, stačí pak protočit hřídelky a jde to krásně.

… ještě jeden postřeh - chléb mi jde lépe vyklápět pokud je těsto tužší, asi se pak více vypeče, nebo je to možná také tím, že vždy nastavuji největší velikost chleba - celý cyklus pak trvá cca 3:40 hod. Asi se chleba více vypeče a jde lépe vyklápět ( popravdě řečeno jsem nad tím moc nepřemýšlela, pro mne je důležité, že vyklápění proběhne snadno a lehce).

 
buraci
1136 příspěvků 17.01.08 12:57
Housenko

Prosim o radu: Mam Etu Harmony, pri programu Klasik ale pekarna jeste pootaci haky behem kynuti, vyndavas haky v tomto pripade az po tom druhem otaceni nebo je vyndavas jeste pred kynutim? Diky za odpoved.

 
buraci
1136 příspěvků 17.01.08 13:02
Jo a Claudie

… vyzkousej Chleb proslaveny az v Oz od Esmeraldy (nazev asi neni uplne presny, budes si to muset vyhledat), ten ma peknou barvu kurky a je moc dobry. Vzpomnela jsem si na nej, protoze jsem ho prave dopekla .

 
Claudia
103 příspěvků 17.01.08 13:04
buraci

Příště ty háky zkusím také vyndat před pečením, snad pak půjde chleba líp vyklopit.
U mě v pekárně je to tak, že po promíchání chleba začne kynout, pak háky těsto lehce prohodí, kyne podruhé, naposledy ho háky prohodí a kyne potřetí - až pak následuje pečení, takže si myslím, že bych zkusila háky vyndat před tím třetím kynutím…

 
Claudia
103 příspěvků 17.01.08 13:05
bouraci

Díky za tip, zkusím recept najít!!! :-)

 
suma
114 příspěvků 17.01.08 14:59
pekárna

Pekárnu je dobré občas vymazat olejem a zá:,–(ně ji nemýt saponátem. Háky, pokud nezapomenu, vyndávám. Podívej se na tabulku pekárny a vyndávají se těsně před pečením, asi tak 90 minut před koncem. Chleba po upečení v pekárně nenechávám, zdá se mi, že vlhne.

 
Claudia
103 příspěvků 17.01.08 15:10
suma

Chápu to správně, že mám ty háky vyndat až po vykynutí? Nemůže se mi tím vyndáním těsto „zdrcnout“?
O tom vymazání olejem jsem také nevěděla… jen mi připadá, že když ji předem vymažu, tak se stejně olej pak zapracuje do těsta a na stěně nádoby nezůstane nic. Nebo myslíš vymazat až po vykynutí při tom vyndavání háků?

 
lydia
1227 příspěvků 17.01.08 17:15
také vymažu

jenom trochu, stačí trochu pokapat olejem papírový ubrousek a vytřít. Když jsi nevymazala, můžeš klidně těsto, než začne kynout vytáhnout a formu lehce vymazat. Při té příležitosti můžeš vytáhnout háky. Také můžeš povrch těsta po vykynutí potřít mlékem nebo vodou, potom se udělá jakási krusta. Do těsta můžeš klidně přidat trochu oleje, olivového nebo řepkového. Potom chléb taky lépe vyklouzne. Když opravdu nejde ven, zkus ze spodu trochu točit nebo zabal formu do mokré útěrky, jako se to třeba dělá u bábovky, když nechce vypadnout. Někdo dá formu do studené vody, ale to jsem ještě nezkoušela. V žádném případě se nenech neúspěchem odradit.

 
suma
114 příspěvků 17.01.08 18:14
pekárna

Přesně jak píše Lydie, vymazat trochou oleje na ubrousku nebo papírovém kapesníku. Aby se případně nezapékaly háky, tak na ně dávám trochu oleje z předepsaného množství.

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.01.08 00:18
Claudia

Některé pekárny mohou péct o trochu míň. Nenapsala jsi jakou velikost jsi měla nastavenou. Nezapomeň při nastavování velikosti chleba započítat do jeho váhy taky tekutinu a ostatní pří:,–(y. Příště můžeš zkusit nastavit při stejném množství surovin o stupeň větší velikost chleba. Já peču ze stejného množství na největší velikost 1.3kg a chleba je tak akorát. Forma se podle mě nemusí vymazávat, alespoň já jí nikdy nevymazávám. Když jde chleba špatně ven, většinou je to tím, že jej drží zapečené háky. Než dáš hnětací háky do pekárny, pomaž lehce hřídelky i ty háky olejem. Po upečení stačí nechat chleba cca 7-10 minut ve formě, pak pootočit zespodu formy s unašeči háků na obě strany a chleba by měl lehce vyklouznout z formy ven.

 
Claudia
103 příspěvků 18.01.08 07:25
...

Všem děkuju za rady, příští týden budu zase péct, tak vyzkouším potření olejem, vyndám před pečením háky a také zkusím nastavit pečení jako by to byl větší chleba… a to by bylo, abych nezvítězila!!!!

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.01.08 08:18
Claudia

při posledním pečení jsem háky vyndala 4 minuty před začátkem pečení a chléb byl výborný. Lepší je ale vyndat je po posledním protočení před posledním kynutí.
Po skončení pečení nádobu nechám 10-15 minut mimo pekárnu a pak jde chléb dobře vyklopit.

 
marmelada
1643 příspěvků 17.02.08 18:44
tmavší kůrka - claudie

Pro ztmavnutí kůrky, hlavně horní části chleba, doporučují na stránkách Vlasty a Zlaty o pečení přikrýt během pečení nádobu alobalem - lesklou stranou alobalu dovnitř. Nemám to vyzkoušené, předávám, jak jsem našla.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz